TAG vs LAG. Cum să îți ajustezi evoluția la masa de poker

2020-03-19 10:23:00 2,0k 0

Una dintre cele mai importante abilități ca jucător de poker este reprezentată de faptul că poți schimba vitezele la masa de joc. Un anumit stil de a evolua poate fi extrem de profitabil când te întâlnești cu un anumit tip de adversari, dar poate fi complet nepotrivit împotriva altor tipologii de opozanți. Jucătorii de succes se pot adapta la circumstanțele particulare ale fiecărui individ pe care îl întâlnesc.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

De altfel, asta este cheia către succes: dacă nu te poți adapta la jocul în care evoluezi, vei avea șanse mici să te impui. Dar care este stilul cel mai bun? O întrebare grea, dar specialiștii sunt de părere că ar trebui să adopți o strategie opusă celei pe care o au contracandidații. Adică, dacă adversarii tăi joacă tight, trebuie să-ți lărgești orizontul, să îți deschizi jocul și să adopți o tactică ceva mai loose. În cazul în care adversarii tăi evoluează cu oricare două cărți, poți doar să aștepți, să practici un stil cât mai tight și să îi prinzi în capcană la momentul oportun.

Mai jos îți vom oferi câteva sfaturi de urmat, în funcție de tendințele pe care le sesizezi la masa ta. Astfel, vei fi capabil să schimbi treptele în care joci în punctele cheie și să ai o șansă în plus să îți maximizezi profitul.

Cum să câștigi în jocurile tight

Unii oameni văd o masă tight și se plâng de faptul că nu vor putea avea acces ușor la fise. Acest lucru este greșit. Jucătorii de tip "bunker" pot fi și ei exploatați, la fel ca frații lor "loose"; doar că într-un mod diferit.

În trecut existau foarte mulți jucători loose care nu înțelegeau prea bine mecanismul jocului de poker. Plăteau pre-flop cu oricare două cărți, în dorința de acțiune. Numărul lor s-a mai micșorat în ultimii ani, iar valoarea lor a crescut, în sensul că sunt mult mai buni în jocul post-flop acum. Tactica împotriva lor era simplă: așteptai o mână foarte bună și încercai să profiți la maximum de pe urma ei. O tactică similară poți folosi contra jucătorilot tight. Doar paradigma e alta. În timp ce jucătorii loose plătesc cu orice, cei tight foldează foarte ușor. Poți exploata un jucător tight prin folosirea tendinței lui: devii foarte agresiv și ceri frecvent, determinându-l să renunțe la pot.

Pentru a învinge un individ TAG, trebuie să știi cum gândește acesta. Lui nu îi place să riște mult. De cele mai multe ori poți fura poturi mici de la astfel de oponenți toată ziua. Iar, când tragi linie, vei vedea că acele câteva fise luate constant, pe termen lung creează o diferență mare în stackul tău.

Jucătorii TAG nu-și deschid jocul pentru a te bate, chiar dacă observă că apelezi frecvent la steal. Dacă te văd ridicând de fiecare dată din button, ei nu vor începe să plătească cu un as mic, de exemplu. În schimb, ei se gândesc: "Când voi primi o mână bună, voi profita la maximum de acest jucător agresiv". Cu toate acestea, până când vor avea la dispoziție acea mână monstru pe care o așteaptă, tu vei fi furat atâtea poturi mici de la ei încât te poți declara mai mult decât mulțumit.

Cu câțiva ani în urmă, stilul predominant în pokerul online era tight aggressive. Chiar și la jocurile de six-max ai fi găsit o mulțime de indivizi care respectă ABC-ul din poker și se bazează pe forța cărților și matematică în detrimentul creativității la masa de joc.

Toți sperau că unii pești se vor așeza și vor începe să ridice constant, astfel încât ei să profite de pe urma lor. Doar că așa numiții "fishi" s-au împuținat vizibil, odată cu dezvoltarea fără precedent a pokerului. Acum avem de-a face cu o altă "specie", de care vom vorbi mai jos.

