Importanţa stack-ului în poker şi strategiile pe care le adopţi în funcţie de el

2022-01-05 10:51:00 3,1k 0

În prezentul articol vom discuta despre importanţa stack-ului în poker, acesta fiind de multe ori o armă mai importantă decât cărţile de start. Un aspect important care e de multe ori trecut cu vederea de mulţi jucători de poker îl reprezintă managementul stack-ului. Acesta se referă la abilitatea de a şti întotdeauna câte fise ai în faţă comparativ cu adversarii, cum influenţează blindurile stilul de joc şi cum te poţi folosi de chipuri pentru play-uri în momentele cheie ale jocului.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

1. Cum calculezi stack-ul

Primul pas pentru evaluarea fiselor din faţa ta este să ştii în permanenţă câte big blinduri ai disponibile. Acest lucru îl stabileşti destul de uşor, împărţind numărul de chipuri la valoarea bigului din momentul respectiv. De exemplu, un jucător care are 5.000 de jetoane în faţă, la un nivel de blinduri de 50/100, dispune de un stack de 50 de big blinduri (50 bb).

În momentul în care se intră la un joc de tip cash, cei mai mulţi optează pentru un buy-in de 100 BB, dar în turnee situaţia stă mult diferit. De exemplu, în SNG-uri de obicei se intră cu 75-150 BB-uri, în timp ce la turnelee mari live, stack-ul de început este în multe cazuri de peste 200 BB-uri. Există şi turneele deep, unde pleci la drum cu peste 300 BB-uri, astfel că ai nevoie să ştii cum trebuie să evoluezi în funcţie de fisele disponibile. Aşa cum vom vedea, stack-ul pe care îl ai te poate determina să adopţi o strategie sau alta la masa de joc, astfel că e extrem de util să fii permanent în cunoştinţă de cauză.


2. Dimensiunea efectivă

Înainte de a menționa modul în care mărimea stackului influențează jocul nostru în anumite situații, este important să înțelegem conceptul de dimensiune efectivă. Cu cât un turneu de poker progresează, mărimea stackului va varia în mod considerabil. Ceea ce trebuie să te intereseze în primul rând este câte fise poţi obţine de la adversarul pe care îl înfrunţi în fiecare mână. Altfel spus, care este raportul dintre stack-urile voastre. S-ar putea să ai un stack de 50BB, dar dacă oponentul are doar 10BB-uri disponibile, atunci poţi obţine maximum 10 BB-uri în mâna respectivă, iar strategia trebuie să reflecte acest fapt.

Dimensiunea stack-ului (al tău, în raport cu momentul turneului, dar şi în raport cu ceilalţi) afectează aşadar în mod direct jocul. Mai jos vom evalua strategiile pe care le poţi folosi atunci când ai un anumit număr de jetoane în faţă.


3. Tipuri de stack şi strategii

3.1. Stack Mare (+45 BB-uri)

În astfel de situaţii, ai spațiu de manevră, poţi aduce la masă jocul de poker normal, cel pe care îl foloseşti în mod obişnuit.

În fazele incipiente ale turneelor asistăm cel mai des la asemenea momente, când adversarii beneficiază la rândul lor de stack-uri comparabile. Avem de-a face cu o situaţie similară cu jocul de tip ring (cash), mai ales dacă te afli la o competiţie de tip deep.

Cu atât de multe blind-uri la dispoziţia tuturor, ai geanta plină de trucuri, poţi apela la o serie de play-uri. Ai posibilitatea de re-steal, dar şi opţiunea de fold în cazul în care manevra nu a funcţionat şi te confrunţi cu o agresivitate sporită din partea unui jucător. Poţi să scoţi din joben oricând un four bet bluff, poţi da call în poziție cu mâini marginale sau ai ocazia să speculezi cu conectori de aceeași culoare și perechi mici. Ai, aşadar, spațiul necesar să te desfăşori, să încerci un bluf, semi-bluff sau să întinzi capcane cu mâini speculative, fără prea multă frică. În măsura în care faci un read greşit sau dai de un bad beat, ai siguranţa că stack-ul nu îţi va fi "schilodit" ireversibil, astfel că poţi opta pentru o serie de mişcări deştepte, care să îţi aducă fise, de multe ori fără luptă. Toate aceste play-uri funcţionează mai ales acum, odată cu micşorarea stack-ului ele nemaifiind la fel de eficiente.

 

3.2. Stack mediu-mare (35-45 BB-uri)

Cu acest tip de stack încă mai ai cele mai multe dintre armele de mai sus disponibile. Cu toate acestea, ar trebui să eviţi, în general, re-raise-ul într-un loc în care nu poţi să răspunzi la un four-bet al oponentului sau la un shove din partea acestuia. Vei fi, cel mai probabil, pot commited dacă se ajunge în astfel de situaţii, iar pot odds în raport cu rangeul celor mai mulți adversari te vor tenta să mergi spre shove. Ca atare, ai grijă ca şi mâna să te ajute, pentru că e foarte posibil să ajungi să joci pentru toate fisele tale. O ocazie bună să te dublezi, dar şi perspectiva eliminării.

O excepție de la acest lucru ar fi atunci când joci împotriva cuiva care e dispus să foldeze la multe mâini cu care iniţial a apelat la un bet de deschidere. Este vorba, în general, de jucătorii loose, care obişnuiesc să fure sau să construiască poturi pentru ca atunci când li se completează mâna (iar aceasta e greu de identificat de către ceilalţi, datorită paletei mari de cărţi folosite) să dea marea lovitură. Împotriva lor poţi să îţi păstrezi agresiunea, pentru că vei reuşi să îi arunci din destule poturi. În schimb, contra unor adversari tight, e bine să nu intri în astfel de ciocniri mari decât cu o mână foarte bună, altfel eşti în pericol să pierzi o mare parte din vise. Mai degrabă apelează la small ball strategy, riscurile asumate în astfel de cazuri fiind mult mai mici.


3.3. Stack Mediu (23-35BB-uri)

Când ai această dimensiune a stack-ului în faţă, încă deţii în arsenal mici rezerve care să îţi ofere prilejul de a juca pokerul obişnuit.

Cu toate acestea, trebuie să fii foarte atent cu ce mâini decizi să faci bet-uri sau raise-uri încă dinainte de flop, pentru că poţi ajunge mult mai uşor în situaţia de a nu mai putea da înapoi, investind prea mult. Să mergi pe varianta limp cu perechi mici sau mâini speculative nu mai este o opțiune, pentru că implied odds nu cadrează cu numărul de jetoane disponibile. Trebuie să îţi cunoşti foarte bine adversarii şi să le anticipezi mişcările, să le ştii pattern-urile dacă vrei ca play-urile tale să fie eficiente şi să nu te trezeşti că ajungi într-o capcană sau că trebuie să mergi coin flip pentru restul fiselor tale.

Sfatul nostru este să fii foarte selectiv atunci când te afli în early position şi să adopţi un stil mult mai tight decât de obicei. În late position, încă poți fi destul de agresiv, mai ales în cazul în care jucătorii din blind-uri nu sunt "suspecţi" de re-steal sau re-raise.

De asemenea, dacă vă gândiți la un re-raise al vostru în acest moment când sunteţi în blind-uri, o tactică bună poate fi ceea ce este cunoscut sub denumirea "stop and go", despre care am discutat aici. Acest lucru se traduce astfel: faci un raise pre-flop până la aproximativ 30% din stack și, dacă adversarul doar egalează (call), poți împinge pe orice flop (excepția cazului în care se întâmplă să ai o mână foarte puternică, iar  flopul să ţi se potrivească mănuşă). O mână precum A-Q sau A-J este ideală pentru această tactică, care este extrem de utilă. Un jucător cu un stack foarte mare va plăti destul de frecvent un all-in dat de tine pre-flop, ştiind că, chiar dacă pleacă în spate, are variante destule să îşi îmbunătăţească mâna. Chiar dacă în teorie ai vrea să te confrunţi cu o mână mai slabă la un all-in pre-flop, acum ai nevoie doar să rămâi în turneu şi să îţi construieşti treptat un stack respectabil. Uneori este mai "sănătos" să creşti câte puţin, dar să nu te expui atât de mult. Exact despre asta vorbim în asemenea situaţie. Împingând toate fisele tale în pot după ce ai văzut flop-ul, transmiţi informaţia clară că ai "lovit" ceva. În acest moment, chiar dacă efortul adversarului nu va fi foarte mare din punct de vedere al fiselor, el va regândi şi va reevalua tot înainte să ia o decizie. Dacă ai fi mers all-in pre-flop, şansele să fi fost plătit erau mai mari; în schimb, acum, dacă nu i s-a legat ceva solid, aproape sigur adversarul va folda. Pentru că ştie că mai are doar două cărţi care să îl ajute şi crede că tu cu siguranţă ai prins ceva. Ai prea puţine fise încât să îţi permiţi un bluff, crede el, neştiind că tu doar ai amânat all-in-ul pentru a avea un "fold equity" mai bun de partea ta şi pentru a-l face pe el să îşi reconsidere poziţia.

 

3.4. Stack mediu-mic (14-22BB-uri)

Aproape orice mână cu care te decizi să ridici trebuie să fie una pe care eşti dispus să o joci până la capăt. Nu poţi să încerci să furi un pot pre-flop în astfel de situaţii, pentru ca apoi, dacă eşti plătit, să crezi că mai ai opţiunea fold. Pur şi simplu stack-ul tău devine mult prea mic astfel încât să speri că te poţi redresa ulterior.

De fapt, numărul de fise pe care îl ai acum în faţă este de foarte multe ori ideal ca mărime pentru a da un re-raise de tipul all-in (prin mărime, îţi oferă prilejul să câştigi fise fără luptă sau să te dublezi şi să revii cu şanse în competiţie). Dacă ai de gând să mergi doar pe varianta re-raise, fără shove, atunci valoarea acestuia ar trebui să fie de cel puțin jumătate din jetoanele avute în faţă. Devii pot comitted astfel, iar următorul pas e all-in-ul pe flop (exact stop and go-ul de care vorbeam mai sus). Poţi beneficia astfel de avantajul dat de fold equity, dar trebuie mereu să ai în vedere şi ce adversari sunt în mână şi care e valoarea stack-ului lor. Acestea sunt aspecte esenţiale la care trebuie să te raportezi întotdeauna, independent de câte chip-uri deţii.

3.5. Short stack (8-13BB-uri)

Nu mai ai spațiu de manevră pentru a juca. Scopul tău ar trebui să fie acum să te dublezi, astfel încât să obţii fise care să te readucă în joc.
Orice mișcare pe care o faci pre-flop (care să nu fie fold), îţi scoate la bătaie tot restul fiselor: shove all-in. Dacă până acum te sfătuiam să fii selectiv cu range-ul de mâini folosit, acum lucrurile se schimbă; nu mai ai suficient timp să aștepți pentru o mână foarte puternică, gen A-K sau A-Q. Există factori care pot determina cât trebuie să aştepţi până când împingi (dacă te afli în apropierea bubble-ului sau la un SNG, aproape de ITM), dar în general nu trebuie să îţi fie teamă să îţi pui toate fisele în joc. Orice big blind pe care îl pierzi dacă nu shovezi face mult mai dificilă misiunea de a reveni în joc şi în cazul în care te dublezi. În situaţia în care sunt în joc şi ante-uri, atunci, împingând foarte frecvent, poţi obţine fise destul de multe fără luptă, care să îţi ofere puţin spaţiu pentru a "respira".


4. Concluzii despre importanţa stack-ului în poker

Mulți jucători de poker, mai ales la nivelurile de început, nu vor ști foarte multe despre conceptul de management al stack-ului şi cum trebuie să îţi influenţeze acesta deciziile. Ei vor evolua instinctiv şi vor împinge când sunt short stack sau vor apela la un stil mai loose, în unele locuri, când au un stack considerabil, dar vor rata multe alte oportunităţi de a face play-urile corecte.

Chip-urile tale pot fi folosite ca arme și sunt adesea mai importante decât cărțile pe care le ai în faţă. Cu cat ai mai multe arme în posesie, cu atât mai multe opțiuni ai la dispoziție pentru a îţi prelungi timpul petrecut într-un turneu de poker. Un stack mare îţi oferă cea mai mare flexibilitate, în timp ce în momentele în care acesta scade, vei fi constrâns foarte mult (de multe ori te vei situa la limita strategiei "împingere sau fold").

Drept urmare, ţine evidența stack-ului tău și fii capabil să te adaptezi în mod eficient la strategia de joc cea mai bună în funcţie de mărimea acestuia. În paralel, urmăreşte-le stack-urile adversarilor şi înţelege cât spaţiu de manevră au aceştia, astfel încât să ştii când să pui presiune. În timp, prin practică, vei fi capabil să stăpâneşti abilităţile necesare şi să integrezi conceptele discutate în jocul tău. Vei avea astfel un avantaj considerabil față de marea majoritate a adversarilor.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!