Pariul pentru valoare: ia ce ți se cuvine la timp și uită de slow play

2020-01-15 09:10:00 1,3k 0

Value betul în poker e o componentă importantă din jocul oricui. Atât în jocurile de tip cash, cât și în turnee, trebuie să cauți să faci pariuri pentru valoare, pentru a obține maximum de la adversar atunci când mâna pe care o deții are șanse mari să fie cea mai bună. Cel mai important e să știi când trebuie să schimbi vitezele: extrage valoare în momentele când poți să faci acest lucru, pentru că dacă amâni, pe viitor, pe una din următoarele străzi, lucrurile pot lua o cu totul altă turnură.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

O mulțime de jucători de poker online fac în mod regulat greșeala de a întârzia realizarea unui pariu pentru valoare până la un punct în mână; atunci se prea poate să nu mai existe valoare în acțiunea pe care o întreprinzi. Pentru a înțelege mai bine de ce e atât de important să faci un value bet la timp ne vom raporta la un exemplu elocvent. Unul real, care a avut loc pe una din platformele online.

Pasivitatea, o capcană pentru tine

Așadar, într-un joc de tip cash, la un nivel de blinduri de $0.50/$ 1, un jucător din UTG deschide, ridicând până la $3. Toți foldează până la un regular cu experiență care, din middle position, face un three bet, până la $11. Acțiunea ajunge înapoi la jucătorul din early position, care decide să dea call. 

Pe un flop 9 treflă - 8 romb - 6 pică, cei doi merg pe varianta check-check. Un astel de board favorizează mai mult, în teorie, pe cel ce a făcut three betul. Asta pentru că o pereche medie în mâna celui din UTG ar fi dus des la un fold. Fără poziție și în fața unui raise mare, probabil acesta ar fi renunțat. În rangeul acestuia se înscriu mai degrabă perechi între 10-10 - Q-Q sau K-Q, A-Q. Acest lucru putea să îl încurajeze pe cel din middle position să facă un value bet, dacă are o mână puternică sau să bluffeze, dacă a ratat complet flopul. Nu am avut acțiune pe flop, însă, iar acest lucru l-a costat enorm pe unul dintre jucători, după cum vom vedea în continuare. Slow playul este o variantă, dar doar atunci când ești sigur că ești mult în față și vrei să întinzi o capcană.

Turnul - Q pică - a schimbat destul de mult lucrurile. Mâinile fără mari perspective pe flop, cum ar fi Q-J, K-Q și A-Q, s-au transformat în top pair, J-10 a trecut de la un draw marginal la unul decent, iar alte mâini au acum un draw de culoare la dispoziție. Boardul se dezvoltă deci într-unul care încurajează mult acțiunea, dar din nou nu au existat focuri de artificii: check-check.

Putem trage concluzia că nimeni nu are o mână puternică pe turn. Există toate motivele pentru care unul dintre jucători ar fi făcut un value bet. Pe lângă pariul propriu-zis pentru valoare, agreisivitatea ar fi avut aici și alte scopuri secundare: de protecție sau pentru a construi un pot mare.

Surpriza de pe river

Fără acțiune pe flop și turn, ajungem pe river: 9 cupă; boardul final este, așadar, 9 treflă - 8 romb - 6 pică - Q pică - 9 cupă.

De obicei, aceste  cărți comune înseamnă mai puțin pentru jucătorul din UTG. Nu ar trebui să deschidă prea multe mâini cu 9-X din acea poziție, ca să nu mai spunem de plătirea unui three bet.

Acestea a decis tootuși să parieze 16$, un bet considerabil, 3/4 din potul total de 21$ (după rake). Este greu de spus ce are UTG-ul în acest moment, dar mâna lui pare puternică. Alții, din contră, ar considera că o asemenea decizie pe river ar masca de fapt un bluff. Pentru că, dacă ar fi avut o mână decentă, omul nostru ar fi cerut pe una din precedentele două străzi. Cum adversarul din middle position a fost pasiv, un bet considerabil aici ar putea să încheie totul înainte de showdown. Se creează și premisele pentru bluff.

Agresorul inițial trebuie acum să ia o decizie. Plătește sau renunță la mână? Regula obișnuită de a acționa în fața unui asemenea pariu, dacă deții o mână decentă, iar pe adversar îl bănuiești de bluff, e să mizezi pe call. Dor că jucătorul din middle position, care nu a încercat să ia valoare pe parcursul mâinii, a decis să împingă all-in: $90, cu K pică - K cupă. El a primit call instantanteu de la la adversarul din UTG care deținea A romb - 9 romb.

Valoarea decepției

O mână fără artificii până pe river s-a transformat într-un showdown pentru toate fisele unuia dintre jucători. Sigur, jucătorul din UTG va avea dificultăți în a-și pune adversarul pe popi după ce a verificat flopul, a verificat turnul și a împins pe river. Dar nici nu îl interesează foarte mult, mâna lui e suficient de puternică încât să justifice callul. Concret, doar un set flopat de oponent ar fi putut să îl pună în dificultate acum, la final, pe cel din early position. O mână care poate justifica slow-playul, însă e greu să foldezi trips cu kicker maxim.

Ceea ce ne interesează pe noi, însă, e modul în care a acționat jucătorul din middle position. Aceasta a renunțat la un pariu pentru valoare atât pe flop, cât și pe turn. Nu a făcut vreun bet când trebuia, iar pe river s-a instalat dorința de a compensa valoarea pierdută pe străzile anterioare. Nimic mai greșit, după cum am văzut.

Dacă ajungi să faci acest lucru, trebuie să te asiguri că puterea mâinii tale nu s-a schimbat pe măsură ce boardul a fost completat. În cazul nostru, raportul de forțe de la masă s-a modificat dramatic, iar faptul că cel care a avut K-K nu a mizat pe value bet la timp l-a costat enorm. Nu doar că probabil ar fi câștigat mâna fără luptă cu un pariu pentru valoare făcut la timp, dar a încercat pe river să compenseze faptul că nu a fost suficient de agresiv, când trebuia. Iar acest lucru a însemnat pierderea întregului stack.