Top pair şi nut flush draw, după turn. Care este decizia corectă?

2020-03-18 12:26:00 1,6k 0

mana-saptamanii.jpg 

Mâna săptămânii vine de la WPT Maryland Live main event, acolo unde unul dintre concurenţi a avut de luat, în drum spre masa finală, o decizie foarte grea.

Vom analiza în cele ce urmează hotărârea luată de acesta într-o situaţie limită, când foldul nu părea a fi o variantă.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre concurenţi eşti chiar tu)

Au mai rămas 16 jucători în turneu, iar stack-ul tău însumează 1.242.000 fise. Blind-urile sunt 12.000 cu 24.000, iar valoarea ante-urilor este de 4000. Ca atare, ai în faţă nu mai puţin de 51 de big blind-uri, fiind într-o poziţie bună pentru a prinde masa finală.

Un jucător cu un stack mai mare (1.582.000 fise - al doilea din turneu ca număr de fise) ia decizia să dea raise din under the gun (UTG) 77.000 de chipuri. Toată lumea foldează până la tine, care, din big blind, vreţi să îţi aperi fisele. Ai A treflă - 3 treflă în mână şi fără îndoială că te gândeşti la posibilitatea de a prinde o culoare.

Alegi varianta call, chiar dacă ştii că nu ai poziţie, iar flopul este unul care să îţi deschidă noi oportunităţi: K treflă - 5 treflă - 5 pică pentru nut flush draw. Vrei să ţii potul sub control, astfel că speri ca adversarul să nu pluseze foarte mult. Nu faci, totuşi, un blocking bet, iar opozantul împinge 133.000 de fise în pot pentru un continuation bet.

Plăteşti, iar turn-ul este un A de pică, oferindu-ţi, pe lângă draw-ul de culoare, şi top pair. Baţi din nou în masă (check), iar celălalt plusează încă 158.000 de fise.

Ce faci în momentul acesta? Foldul pare să iasă din discuţie având în vedere textura board-ului, astfel că ai de luat o decizie: doar call sau check-raise? Plănuieşti să dai raise pentru valoare sau utilizezi fold equity? Ce planuri ai pentru mai departe dacă ţi se completează culoarea? Dar dacă nu vine o treflă jos, ce faci? Ce ar putea avea adversarul în mână, e posibil ca asul să îl fi ajutat şi pe el? Iată o mulţime de întrebări cât se poate de întemeiate, la care trebuie să răspunzi înainte de a lua o hotărâre, pe turn.
 

Top pair şi nut flush draw, după turn - Decizia corectă

Deşi la o primă vedere board-ul este unul care să sperie, în realitate, după o analiză mai profundă, acest lucru ar trebui să funcţioneze într-o singură direcţie: asupra opozantului.

E adevărat, acesta mărind potul de la început - din UTG -, este susceptibil să aibă un range de mâini limitat şi bun. Dar tu în acest moment eşti învins de o singură mână, care, rezonabil gândind, s-ar putea afla la celălalt: A-K. Orice combinaţie mai mare decât a ta (K-5 sau A-5, de exemplu) nu se justifică în raise-ul iniţial, din UTG. În orice altă combinaţie a opozantului de "as cu" (nu luăm în calcul aici un eventual set de popi sau aşi, e foarte puţin probabil ca el să deţină o asemenea mână) nu vei fi în spate. Chiar dacă celălalt are A-Q, veţi împărţi dacă riverul este o carte neutră, pentru că jos a apărut deja "K"-ul, care vine în completarea celor două perechi.

În schimb, adversarul ar fi procedat aproape sigur la fel cu o pereche mare (10-10, J-J, Q-Q) sau cu K-Q, K-J, astfel că nu trebuie, spunem noi, să îl laşi să scape din această situaţie. Un check-raise aici, după apariţia asului, înseamnă forţă din partea ta şi foarte puţine mâini vor rezista. Astfel, dacă alegi să dai raise în acest moment, considerăm că sunt şanse mari să câştigi fără a fi nevoie de un showdown şi fără a avea emoţii în cazul în care draw-ul nu ţi se completează.

Sunt şanse foarte mari ca tu să fii în faţă în acest moment şi nu are sens să te expui pe river la un eventual bluff. Mărind aici, aproape sigur vei câştiga sau, în cel mai rău caz, vei aduna informaţii suplimentare: cu un "call", adversarul îţi va transmite la rândul său că are o mână puternică şi vei fi mult mai precaut după ultima stradă.


Ce s-a întâmplat în realitate?

Mâna mai sus descrisă a avut loc la WPT Maryland Live main event, iar cel al cărui rol l-ai interpretat a fost Cate Hall. Acesta a luat decizia de a da doar call la raise-ul de pe turn al adversarului, Mike Obrien. "J" de cupă a fost river-ul, iar Cate a decis din nou să meargă pe varianta check, fiind speriat mai mult ca sigur de un re-raise mare. Mutare discutabilă, spunem noi, în condiţiile în care i-a oferit posibilitatea adversarului să bluffeze şi a ratat oportunitatea de a lua valoare din pot. Acesta, cu K-J pică nu a mai mărit nici el, crezând că are o mână suficient de bună. Perechile de aşi cu cinciari ale lui Hall au fost însă învingătoare.

Hall a ajuns în cele din urmă la masa finală, a treia a sa din World Poker Tour, terminând pe locul 6 şi câştigând un cec în valoare de 68.554 dolari. Turneul a fost adjudecat în cele din urmă de Zach Smiley (foto jos), care s-a ales cu un premiu de 356.554 dolari şi primul său titlu WPT.

Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!

joto-jos.jpg

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi