Totul despre tiltarea în poker. Când nervii decid pentru tine

2020-03-18 12:40:00 3,0k 0

Tiltarea este un termen de jargon folosit de jucătorii de poker, care descrie starea emoțională alterată (furie, frustrare) a cuiva de la masa de joc. De obicei, tiltarea este asociată cu un bad beat sau cu pierderea unui pot foarte mare. De multe ori se întâmplă însă ca şi alte elemente să ducă la o "nebunie temporară", manifestată în joc de cineva: pierderea în serie a unor mâini, sesiuni multiple terminate pe minus sau, pur și simplu, un conflict verbal cu un alt jucător de poker. În aceste momente, jucătorul tiltat nu mai ia decizii raţionale şi se lasă pradă hazardului, forţând şi fiind mult mai agresiv decât este cazul.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI CONCURSURI!


CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Cum e indusă tiltarea?
2. Factori declanșatori
3. Cunoaşterea înseamnă putere
4. Cât timp durează tiltarea?
5. Cum reuşesc cei mai buni jucători să evite tilarea?
6. Consecințele în joc
7. Diferitele forme de tiltare
8. Concluzii

1. Cum e indusă tiltarea?

Tiltarea nu apare atunci când evoluezi slab şi iei decizii care se dovedesc a fi greşite, cum poate unii ar concluziona pripit. Acest fenomen ţine în majoritatea cazurilor de anumite hotărâri proaste luate, însă ceea ce îl caracterizează plenar e emoţia. În momentele în care frustrarea şi angoasele îşi fac loc în jocul tău obişnuit, determinându-te să nu mai gândeşti clar şi să te bazezi doar pe instinct, atunci apare cu adevărat frustrarea. Jucătorii se lasă pradă hazardului în astfel de situaţii şi logica, matematica sau disciplina care le guverna până nu demult jocul lasă loc unei agresivităţi nejustificate. Poker pe bază de impuls, fără un set de reguli după care să te ghidezi - iată calea sigură spre pierderea unor sume mari.

Unii specialişti sunt de părere că oboseala contribuie de multe ori la tiltare, însă acest aspect e valabil până la un anumit punct. Este adevărat, de destule ori vedem oameni incapabili să ia deciziile corecte ca urmare a faptului că sunt de prea multe ore la masă. Însă, de obicei, ei conştientizează faptul că nu mai dau cel mai bun randament. Chiar dacă se încăpăţânează să rămână pe "baricade", nu putem vorbi neapărat de tiltare, e nevoie ca emoţiile să interfereze cu abilitatea lor de a gândi limpede.

2. Factori declanșatori

Evenimentele care pot împinge un jucător de poker spre tiltare sunt la fel de diverse ca jucătorii înșiși. Cel mai frecvent, "vinovatul" principal este reprezentat de un lanţ de ghinioane (momente neprielnice), care îţi micşorează stack-ul, dar şi încrederea în dreptatea la masa de joc. Ca atare, acumulezi energie negativă şi la un moment dat ajungi în "punctul de fierbere", când erupi. Nu neapărat vocal (deşi cei mai mulţi îşi exteriorizează trăirile), cât în joc.

Un alt element care îţi creează o frustrare enormă e reprezentat de un bad beat luat în cel mai nepotrivit moment. Să pierzi un pot uriaş cu o mână care părea imbatabilă, doar pentru că adversarul a avut noroc, iată o altă formă menită să te destabilizeze psihic. Consideri în acele clipe că orice ai face bine se va întoarce împotriva ta şi eşti tentat să te laşi pradă zeiţei Fortuna. La opozantul care a câştigat mâna mai sus menţionată a mers, la tine de ce nu ar funcţiona? Este într-un fel un mecanism asemănător cu cel de la aparate (păcănele), eşti de părere că norocul trebuie să îşi întoarcă faţa şi spre tine.

Un alt factor declanşator al tiltării ţine de unii adversari de la masă. De câte ori nu s-a întâmplat să trebuiască să îl suporţi pe un omozant care vorbeşte extrem de mult şi care spune în general numai prostii? Deşi un astfel de jucător, care are o părere despre aproape orice şi şi-o face cunoscută de multe ori printr-un limbaj agresiv, poate fi amuzant la început, la un moment dat te saturi şi începi să iei lucrurile foarte personal. Cel mai probabil, el interpretează doar un rol şi vrea să obţină exact acest lucru: să te enerveze şi să te determine să iei hotărâri greşite, care să te coste o mulţime de chip-uri. Evită aceste capcane şi încearcă să te detaşezi de astfel de persoane, deşi ele pot fi la un moment dat extrem de nocive. Nu lua lucrurile personal şi aminteşte-ţi tot timpul scopul pentru care te afli la masă: să câştigi, nu să dai lecţii cuiva care te-a enervat. Există şi jucători care, deşi nu sunt agresivi prin limbaj, au un stil extrem de loose şi te determină să iei la un moment dat hotărâri guvernate de emoţie. Sfaturile expuse anterior sunt valabile şi în acest caz, nu transforma totul într-o vendetă personală, ci încearcă să nu te abaţi de la planul iniţial. 

Dincolo de aceşti "tilt triggers", există și alți factori - alcool, lipsa unei alimentaţii corespunzătoare, lipsa somnului sau problemele personale - care pot face un jucător mult mai vulnerabil şi mai predispus spre tiltare. Pentru a da randament maxim şi a te putea concentra la maximum pe ţelul final, ai nevoie ca totul să fie extrem de bine organizat în viaţa ta. Altfel, te vei expune şi mai devreme sau mai târziu vei ceda.

3. Cunoaşterea înseamnă putere

Partea complicată în tiltare e reprezentată de faptul că de cele mai multe ori nu conştientizezi sau refuzi să înţelegi că se întâmplă ceva cu tine. "Cunoașterea înseamnă putere" în general în poker, dar această zicală e mai valabilă ca niciodată în acest caz: nu poţi începe să îţi "vindeci" jocul, până când nu îți dai seama că ești tiltat. 

Trebuie să te cunoşti extrem de bine şi să înţelegi prin ce treci şi că iei decizii bazate exclusiv pe motive emoționale pentru a putea să îndrepţi atitudinea ta vizavi de joc. Dacă dai frecvent un hero call pe river, deoarece nu poţi suporta gândul că un oponent insuportabil ar încerca să fure potul, cu siguranţă eşti tiltat. Dacă apelezi la re-raise la fiecare două mâini, pentru că eşti nerăbdător să intri în posesia unui pot uriaş, fără îndoială că nu gândirea raţională îţi ghidează jocul.

Interesant e că tiltarea se manifestă şi în sens invers, nu doar într-o agresivitate nejustificată. Dacă iei "checkul în braţe" într-o mână în care știi că se justifică un pariu pentru valoare - din teama de a risca mai multe jetoane -, e clar că jocul obişnuit vă este afectat. Ca atare, trebuie să te cunoşti foarte bine pentru a identifica cât mai repede faptul că nu joci conform planului de bază. Doar aşa ai şansa să revii la pokerul tău obişnuit, singurul în măsură să îţi ofere satisfacţii pe termen lung.  

4. Cât timp durează tiltarea?

Abordarea unei astfel de atitudini poate să se întindă de la o singură mână până la luni întregi sau chiar mai mult. Sunt o serie de variabile care influenţează deciziile raţionale pe care trebuie să le iei, însă cele mai multe au legătura cu structura ta internă şi cu pierderile suferite. Cu cât eşti o persoană mai echilibrată şi ai pierdut mai puţin, este de aşteptat ca perioada de tiltare să fie scurtă. În schimb, dacă ai acumulat foarte multe frustrări şi pierderi importante în buget, este de aşteptat să îţi fie mult mai dificil să laşi în urmă acele episoade. Ele te vor urmări şi îţi vor afecta calitatea jocului.

Totuşi, scenariul cel mai tipic, cel mai comun, se referă strict la o sesiune de poker. În momentul în care părăseşti masa, se presupune că te calmezi şi ai timp să analizezi la rece greşelile comise. Emoţiile nu mai sunt atât de puternice, înţelegi că din cauza lor ai luat hotărâri nefericite, astfel că odată întors în cazinou sau în faţa calculatorului, după ce te vei fi liniştit, ar trebui să te fi eliberat de moştenirea anterioară.

Există şi destule cazuri în care tiltarea poate să dispară chiar în timpul unei sesiuni, în condiţiile în care reuşeşti să iei un pot uriaş. Acesta compensează nemulţumirile anterioare, astfel că sunt destui care încep din nou să joace corect după ce vor fi recuperat ce au pierdut.

5. Cum reuşesc cei mai buni jucători să evite tilarea?

Răspunsul este cât se poate de simplu: nu reuşesc. Toată lumea se tiltează la un moment dat, însă ideal e să ai toate datele necesare, astfel încât să înţelegi cât de nocivii sunt aceşti nervi pentru jocul tău şi să reuşeşti să iei in continuare deciziile corecte, independent de ce s-a întâmplat anterior.

Pentru cei mai buni dintre jucători, acest fenomen se reduce la o singură mână în care iau o decizie guvernată de impuls (e adevărat, acea soluţie adoptată îl poate costa toate fisele avute în faţă), însă foarte mulţi duc cu ei mai departe, pentru un timp mai îndelungat, nemulţumirile.

Diferenţa între jucătorii de duzină şi profesioniştii desăvârşiţi este reprezentată de faptul că aceştia din urmă înţeleg mult mai repede că trec printr-o perioadă în care iau hotărâri în baza unor reacţii afective. Odată identificat factorul malign din evoluţia lor, cei mai buni jucători intervin la timp, astfel încât să poată să revină într-un timp foarte scurt la un poker raţional.

6. Consecințele în joc 

Tiltarea este întotdeauna o scurgere foarte gravă în jocul cuiva. De fiecare dată când iei decizii bazate pe impuls, calitatea evoluţiei tale scade dramatic. Dacă este o formă uşoară de tiltare, manifestată pe termen scurt, s-ar putea să scapi cu pierderi minime. Prejudiciul poate fi limitat în măsura în care identifici la timp problema pe care o întâmpini şi reuşeşti să intervii la timp. 

Dar dacă perioada de blackout din jocul tău se prelungeşte, nu există niciun dubiu, independent de faptul că s-ar putea la un moment dat să câştigi şi luând decizii greşite. Aceste mici victorii sunt doar iluzorii şi izolate, pe termen lung cu siguranţă ajungi să pierzi bani. Ca atare, nu doar că vei ajunge să cedezi extrem de uşor fiecare chip pe care îl ai în faţă, însă dacă nu renunţi la respectiva sesiune, vei comite erori în serie. Dorinţa de a întoarce sumele pierdute îţi vor guverna evoluţia şi vei intra într-un cerc vicios, care va funcţiona pe principiul dominoului: vei merge din înfrângere în înfrângere. De aceea, este extrem de important să te cunoşti şi să ştii să spui stop. Renunţă pentru moment la poker şi canalizează-ţi energiile spre ceva confortabil, astfel încât atunci când te întorci la masă să poţi juca iar cel mai bun poker al tău. 

7. Diferitele forme de tiltare

1. "Furios şi iute". Cea mai frecventă şi cea mai uşor de identificat de către ceilalţi. Are şanse să te ducă foarte rapidă către un colaps total şi este extrem de greu de depășit. Frustrat şi nervos, un astfel de jucător se implică în fiecare pot, încercând tot timpul să dea bet sau raise (abordează o tipologie loose-aggressive dusă la extrem). Practic, fiecare mână pe care o primeşte e "overplayată": dă call cu "gunoaie" şi face overbeturi şi bluff-uri cu mâini marginale. Rezultatul final este aproape întotdeauna sumbru pentru cel care experimentează această formă de tiltare.

2. "Fricosul". Cum menţionam anterior, tiltarea nu duce mereu la o atitudine agresivă, deşi în cele mai multe cazuri se întâmplă aşa.

Există însă şi jucători care, ca urmare a dezamăgirilor suferite, abordează un stil mult prea tight şi pasiv. Teama de pierderi suplimentare e atât de mare încât va aştepta doar cărţile monstru pentru a juca şi foldează frecvent cu mâini câştigătoare. Faţă de prima formă, aceasta e mult mai greu de identificat, de multe ori cel în cauză nereuşind să conştientizeze prin ce trece. Un astfel de jucător caută constant orice motiv să renunțe, temându-se nejustificat.

Din fericire, o astfel de atitudine nu îl va costa pe individ o bucată masivă a stack-ul său pe termen scurt. Puterea distructivă vine din faptul că, trecând de multe ori neobservată, această formă de tilare are darul să dureze mult mai mult. În încercarea de a reduce pierderile sale, jucătorul va minimiza la maximum o serie de posibile victorii.

3. "Eu şi la poker sunt pe val". Deși poate părea ca un oximoron, tiltarea dată de câștigarea unor poturi este o problemă foarte reală pentru unii jucători de poker. Emoțiile puternice provocate de victorii poate fi extrem de toxică în unele situaţii. Stack-ul uriaş din faţă îţi poate încețoșa foarte mult mintea şi te poate determina să evoluezi în baza impulsului: te simţi invincibil și astfel vei evolua mult prea loose şi extrem de agresiv. Ştii că ţi-ai format o imagine şi vrei să beneficiezi cât mai mult de ea. Ca atare, îţi supraevaluezi atât cărţile de start, dar şi abilităţile tale, luând hotărâri bazate pe impuls. "Bate fierul cât e cald" e un proverb românesc, care ilustrează perfect această formă de tiltare. Doar că unii încearcă să facă acest lucru la masa de joc fără a mai ţine cont de probabilităţi sau de tipologia adversarilor, ci se bazează exclusiv pe adrenalina dată de joc şi pe sentimentul că e imbatabil. În cel mai bun caz, un astfel de jucător dă înapoi o mică parte din câștigurile sale, dar există suficiente exemple de oameni care pierd tot ce au agonisit anterior cu o astfel de abordare.

8. Concluzii

Poţi fi cel mai deștept jucător de poker din lume, poţi să cunoşti fiecare aspect al strategiei de poker şi îţi poţi citi adversarii cu o acuitate dezarmantă, toate aceste aptitudini nu te vor ajuta decât în mică măsură în faţa tiltării. Pokerul este un joc în care skillurile, banii și ego-ul sunt în egală măsură componente importante. Este imposibil să fii un câștigător pe termen lung la acest joc, dacă nu știi cum să gestionezi momentele de tiltare. Acest fenomen este imposibil să nu apară la un moment dat şi depinde doar de tine să îl identifici la timp şi să îl gestionezi corespunzător.

Trebuie să fii întotdeauna capabil sa recunoşti extrem de rapid ce se întâmplă cu tine, când ai început să iei decizii bazate pe emoție; fie că este vorba de furie, teamă, frustrare, aceste lucruri trebuie înlăturate cât mai repede. Doar cu o minte limpede şi o abordare rațională poţi să fii un câştigător în poker şi în lupta permanentă cu pericolul reprezentat de tiltare. 

Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi