Small ball strategy în poker, o tactică de efect

2022-01-05 11:17:00 2,6k 0

Small ball strategy în poker este o tactică devenită tot mai populară în ultimii ani, mai ales graţie lui Daniel Negreanu, probabil cel mai cunoscut jucător care aplică această metodă cu succes. Deşi poate să pară o strategie simplă, în realitate este extrem de greu să o implementezi. Ideea de bază e să joci foarte multe mâini pre-flop, dar din poziţie şi la un preţ accesibil. Utilizând un range atât de mare de mâini de start, vei părea un jucător loose, iar adversarii vor fi tentaţi să te plătească mult mai des atunci când ţi se completează o mână monstru.

DESCHIDE CONT ȘI JOACĂ CHIAR ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER ONLINE DIN LUME!

 

Cadrul ideal

Rangeul de mâini de start când utilizezi small ball strategy în poker este unul mult mai mare decât de obicei. Evident, însă, nu poţi juca oricare două cărţi, pentru că nu va fi profitabil pe termen lung. Mâna pe care o ai trebuie să aibă potenţial. Eu, de exemplu, apelez la cărţi suited sau connectori. Ţelul e să completezi o mână monstru, iar opozanții să nu o detecteze. Astfel, vei avea mult mai ușor acces, atunci când ți se completează mâna, la tot stack-ul lor.

În egală măsură, strategia are succes doar dacă riscul pe care ţi-l asumi e unul minim. Vei pleca de cele mai multe ori în spate cu mâinile pe care le ai, astfel că ai nevoie să nu împingi prea multe fise pre-flop. Altfel, nu vei ieşi pe plus, independent de skillurile avute post-flop. Cu alte cuvinte, trebuie să găseşti acele momente în care riscul vs recompensă justifică jucarea mâinilor. Din acest motiv, foarte important e să fii în poziţie. De asemenea, mulţi sunt de părere că e indicat ca tu să fii agresorul iniţial, pentru că astfel vei conduce jocul. Concret, e de preferat să vii cu un raise minim (2/2,5XBB). Dacă ulterior cineva ridică foarte mult peste betul tău, nu merge la război. Scopul principal e cu totul altul, nicidecum să investeşti enorm pre-flop.

Ideea de bază e să găsești acele momente în care cărțile tale, fără o valoare intrinsecă, pot să se transforme pe board în nuts sau într-o mână foarte puternică. Fără să fi investit enorm în prealabil.

 

Câteva secrete pentru a aplica small ball strategy în poker

Small ball strategy în poker se bazează pe câteva secrete. Foarte important e şi jocul post flop, însă până a discuta de acela, consider că e nevoie de un scurt ghid pentru a-ţi aplica tactica cu succes. Aşadar:

  • Fii implicat în cât mai multe mâini, la un preț cât mai mic.
  •  Cărţile de start sunt importante, chiar dacă range-ul e unul mare. Nu are sens să joci 9-4 sau 10-6, perspectivele sunt puţine. Te interesează în primul rând cărțile conectate, eventual de aceeași culoare.
  • Intră în poturi doar din poziție. E de preferat să fii în button, dar uneori şi variantele hijack sau cutoff sunt la fel de bune.
  • Aplică strategia mai ales la mesele cash și la începutul turneelor, când îţi permiţi să pierzi fise, pentru că blindurile sunt încă mici.
  • O consecinţă a acestei tactici: blufful nu te ajută, pentru că imaginea ta devine de jucător loose, iar adversarii nu te mai creditează.

 

Small ball strategy în poker: mese cash vs turnee

Experţii sunt de părere că small ball strategy în poker e mai eficient de aplicat la mesele de tip cash. Cu mâini speculative, dar care pot să prindă o valoare enormă pe un flop "prietenos", poți avea acces la sume impresionante în cadrul jocurilor de tip ring. Asta pentru că adversarii au oricând varianta re-buy la îndemână şi nu vor crede că ai mers cu o mână marginală care s-a completat. Din punct de vedere psihologic, ei vor considera că mai degrabă bluffezi decât să ai nuts. În consecinţă, nu vor folda.

Aşadar, eu am început să aplic tactica în special la mesele cash, dar o folosesc destul de des şi în turnee. Dar doar la începutul lor, când blindurile sunt mici. Stackul avut iniţial oferă spaţiu de manevră, iar câteva lovituri succesive primite nu îţi afectează dramatic viaţa în turneu. În schimb, dacă ai acces la poturi mari, iei o opţiune serioasă pentru a face ITM-ul (into the money).

Pe măsură ce blindurile cresc și se ajunge la fazele de mijloc sau de final ale turneelor, small ball strategy în poker nu mai e deloc o opţiune profitabilă. Pe bubble, nici nu te gândi la o aşa tactică, decât dacă ai un stack uriaş. Costurile devin mult prea mari pentru a te baza pe mâini marginale. Vei constata că uneori blindurile ajung atât de mari încât un minim raise din partea ta te poate costa uneori și 20-30% din stack, lucru de neconceput.

 

Importanţa controlării potului în small ball strategy în poker

Secretul din small ball strategy în poker e reprezentat de controlarea mărimii potului. Te interesează să limitezi la maximum jetoanele pe care ai putea să le pierzi. Când practici un asemenea joc, vei vedea mai multe flopuri decât toți oponenții tăi. Trebuie să ții potul sub control, pentru că altfel poți ajunge să pierzi prea mult. Nu uita că tu vizezi o mână monstru, însă pleci la drum cu o carte marginală. Drept urmare, cel mai probabil ţi se va fi completat mâna pe turn sau river. În consecinţă, nu investi prea mult până pe ultimele străzi, pentru că e o tactică sinucigaşă în timp.

"Cum se realizează controlul potului", e o întrebare cât se poate de legitimă. Nimic mai simplu, una dintre opţiuni e să apelezi la varianta "check" pe cel puțin o stradă. Obiectivul e să vezi o carte gratuit după apariţia primelor trei cărţi comune; asta păstrează potul în dimensiunile dorite de tine, nu te expune la sacrificarea fiselor.

Eu, personal, prefer checkul pe turn. Mulți apelează la continuation bet pe flop, pentru ca apoi, dacă sunt plătiți, să aplice o strategie "light", pentru a menține potul scăzut. Cu check behind după a patra carte poţi să:

  • ții un control al fiselor care sunt în pot;
  • îi oferi adversarului terenul prielninc pentru un bluff pe river. El e convins că dacă deţineai o mână puternică ai fi vrut să iei valoare încă de pe turn. Drept urmare, va cere de obicei, dacă crede că mâna avută nu e suficient de bună. Lucru care se mulează excelent pe strategia ta, în măsura în care ultima stradă îți aduce exact cartea așteptată.

JOACĂ LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX!

 

Jocul după flop

Small ball strategy în poker e dependent de abilitățile avute după apariția cărților comune. Vei vedea cât mai multe flopuri din poziția ideală și la prețul corect, astfel că ai nevoie ca și skill-urile să te ajute. Mulți abordează o astfel de strategie. Constată apoi rapid că stilul lor nu se potrivește foarte bine cu ceea ce implică jocul post-flop. Ca atare, ai nevoie să testezi această tactică și să analizezi la rece dacă nu cumva este mai bine să rămâi sau să revii la "power poker". Asta înseamnă să joci mâini mari foarte agresiv și să încerci să culegi laurii pre-flop sau cel târziu după apariția primelor trei cărți comune.

"Small ball" îți mai oferă încă un mare avantaj pe termen lung. Vei avea ocazia să îți citești altfel opozanții și să identifici cu acuratețe range-ul lor de cărți. Pariind puțin, dar în mod repetat, ai ocazia să vezi cum acționează celălalt pe fiecare stradă și poți interpreta altfel deciziile, bazându-te pe mult mai multe date. Vezi ce a făcut pre-flop, dar şi cum a acționat ulterior. Iar totul poate fi realizat cu un preț redus, beturile pe care le efectuezi fiind menite să îți ofere informații suplimentare, nu și să îți afecteze dramatic numărul de chipuri din față.

Cu această tactică, vei observa că jocul tău post flop va deveni mai bun. Vei ști foarte curând să iei deciziile corecte și să separi ușor momentele favorabile de situațiile care te pun în dezavantaj. În plus, datele obținute de la adversari vor fi extrem de prețioase. Ca atare, vei deține un edge important în raport cu aceștia.

TU AI APELAT VREODATĂ LA SMALL BALL STRATEGY ÎN POKER?

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult