Cum să joci într-un turneu de poker. Aşa devii un câştigător

2022-01-05 10:35:00 3,4k 0

Cum să joci într-un turneu de poker se întreabă fără îndoială fiecare dintre noi când ia pentru prima oară contact cu această superbă disciplină. Trecerea de la o masă ocazională cu prietenii la o competiţie cu sute de jucători e extrem de grea. Drept urmare, pentru a-ţi maximiza şansele de reuşită, ai nevoie să respecţi un set de reguli.

Cei mai mulţi dintre pasionaţii de poker sunt fascinaţi de turnee. Este firesc, nu doar că îţi aduc mult mai multe beneficii financiare decât mesele de tip cash, dar îţi conferă şi un grad de notorietate mai ridicat. Eu personal am început prin a juca freeroll-uri. Eram conştient că nu am suficiente date la dispoziţie şi am vrut să văd cam care sunt paşii de urmat pentru a avea succes. Fără a risca bani. Curând am înţeles că disciplina, observaţia şi răbdarea sunt ingredientele esenţiale. Mai jos o să încerc să identific câteva sfaturi de urmat în poker. Vei avea astfel un ABC despre cum să joci într-un turneu. Sigur, experienţa e extrem de importantă, dar nu poţi pleca la drum fără câteva elemente de background.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

 

 

Cum să joci într-un turneu de poker: tight la început

Diferenţa dintre cei care joacă la mesele cash şi cei care îşi dedică timpul turneelor stă uneori şi în stilul ales. În primul caz, poţi să faci performanţă etalând un stil loose. Gus Hansen sau Tom Dwan sunt primele exemple care îmi vin în minte. În schimb, indivizi care se încadrează într-o asemenea tipologie vor face mai greu faţă în turnee. Pentru că acestea sunt competiţii de regularitate, în care probabilităţile matematice au întâietate.

Abordarea tight-agresivă e văzută de cei mai mulţi strategia de bază a unui jucător. Motivul pentru această abordare este foarte simplu: cei mai mulţi se implică în foarte multe mâini şi pierd din primele nivele o parte importantă din stack. Ei au doar de pierdut cu o asemenea tactică, lipsa de disciplină îi transformă în perdanţi pe termen lung.

Cum să joci într-un turneu de poker în primele faze? Lasă-i pe ceilalţi să facă greșeala de a juca prea multe mâini. Tu fii selectiv cu cărţile de start. Dacă joci doar cărţi care pleacă favorite matematic contra adversarilor care au un range mult prea mare, vei avea un atu important. Această abilitate a ta de a selecta foarte riguros totul de la început este fundația pe care trebuie să fie adăugate alte skill-uri.

Cele mai multe competiţii îţi oferă timp suficient pentru a creşte natural, organic, fără a simţi presiunea pierderii blindurilor. Evoluează agresiv cu mâini bune şi vei vedea că inevitabil pe termen lung stackul tău va creşte.

 

Ai grijă de stack-ul tău

Dacă la cash poţi intra din nou în joc la aceeaşi masă dacă îţi pierzi toate fisele, în cele mai multe dintre turnee nu vei avea opţiunea re-buy. Majoritatea se desfăşoară în sistem freezout, astfel că pierderea stack-ului înseamnă eliminarea din competiţie.

Ca atare, trebuie să ai mare grijă de stackul avut în faţă. Nu doar din punct de vedere decizional. Ai nevoie să ştii mereu unde te situezi în raport cu ceilalţi şi cu nivelul blindurilor. Numărul de fise dictează de multe ori modul în care joci într-un turneu.

 

Stack mare vs stack mic

Concret, cu un stack mare poţi să fii mai loose, să încerci mai multe play-uri. Poţi pune presiune pe adversari în tentativa de a câştiga fise fără luptă, determinându-i pe oponenţi să foldeze. Sau poţi opta să joci tight, aşa cum te-am sfătuit la punctul unu pentru nivelurile de început. Protejarea stackului îţi oferă garanţia că vei avansa cât mai mult în turneu. De la un moment încolo, acesta poate fi un scop în sine, pentru a avea garanţia că faci ITM-ul (into the money).

Inevitabil vor fi destule momente când vei rămâne cu un stack mic în faţă. Cum să joci într-un turneu de poker când te confrunţi cu asemenea situaţii? Eu, de exemplu, devin şi mai tight; numărul de mâini pe care îl joc aproape că se rezumă la cele premium. Nu îţi permiţi să mai plăteşti cu mâini marginale sau să vezi prea multe flopuri. Ar fi extrem de costisitor şi ar şubrezi şi mai mult stack-ul. Obiectivul e să aduni fise şi vrei să faci asta cu o mână cât mai bună, care să îţi ofere şanse mari la câştigarea potului.

 

Valoarea fiselor se "schimbă"

Valoarea fiselor în cadrul turneelor se "schimbă". Asta pentru că blindurile cresc tot timpul; dacă la început ai un stack care pare să îţi ofere suficiente oportunităţi pentru a vedea ieftin măcar flopurile, după câteva niveluri vei constata (în măsura în care nu ai câştigat poturi importante) că nu îţi va mai fi la fel de uşor să vezi boardul. Trebuie să investeşti sume importante, lucru care se poate dovedi foarte scump.

Ai întotdeauna grijă să îţi păstrezi un stack "sănătos" şi acţionează în consecinţă. Ai grijă să nu rămâi cu foarte puţine fise, pentru că atunci all-in-ul tău va fi cel mai probabil plătit de mai multe persoane. Drept urmare, vei avea de cele mai multe ori şanse mici să supravieţuieşti.

 

Cum să joci într-un turneu de poker: răbdarea e cheia

Stilul tight merge mână în mână cu răbdarea. De altfel, disciplina e esenţială în orice formă de poker. Pe mulţi îi ia valul şi sunt seduşi de acţiunea de la masă. Adrenalina oferită de poturi e mare şi tentaţia să participi la cât mai multe mâini e direct proporţională.

Sfatul meu pentru primele faze din turneu este să nu te intereseze prea mult să participi la mâini. Evident, excepţie cărţile de start foarte bune. Mai degrabă ar fi de preferat să foloseşti acest timp pentru a-ţi studia adversarii. Vezi care le sunt patternurile, învaţă cum se comportă în anumite situaţii. Vei internaliza astfel informaţii preţioase despre modul în care joacă. Pe care apoi, în confruntările directe, le vei transforma într-un avantaj enorm.

Un alt lucru care are legătură cu răbdarea e reprezentat de evitarea confruntărilor mari. Unii fac greşeala să caute "război" cu alţi jucători cu fise multe. Vor să aibă acces la cât mai multe jetoane. De ce să îţi pui în pericol tot stackul, când poţi să creşti natural, cu răbdare, fără a risca inutil totul?

 

Excepţie de la regulă

Există şi momente când răbdarea nu e totul. Dacă ai avansat suficient în turneu şi ai un număr impresionant de fise, ar trebui să îţi mixezi jocul. Renunţă o perioadă la stilul de joc tight şi pune presiune pe cei cu stack-uri mici. Aceştia îşi vor permite să joace doar mâini bune. Ca atare, fiind agresiv chiar şi când deţii mâini marginale, apelează la bluff, şi vei avea ocazia să câştigi fise fără luptă. Imaginea te ajută, toţi ştiu că eşti tight şi te vor credita că ai o serie de mâini bune. Când tu de fapt nu faci altceva decât să furi poturi fără showdown.

Cum să joci într-un turneu de poker: apropierea bubble-ului

Bubble-ul reprezintă faza din turneu premergătoare intrării în bani. Despre el am discutat pe larg aici, aşa că acum îţi voi oferi doar câteva direcţii generale.

În astfel de momente, sunt două tactici pe care poţi să le adopţi, în funcţie de mărimea stack-ului tău. Dacă ai un număr mediu sau mic de fise, te sfătuiesc să fii extrem de răbdător. Renunţă la orice altceva în afară de o mână "monstru". Ştiu că nevoia de a te dubla e pregnantă, dar încearcă să împingi all-in doar cu o carte foarte bună. În astfel de cazuri nu ai opţiunea de a vedea multe flopuri, nu e rentabil. Încearcă să te dublezi când matematica te ajută, mai ales că eşti atât de aproape de intrarea în bani.

În schimb, dacă ai un stack mare, lucrurile sunt cum nu se poate mai aşezate. Din punctul meu de vedere, în astfel de momente aş vrea ca bubble-ul să nu se mai termine. De ce? Pentru că jucătorii cu stackuri mici şi medii îşi doresc în acest moment să se protejeze. Ei vor plăti doar în măsura în care au cu adevărat ceva bun. În consecinţă, cu o agresivitate sporită ai ocazia să faci o mulţime de fise datorită stackului tău: fii extrem de agresiv şi câştigă jetoane gratis.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

 

 

Concluzie

În concluzie, disciplina, observaţia şi răbdarea sunt atuuruile cele mai de preţ atunci când vrei să înveţi cum să joci într-un turneu de poker. Evoluează tight la început, dar fă switchul în momentul în care ai un stack imens şi poţi câştig fise fără luptă. Rămâi permanent conectat la ce se întâmplă în jurul tău şi analizează-ţi permanent adversarii. Doar aşa vei avea o şansă bună să devii un jucător de turneu de calitate.

CARE AR FI PRIMUL TĂU RĂSPUNS DACĂ CINEVA TE ÎNTREABĂ "CUM SĂ JOCI ÎNTR-UN TURNEU DE POKER"?


Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult