"Stop-and-go", o strategie atât de eficientă în poker, dar ignorată de mulţi

2020-01-14 08:10:00 2,0k 0

stopandgo.jpg

Strategia "stop-and-go" este extrem de eficientă în cazul jucătorilor care ajung să fie short-stack în turnee. Este o tactică formată din două componente, prin care amâni all-in push-ul până pe flop, astfel încât să ai şanse mai mari ca adversarul să foldeze şi tu să furi potul.

Aşa cum am discutat anterior, atunci când eşti short-stack la o masă nu ai foarte multe variante. Să împingi fisele pentru all-in e una dintre cele mai comune metode, însă există şi o altă soluţie, nu la fel de uzitată încă, dar spunem noi, de multe ori mai eficientă. "Stop-and-go-ul" poate fi jucat, însă, doar când ai în faţă un număr rezonabil de chip-uri (minimum 10 big blind-uri), altfel nu mai reprezintă o variantă viabilă, pentru că celălalt va fi tentat să te plătească chiar dacă tu ai făcut un play foarte bun (îl costă prea puţin).

APLICĂ TACTICA STOP-AND-GO ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!
 

button.png

Cum să faci un "stop-and-go ca la carte"

Să ne imaginăm cel mai bine un exemplu, pentru a vedea ce oportunităţi ne aduce acest play. Să spunem că te afli într-un turneu unde blind-urile tocmai au crescut la 500/1000, iar 100 e reprezentat de ante. Eşti situat în Big Blind şi mai ai în faţă doar 11.000 de fise; astfel că, înainte ca dealerul să îţi împartă cărţile, constaţi că te mai bazezi pe sub 10.000 de fise. Ai şansa să primeşti A-J offsuited, iar până în button toţi foldează. Din această poziţie, un adversar măreşte pot-ul la 2500 de chip-uri. Ce faci în acest moment?

Mulţi ar spune că singura opţiune reală e all-in-ul, mai ales că ai o carte care poate să domine majoritatea variantelor posibil avute de adversar. În realitate, chiar dacă opozantul a încercat să fure potul, şansele să te plătească aici sunt destul de mari. Pentru tine e vorba de supravieţuire, astfel că dacă vei folosi tactica "stop-and-go" ai putea avea mai multe şanse. Astfel, doar plăteşti raise-ul lui de 2500 de fise şi, pe flop, independent de textura acestuia, mergi all-in din afara poziţiei. Practic, amâni decizia de a-ţi împinge toate fisele în pot, lucru care, matematic, te poate ajuta.


De ce e eficientă strategia stop-and-go în poker

Un jucător cu un stack respectabil va plăti foarte frecvent un all-in dat de tine pre-flop, ştiind că, chiar dacă pleacă în spate, are variante destule să îşi îmbunătăţească mâna. Chiar dacă în teorie ai vrea să te confrunţi cu o mână mai slabă la un all-in pre-flop, acum ai nevoie doar să rămâi în turneu şi să îţi construieşti treptat un stack respectabil. Uneori este mai "sănătos" să creşti câte puţin, dar să nu te expui atât de mult.

Exact despre asta vorbim şi acum. Împingând toate fisele tale în pot din afara poziţiei, după ce ai văzut flop-ul, transmiţi informaţia clară că ai "lovit" ceva. În acest moment, chiar dacă efortul adversarului nu va fi foarte mare din punct de vedere al fiselor, el va regândi şi va reevalua tot înainte să ia o decizie. Dacă ai fi mers all-in pre-flop, aproape sigur te-ar fi plătit, în schimb, acum, dacă nu i s-a legat ceva solid, aproape sigur va folda. Pentru că ştie că mai are doar două cărţi care să îl ajute şi crede că tu cu siguranţă ai prins ceva. Ai prea puţine fise încât să îţi permiţi un bluff, crede el, neştiind că tu doar ai amânat all-in-ul pentru a avea un "fold equity" mai bun de partea ta şi pentru a-l face pe el să îşi reconsidere poziţia.

În concluzie, important de reţinut sunt următoarele:

- când apelezi la strategia "stop-and-go" trebuie să fii gata să împingi toate fisele avute în faţă pe flop, indiferent de modul în care acesta arată (excepţie când ţi se completează ceva cu adevărat important - culoare/chintă/set etc şi vrei să faci un slow-play astfel încât să fii sigur că adversarul mai pune chip-uri în pot). Nu te interesează faptul că ai ratat tot flop-ul, ai prea puţine fise în faţă încât să îţi mai permiţi un fold aici. Nu uita că principalul obiectiv acum e să îl faci pe el să arunce mâna, astfel că trebuie să pari cât mai convingător: arată-i că ai prins ceva şi că eşti sigur că, după flop, eşti în faţă.

- ai foarte mare grijă în faţa cui faci acest play. Dacă oponentul tău este un jucător extrem de "loose", un aşa numit "calling station", şansele ca tactica aplicată să îţi aducă succes sunt minime. În acest context un push-all-in pre-flop sau un "stop-and-go" înseamnă fix acelaşi lucru: opozantul te va plăti, independent de ce cărţi deţine.

- nu apela la această strategie când ai rămas cu mai puţin de 10 blind-uri. Chiar şi pentru un jucător tight, dacă împingi all-in pe flop cu puţine fise, efortul de a te plăti e minim, pentru că nu va risca foarte multe chip-uri. Ai grijă să ai un stack suficient de mare, astfel încât să se teamă atât de perspectiva pierderii fiselor, dar şi de varianta dublării tale.

APLICĂ TACTICA STOP-AND-GO ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!