Jucătorii buni LAG

Jucătorii loose au înțeles repede că sunt "carne de tun" pentru rechini. Din slăbiciunea lor de a vedea foarte frecvent cărțile comune, jucătorii tight au făcut o mulțime de bani.

Astfel, a început să apară un nou stil de joc: loose aggressive (LAG). Jucătorii buni din această tipologie au început să îi pedepsească pe cei TAG prin exercitarea unei presiuni suplimentare. Au început să tragă pe fiecare stradă, manifestându-și foarte des agresivitatea. În mod firesc, oponenții tight nu loveau suficient de des un flop încât să își permită să meargă și reveneau la planul de bază. Dar cedau fise destule fără luptă. Este, în fapt, exact stilul pe care ți l-am recomandat să îl adopți mai sus, când vorbeam despre cum trebuie să evoluezi contra unui jucător tight astfel încât să îi exploatezi carențele.

Să evoluezi ca jucător tight contra unui LAG bun e complicat de multe ori. Pentru că ei au tendința să înțeleagă jocul bine: ei vor împinge și vor împinge în momentele în care vor ști cu exactitate că e o șansă mare să îl determine pe adversar să foldeze.

Cu toate acestea, trebuie să fii atent și la un alt aspect important: în cazul în care potul devine mare, ei vor deține cu siguranță o mână valoroasă. Jucătorii buni loose înțeleg foarte bine că atunci când se lovesc de o opoziție din partea unui jucător tight, acela se bazează pe o carte puternică. Astfel, dacă își continuă agresivitatea în acest scenariu este pentru că au încredere totală în ceea ce dețin. Jucătorii slabi de tipul LAG nu făceau această distincție. De multe ori ei își manifestau agresivitatea fără discernământ, devenind ținte sigure.

Jucătorii tight vs cei loose

Jucătorii loose buni știu că cei tight preferă de multe ori să foldeze o mână marginală. Ei dezvoltă deliberat imaginea de LAG și o exploatează la maximum. 

Am văzut mulți jucători "bunker" care sunt deseori frustrați de creșterea și parierea constantă care se face contra lor. Oponenții loose înțeleg foarte bine ceea ce fac și de ce trebuie să pună presiune constantă contra adversarilor tight. Nu de puține ori am văzut un jucător tight care cedează și riscă o mulțime de fise într-un loc în care ar fi trebuit să foldeze ușor. Sentimentul de frustrare pe care îl trăiesc contra opozanților loose agresivi îi determină să abdice de multe ori de la planul inițial. Uneori această schimbare de viteze e benefică, dar când treci pe teritoriul LAG trebuie să ai toate armele necesare pentru a învinge. Altfel, te vei afla în neplăcuta situație de a vedea că ai investit enorm într-un pot în care oponentul era "nuts".

De cele mai multe ori, jucătorii LAG își pedepsesc rivalii tight jucând agresiv din poziție. Și tu ar trebui să faci asta, dacă ai la masă mai mulți oponenți care joacă doar în carte. Acesta este trucul de bază pentru a evolua împotriva adversarilor tight: înțelegi tendințele lor de a folda la mâinile care nu oferă garanții și o exploatezi cât mai mult posibil.

Joacă în poziție și joacă agresiv. Oponenții TAG vor fi în ofsaid. Pentru că ei respectă ABC-ul în poker și astfel sunt foarte ușor de citit. Dar dacă ai în vedere un stil de joc LAG, trebuie să fii mai întâi familiarizat cu pokerul. Pentru că e nevoie de skilluri post-flop puternice. Când joci multe mâini, trebuie să ai abilități foarte bune de citire a mâinilor, pentru că vei fi supus frecvent unor decizii grele. Să evoluezi loose aggressive nu e nici pe departe ușor, dar îți oferă cu siguranță mai multă distracție decât foldul foarte frecvent. Și împotriva unei mese extrem de pasive, cu mulți adversari tight, e stilul corect pentru a aduna cât mai multe fise.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi