"Tiltarea" în poker! Când frustrarea şi nervii îţi guvernează acţiunile

2020-03-18 12:17:00 2,9k 0

angry.jpg

Pokerul este un joc al minţii, astfel că în momentele în care simţi frustrare, în care pierzi controlul şi îţi ies, metaforic vorbind, flăcări pe urechi şi pe nas, trebuie să ştii cum să acţionezi, astfel încât să revii cât mai repede la starea mentală potrivită. Fenomenul prin care un jucător se transformă din cauza nervilor acumulaţi se numeşte "tiltare" şi poate fi decisiv în pierderea tuturor chip-urilor pe care le are în faţă.

Tiltarea apare de obicei când te loveşti de un bad beat sau pierzi un pot extrem de mare. Dar există şi alte motive care să îţi strice total jocul (pentru că, da, în momentul în care nu mai evoluezi raţional, ci prin impuls, asta se întâmplă): pierderea mai multor mâini într-o perioadă scurtă, sesiuni la rând ratate, în care te-ai lovit de ghinion sau, pur şi simplu, atitudinea nepotrivită a unui adversar (prin gesturi, ironii sau comentarii maliţioase, un opozant te poate enerva atât de rău încât să evoluezi fără cap, mai ales contra lui).

INTRĂ ŞI TESTEAZĂ-ŢI SKILL-URILE ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!

Termenul de "tiltare" este împrumutat din pinball, unde, cu ajutorul a două flippere, trebuie să nu îi permiţi bilei să pătrundă prin gaura din partea orizontală. Când acest lucru se întâmplă, vorbim de "tilt" şi semnifică sfârşitul jocului. În acelaşi fel se comportă si creierul tău la masa de poker în momentele de frustrare, iraţionalitatea guvernându-ţi acţiunile până în momentul în care te recunoşti învins.


Cunoaşte-te!

Independent de cât de buni sunt şi de ce calităţi au marii campioni de poker, cu toţii au experimentat (şi încă o fac) tiltarea. Diferenţa faţă de începători este dată de faptul că ei reuşesc să treacă mult mai repede peste acele momente de "nebunie" temporară.

Pentru a reveni la jocul tău obişnuit şi a îţi găsi serenitatea, trebuie în primul rând să te cunoşti foarte bine. Pokerul este şi un joc de auto-analiză, nu trebuie niciodată doar să te bazezi pe informaţiile primite de la ceilalţi.

Pentru a depăşi momentele iraţionale din jocul tău, ca urmare a tiltării, trebuie în primul rând să conştientizezi ce ţi se întâmplă. Cel mai indicat e să iei o mică pauză, să îţi limpezeşti mintea, şi să încerci să te întorci la masă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Cu cât duci mai departe frustrările acumulate, cu atât vei lua decizii proaste, care îţi vor subţia considerabil stackul. Mulţi experţi sunt de părere chiar că, în momentul în care jocul îţi este guvernat de reacţii emoţionale, cel mai bine ar fi să întrerupi de tot pentru ziua respectivă jucatul pokerului, astfel întât să revii ulterior cu mintea proaspătă.


Cât durează tiltarea?

Toată lumea se tiltează la un moment dat, însă ideal e să ai toate datele necesare astfel încât să înţelegi cât de nocivii sunt aceşti nervi pentru jocul tău şi să reuşeşti să iei in continuare deciziile corecte, independent de ce s-a întâmplat anterior.

Pentru cei mai buni dintre jucători, acest fenomen se reduce la o singură mână în care iau o decizie guvernată de impuls (e adevărat, acea soluţie adoptată îl poate costa toate fisele avute în faţă), însă foarte mulţi duc cu ei mai departe, pentru un timp mai îndelungat, frustrarea. În cazuri extreme, când pierzi sume importante de bani pe o perioadă mai lungă, pierderea cumpătului la masa de joc poate dura chiar luni de zile.

În general, însă, psihologii au constatat că dacă întrerupi o sesiune, starea ta mentală în următoarea va fi mult îmbunătăţită, cei mai mulţi reuşind să revină la stilul de joc obişnuit.


Cum se manifestă tiltarea?

Pe lângă schimbarea comportamentului faţă de aadversari, a paternurilor avute, jocul are de suferit pentru că deciziile nu mai sunt luate prin intermediul analizei şi a lucidităţii.

Astfel, în astfel de momente, jucătorii devin mult mai agresivi. Cer pe orice stradă şi sunt tentaţi să meargă pe strategia de continuation bet, dorind să îşi elimine cât mai repede adversari din mână.

Rapiditatea cu care ai pierdut un pot anterior îţi întunecă judecata şi vei vrea să întorci cât mai repede acele chip-uri. Ca atare, adrenalina va fi produsă de organism în cantintăţi mult mai mari, iar deciziile pe care le iei vor fi caracterizate cel mai bine prin cuvântul "viteză". Vrei să faci totul repede, vrei să recuperezi, fără a mai analiza în profunzime. Totul se întâmplă "aici şi acum", iar unicul scop e să revii pe plus, chiar dacă în astfel de momente nu mai ai armele necesare.

Bluff-ul mult mai frecvent e o altă caracteristică a tiltări. Pe de-o parte acesta vine ca o consecinţă firească a agresivităţii tale: cerând pe fiecare stradă, de multe ori nu ţi se completează ce ai fi vrut şi ştii că singura şansă să mai iei potul în care ai investit foarte mult e să îi forţezi pe ceilalţi să foldeze. Pe de altă parte, în astfel de momente, ai nevoie de recunoaştere la masa de joc, de validitate. Cel mai bine o obţii blufând şi arătând bluful, creierul tău simţind în acest act o răzbunare pentru ce ţi s-a întâmplat anterior (ai impresia că le răspunzi celorlalţi, la masa de joc, cu aceeaşi monedă şi că ei vor experimenta astfel, ca şi tine, frustrarea).

În loc de concluzie, te invităm să vizionezi un film cu Phil Helmuth, unul dintre cei mai mari jucători de poker din istorie, dar şi unul dintre cei care lasă frustrarea să îi guverneze acţiunile în numeroase rânduri.

INTRĂ ŞI TESTEAZĂ-ŢI SKILL-URILE ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi