Tiltarea în poker. Cum eviţi nervii în joc

2020-03-19 10:07:00 1,9k 0

Tiltarea în poker se referă la momentele de furie şi frustrare pe care fiecare dintre noi le experimentează pe parcursul jocului. Ea apare în general după un bad beat sau odată cu pierderea unui pot foarte mare. Există şi alte motive care duc la pierderea raţiunii pe o perioadă temporară: când pierzi în serie sau ai un conflict verbal cu un alt jucător de poker. Acest fenomen apare în egală măsură la mese cash şi turnee, indiferent de tipul de poker ales.

Cert e că trebuie să înveţi să gestionezi astfel de momente, altfel vei avea de pierdut. Nu vei mai lua decizii raţionale, ci vei evolua pe bază de impuls. În consecinţă, jocul tău "A" nu va mai fi prezent. Eu, în general, caut să întrerup sesiunea de poker când simt că tiltarea în poker îşi face apariţia în evoluţia mea. Vreau să joc mereu fără o presiune din exterior şi să iau decizii logice, nu bazate pe nervi.

JOACĂ LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX!

 

Cum şi de ce apare tiltarea în poker?

Cine îţi va spune că nu se titltează niciodată în momentul în care e la masă te minte cu siguranţă. Şi cei mai buni profesionişti lasă nervii să decidă pentru ei uneori. Diferenţa e că aceştia îşi controlează mult mai bine emoţiile şi reuşesc să treacă peste astfel de momente de "nebunie" mult mai repede decât majoritatea. Pentru că, da, tiltarea în poker e strâns legată de sentimentele contradictorii trăite.

Din diferite motive, vei constata că frustrarea începe la un moment dat să îţi guverneze jocul. Nu mai gândeşti clar şi începi să te bazezi doar pe instinct. În cele mai multe cazuri, laşi deoparte în astfel de situaţii logica şi disciplina. Drept urmare, aproape de fiecare dată, vei pierde, ceea ce îţi va alimenta şi mai mult nemulţumirile. Mecanismul e simplu: vei dori să întorci fisele pierdute, dar hotărârile nu îţi sunt raţionale. Ca atare, te afunzi şi mai mult, iar pierderile se acutizează.

Pokerul e o disciplină a minţii, astfel că dacă nu ai o serenitate în evoluţia ta, vei intra cu uşurinţă în acest cerc vicios produs de frustrări. Trebuie să îţi gestionezi perfect sentimentele, să înţelegi ce se petrece cu tine, altfel riscurile devin majore. Mulţi uită în astfel de momente şi de bankroll management şi constată că termină o sesiune cu un minus important în bancă.

În strânsă legătură cu emoţia care îţi influenţează deciziile stă şi oboseala. Aceasta e o altă explicaţie pentru declanşarea tiltării. După ore întregi pierdute la masa de joc, nu mai eşti la fel de proaspăt. Nu mai iei hotărârile corecte şi nu te mai poţi concentra. Începi astfel să pierzi, iar nervii se acumulează, dictându-ţi calea de urmat.

 

Ce declanşează tiltarea în poker

O serie de elemente converg către o evoluţie bazată pe instinct în detrimentul disciplinei. De cele mai multe ori vorbim de o serie de evenimente care îţi micşorează substanţial stack-ul. În egală măsură, odată cu pierderea fiselor, şi încrederea e zdruncinată. Dacă nu înveţi să te detaşezi şi să revii la timp la planul de bază, vei ajunge curând în "punctul de fierbere". Vei da raise-uri fără logică, la mâini în care ar trebui să mizezi pe fold. În egală măsură, vei apela la bluff-uri mult mai des, astfel că întreaga evoluţie va fi afectată.

 

Adversarii

Un alt factor declanşator al tiltării în poker are în vedere adversarii de la masă. Câţi dintre noi nu s-au confruntat cu oameni dificili, care vorbesc anapoda? Ironia, limbajul agresiv sau judecăţile de valoare făcute de ei pot fi luate de mulţi foarte personal. Odată enervat de un opozant, vei începe să îl vânezi. Te enervează prezenţa lui şi uiţi care e principalul tău scop: să câştigi. Nervii te vor împinge spre hotărâri greşite, care să te coste o mulţime de jetoane.

Eu, în general, încerc să ignor orice element care mă scoate din zona de confort. Pur şi simplu pun o barieră invizibilă între mine şi adversarii "neprietenoşi". Am însă o slăbiciune pentru cei care au un stil extrem de loose. Aceştia mă determină să iau la un moment dat hotărâri guvernate de emoţie. Secretul e să nu iei lucrurile personal nici în această situaţie, ci să respecţi cu stricteţe planul iniţial.

 

Bad-beat-ul

Lucrul care creează cea mai mare frustrare e reprezentat probabil de un bad beat. Vorbesc de acele situaţii când ai senzaţia că vei avea acces la un pot uriaş, dar eşti învins pe turn sau river de o mână care avea puţine outsuri pentru a se completa. Astfel de momente îi destabilizează psihic pe cei mai mulţi. Consideri în acele clipe că orice ai face bine se va întoarce împotriva ta. Pare că Universul complotează contra ta şi nu vezi o ieşire din acest vârtej. În consecinţă, vei fi tentat să te laşi pradă norocului. Ai văzut foarte bine că la alţii funcţionează, de ce nu ar merge şi la tine? În plus, începi să gândeşti că trebuie să se întoarcă zeiţa Fortuna cu chipul spre tine şi laşi în spate orice logică elementară în acţiunile tale. Nimic mai greşit, asta e calea sigură spre pierzanie.

 

Primul pas pentru a combate tiltarea în poker: conştientizarea

Tiltarea în poker e atât de nocivă pentru că destui nu conştientizează sau refuză să înţeleagă că iau decizii emoţionale în serie. Pentru a reveni la jocul tău "A", trebuie în primul rând să înţelegi că factori exteriori, instinctuali, stau în spatele hotărârilor tale de la masa de joc.

Eu încerc să ies din braţele tiltării printr-un mecanism relativ simplu. Şi de cele mai multe ori îmi iese. Mai întâi îmi identific gândurile şi le las să iasă la suprafaţă. Cred că e foarte important să fiu conştient de trăirile mele lăuntrice. Acest lucru mă determină să fiu conştient de tot ce se întâmplă. Sunt prezent, mă raportez la momentul actual, nu la mâna care a provocat tiltarea în poker. Astfel, pot pune totul în spate şi nu îmi mai canalizez energiile spre ce s-a întâmplat, ci pe momentul prezent. Şi ce vreau eu în acest moment? Să revin în joc, să evoluez cât mai bine. Dar acest lucru se poate face doar dacă sunt extrem de echilibrat şi iau decizii corecte, bazate pe observaţie, matematică şi analiză.

 

Cât timp durează tiltarea în poker?

Unii profesionişti reuşesc să treacă peste tiltarea în poker după o singură mână, pentru alţii poate dura şi luni întregi să revină la o evoluţie cerebrală. Sunt o serie de variabile care influenţează deciziile raţionale pe care trebuie să le iei, însă cele mai multe au legătura cu structura ta internă şi cu pierderile suferite. Cu cât eşti o persoană mai echilibrată şi ai pierdut mai puţin, este de aşteptat ca perioada de tiltare să fie scurtă. În schimb, dacă ai acumulat foarte multe frustrări şi pierderi importante în buget, este de aşteptat să îţi fie mult mai dificil să laşi în urmă acele episoade. Ele te vor urmări şi îţi vor afecta calitatea jocului.

Totuşi, scenariul cel mai tipic, cel mai comun, se referă strict la o sesiune de poker. În momentul în care părăseşti masa, se presupune că te calmezi şi ai timp să analizezi la rece greşelile comise. Emoţiile nu mai sunt atât de puternice, înţelegi că din cauza lor ai luat hotărâri nefericite, astfel că odată întors în cazinou sau în faţa calculatorului, după ce te vei fi liniştit, ar trebui să te fi eliberat de moştenirea anterioară.

Există şi destule cazuri în care tiltarea poate să dispară chiar în timpul unei sesiuni, în condiţiile în care reuşeşti să iei un pot uriaş. Acesta compensează nemulţumirile anterioare, astfel că sunt destui care încep din nou să joace corect după ce vor fi recuperat ce au pierdut.

JOACĂ LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX!

 

De reţinut!

În concluzie, trebuie să reţii că pokerul este un joc în care skillurile, banii și ego-ul sunt în egală măsură componente importante.

E imposibil să fii un câștigător pe termen lung la acest joc, dacă nu știi cum să gestionezi tiltarea în poker. Aceasta o să apară şi depinde doar de tine să îl identifici la timp şi să îl gestionezi corespunzător. Trebuie să fii întotdeauna capabil sa recunoşti extrem de rapid ce se întâmplă cu tine. Când începi să iei decizii bazate pe emoție, spune "stop"; fie că este vorba de furie, teamă, frustrare, aceste lucruri trebuie înlăturate cât mai repede. Doar cu o minte limpede şi o abordare rațională poţi să fii un câştigător în poker.

TU CUM TRECI PESTE TILTAREA ÎN POKER?


Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi