TAGfish în poker. Cum îl recunoști și cum să joci împotriva lui

2020-03-19 10:20:00 1,7k 0

Când începi să joci poker, de cele mai multe ori afli că stilul "tight aggressive" (sau TAG) este în general considerat cel optim. Înveți că trebuie să fii selectiv cu privire la mâinile de start utilizate (tight) și că dorești să le joci agresiv.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Problema pentru o mulțime de jucători este că învață cum să evolueze prin studiu, eventual dintr-o carte sau din materiale de pe net. Ei știu să joace precum un jucător TAG, dar de cele mai multe ori nu înțeleg pe deplin de ce iau anumite decizii. Ele devin automatisme, pentru că așa au învățat respectivii jucători că trebuie procedat. 

În consecință, astfel de jucători au un stil prea "ca la carte'. De multe ori nu sunt capabili să își ajusteze jocul la cel al adversarilor și fac multe greșeli mici. Acești jucători sunt cunoscuți în poker sub numele de TAGfish.

Recunoașterea unui TAGfish

Pe măsură ce pokerul a evoluat (în special online), tot mai mulți regulari și-au făcut apariția la masa de joc. În contrapartidă, fishii de altă dată au scăzut ca procent. Astfel, ai nevoie să te adaptezi și să înveți cum să îți menții balanța pe plus.

TAG este un stil care a fost conceput pentru a îi bate pe "pești". Cu ani în urmă, când întâlneam o sumedenie de fishi la masă, era ușor să evităm regularii, jucătorii buni. Toți își canalizau energia spre adversarii slabi, care, fiind atât de mulți, îi mulțumeau pe majoritatea grinderilor. În special la jocurile cash, era foarte ușor să te ferești de confruntări mari cu oponenți de valoare, toate resursele fiind direcționate către obținerea de fise de la fishi.

Dar zilele în care întâlneai atât de mulți "pești" în poker s-au terminat. Drept urmare, nu mai poți ignora întâlnirile cu regularii. Din această categorie fac parte și cei denumiți TAGfishi, ale căror carențe pot fi încă speculate. 

TAGfishii sunt mult mai greu de recunoscut decât peștii obișnuiți. Nu poți doar să te uiți la cifre de genul VPIP (Voluntary Put Money in Pre-flop) și PFR (Pre-Flop Raise%) și să spui: "Tipul ăsta este un TAGfish". Trebuie să fii mult mai atent pentru a-i identifica și ai nevoie să îți creezi note mentale despre fiecare. Informațiile reprezintă un avantaj neprețuit în poker, iar găsirea corectă a TAGfishilor este un prim pas mare către profit.

Dar ce detalii indică faptul că adversarul din față e un TAGfish? Mai jos îți prezentăm câteva "simptome" comune pentru cei care evoluează prea "ca la carte" și nu reușesc să se adapteze realității de la masă:

- mizează mult prea des pe continuation bet, după ce au făcut un open raise pre-flop;

- se opresc pe turn și nu mai "trag", dacă C-betul le-a fost plătit. Evident, în măsura în care nu au o carte monstru;

- supraestimează implied odds;

- vor să își apere prea frevent blindurile, cu mâini marginale;

În fapt, nu e vorba de erori fundamentale în tratarea jocului de poker. Sunt doar mici greșeli pe care TAGfishii le fac și care pot fi speculate la maximum de jucătorii buni, care sunt extrem de atenți la acțiune.


Cum să exploatezi un TAGfish: nu te speria de C-bet

Spuneam mai sus că aproape toți TAGfishii au învățat cât de important este continuation betul. În consecință, după ce vor fi deschis pre-flop, își vor asuma rolul de agresor inițial și pe board, după apariția cărților comune.

Astfel, ție îți rămâne un lucru relativ simplu de făcut: să dai call pe flop la C-betul adversarului, pentru că agresivitatea lui se va opri aici, în general. Pe turn, nu va mai ataca decât foarte rar, când are o mână puternică, astfel că ai o oportunitate excelentă să bluffezi.

Flopurile cu As high sunt excelente în acest demers. TAGfishul va dori mereu să reprezinte perechea de ași, pentru ca apoi, în măsura în care nu o are (foarte frecvent), să renunțe la agresivitate. E  momentul în care tu îți vei asuma acea pereche și vei deveni agresiv pe turn, forțându-l să foldeze. Un jucător de tip TAGfish nu va aplica niciodată un double barrel cu o carte slabă, astfel că e extrem de profitabil să încerci să furi potul contra lui pe turn. 

Dacă tu ești TAGfish:

- realizează că nu trebuie chiar mereu să apelezi la continuation bet, chiar dacă ai fost agresorul inițial;

- înțelege că de multe ori e nevoie de mai multe "gloanțe" pentru a-ți demonstra puterea mâinii. Un simplu C-bet, urmat de check pe turn, e interpretat de mulți semn de slăbiciune.

Cum să exploatezi un TAGfish: implied odds

TAGfishii adesea supraestimează implied odds. Ei plătesc prea des cu "gutshots" sau drawuri de culoare și se așteaptă să fie plătiți atunci când au lovit.

Problema pentru ei este că nu lovesc foarte des. Iar atunci când o fac, nu câștigă suficient pentru a face callurile anterioare profitabile pe termen lung.

Exploatarea acestor situații este ușoară. Trebuie să fii extrem de agresiv când suspectezi că oponentul așteaptă chintă sau culoare și să îl faci să plătească mult. Altfel spus, să nu îi oferi pot odds. Vei reuși astfel să storci un asemene adversar de multe fise. La polul opus, când simți că un draw s-a completat, evită să plătești. Astfel, TAGfishul va fi ținut la "respect", fără a avea posibilitatea să facă prin stilul său de joc foarte multe jetoane.

Dacă tu ești TAGfish:

- nu supraestima implied odds;
- în loc să te rezumi la calluri cu drawuri și să foldezi când acestea nu se completează, abordează o variantă mai agresivă. Optează pentru semi-bluffuri mai des, dându-i senzația celuilalt că ai lovit deja ceva.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi