Avantajul check-raise-ului la masa de poker: cum îţi poate salva turneul. Aceasta este mâna săptămânii

2020-01-16 01:10:00 1,7k 0

10-9romb.jpg

În fiecare săptămână îţi prezentăm câte o mână cu adevărat interesantă din turneele importante de poker, analizând totul din perspectiva unui jucător. Cântărim împreună ce decizie trebuia să fi luat acesta şi îţi arătăm ce a făcut în realitate, astfel încât să înţelegi mai bine mecanismul jocului. Astăzi vom vedea în ce măsură un jucător cu 10-9 suited în mână a procedat corect în hotărârea sa, altfel una deloc uşoară.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM ŞI TESTEAZĂ-ŞI CUNOŞTINŢELE LA MASA DE JOC!


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre concurenţi eşti chiar tu)

Te afli la un mare turneu online şi ai ajuns în heads-up. Buy-in-ul a fost unul uriaş (10.000 de dolari), însă şi premiile sunt pe măsură. Locul doi, pe care îl ai garantat deja, îţi aduce 1.048.000 dolari, însă există o diferenţă sesizabilă între câştigător şi locul secund (campionul va primi un cec de 1.468.000 dolari).

Ai în faţă 14.705.698 fise, în timp ce adversarul este chip leader, cu un stack care însumează 26.494.302 chipuri. Blindurile sunt 175.000/350.000, cu un ante de 43.750.

Din button, adversarul măreşte până la 700.000, iar tu, având în faţă 42 de blinduri, decizi să dai call, având doi connectori suited puternici: 10-9 de romb. Pe un flop care îţi oferă draw de culoare (4 treflă - 3 romb - 2 romb), tu acţionezi primul: check, iar opozantul face un C-bet de 788.375 de fise. Plăteşti. Turnul este 7 de cupă şi hotărăşti din nou să dai doar check. Foarte repede, celălalt împinge în pot 1.624.052 fise.

Ţi-au mai rămas puţin peste 13.000.000 fise, iar  potul este de 4.688.302. Ce decizie iei în acest moment, având în vedere că poate fi ultima mână din turneu? Vrei să vezi neapărat river-ul cu un draw de culoare şi două overcards? Ce se întâmplă în cazul în care faci un check-raise? Dacă doar plăteşti, iar pe river nu se completează culoarea, ce plan ai? Ce ar putea avea celălalt şi cât de dispus e să renunţe la mână? Iată doar câteva întrebări esenţiale care trebuie să ţi le pui înainte să iei o decizie. Una care nu este deloc uşoară.


Decizia corectă

Deşi mulţi ar putea să nu vadă o altă alternativă dincolo de call, în fapt, în opinia noastră, această variantă este cea mai proastă. Nu îţi oferă nicio informaţie despre ce ar putea avea adversarul, astfel că vei fi în "beznă" şi după river, în măsura în care draw-ul nu se completează.

În acest moment, la modul teoretic, există 15 outs-uri care îţi pot îmbunătăţi mâna (9 romburi şi cei 3 decari, respectiv cei trei decari rămaşi în pachet). Asta înseamnă, din punct de vedere probabilistic, că în peste 30% din cazuri vei avea o mână mai bună decât în acest moment, după apariţia ultimei cărţi. Însă, atenţie: o mână mai bună decât acum nu garantează că vei fi şi în faţă. E adevărat, există şi bluff-outsuri, cărţi care, odată venite, ar putea să îl sperie pe adversar (deşi nu îţi "blindează" mâna, te pot ajuta să bluffezi), astfel că decizia de fold, deşi justificabilă matematic, este foarte grea. Însă nu uita că nu ai avut poziţie şi nu ştii pe ce să îl pui pe adversar, nu ai nicio idee despre ce ar putea el să aibă. Un blocking bet pe flop ar fi fost necesar sau un check-raise, în condiţiile în care primele trei cărţi ţi-au deschis mult posibilităţile. Astfel, sau ai fi păstrat potul jos sau ai fi înţeles că opozantul este puternic, iar acum decizia de fold ar fi fost mult mai uşoară.

Revenind la momentul actual, în cazul în care foldul nu poate fi dat, call-ul e o variantă nefericită. Un check raise denotă o foarte mare putere din partea ta, astfel că adversarul, dacă nu are cu adevărat o mână foarte bună, aproape sigur va folda. În cazul în care te plăteşte, ştii măcar sigur că bluff-ul nu e o opţiune pe river.


Ce s-a întâmplat în realitate?

Mâna descrisă anterior a avut loc la PokerStars Championship of Online Poker (SCOOP), iar rolul pe care l-ai interpretat i-a aparţinut lui Sean “Nolez7” Winter. El a ales să dea doar call, iar riverul a fost unul pe placul său, completându-i culoarea: J romb. Din păcate pentru el, adversarul Talal “raidalot” Shakerchi a avut A-7 romb pentru nut flush, iar eroul nostru a pierdut heads-up-ul, ajungându-se, bineînţeles, la all-in.

Dacă pe river nu a avut multe alternative, Sean ar fi putut să ia alte decizii pe străzile anterioare. Care posibil să îl fi salvat, în condiţiile în care adversarul ar fi continuat cu re-raise (e greu să ne imaginăm că Talal ar fi foldat vreodată o asemenea mână. Cel mai probabil ar fi împins all-in, în condiţiile în care omul al cărui rol l-am interpretat mai sus apela la varianta check-raise. În faţa unui all-in, Sean nu avea cum să plece favorit şi decizia de a pleca din pot ar fi fost mult mai uşoară). El a preferat însă să rămână fără informaţii, lucru care l-a costat.  

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM ŞI TESTEAZĂ-ŞI CUNOŞTINŢELE LA MASA DE JOC!