Re-raise în poker pre-flop. Când faci three bet pentru valoare și când ca semi-bluff

2022-01-05 10:57:00 1,6k 0

În pokerul de azi, mai ales în mediul online, jucătorii au devenit extrem de agresivi. Rar (poate chiar niciodată) vei avea ocazia să stai la o masă și, timp de un tur, cineva să nu apeleze la re-raise pre-flop.

 

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

 

Denumit și three-bet, re-raiseul e foarte la modă, însă mulți jucători nu înțeleg foarte bine motivele din spatele acțiunilor lor. Vom încerca să explicăm în cele ce urmează logica din spatele unui asemenea play: re-raiseul se poate face pentru valoare, dar există și light three bet, făcut cu o gamă mai largă de cărți de start. Înțelegând aceste concepte, vei avea  ocazia să faci mutările corecte și să înțelegi mai bine acțiunile celorlalți competitori.

Value three bet

Three betul pentru valoare este pariul "tradițional" și se manifestă ca oricare bet pentru valoare făcut pe flop, turn sau river.

Cu alte cuvinte, consideri că ai cea mai bună mână de start și dorești să obții mai multe fise în pot înainte de apariția cărților comune. Pentru că ai o carte de start atât de bună, încât e foarte posibil să te impui. Îți exploatezi, astfel, la maximum avantajul inițial.

"Ce mâini merită să fie valorificate printr-un value three bet pre-flop?", te vei fi întrebat. Răspunsul e unul destul de complex, pentru că are în vedere o multitudine de factori: dinamica mesei la care te afli, imaginea ta și a adversarilor sau tendințele celorlalți.

Principalul fundament are în vedere faptul că este foarte posibil să ai o mână de început care să fie peste rangeul adversarilor. Împotriva unui jucător tight-aggressive, three betul tău pentru valoare ar putea să se justifice doar dacă deții o gamă restrânsă de mâini. Probabil perechile mari JJ - AA și AK.

Dacă, în schimb, ești în pot împotriva unui jucător loose sau a unui calling station, ai putea să apelezi cu un range mai mare de cărți la un re-raise pentru valoare. În acest caz, gama ta de cărți ar putea să se mărească la perechile între 99 - AA și AQ - AK.

O problemă care  se ridică în momentul în care faci re-raise pentru valoare cu o paletă de cărți prea mică (exclusiv cărțile premium) este că - pe termen mediu și lung - riști să devii previzibil. Mai ales dacă evoluezi împotriva unor jucători care au avut timp să te analizeze în detaliu. Aceștia vor înțelege că, atunci când vii cu re-raise pre flop, ai o carte de start "monstru". În conscință, ar trebui să îți mixezi puțin jocul în astfel de momente, altfel deciziile luate de adversar vor fi cele corecte: fold când au cărți marginale. 

Light three bet

Re-raiseul "ușor" pre-flop se face, însă, cu o mână care nu este - probabil - cea mai bună în acel moment, înainte de board. Dar ea are valoare destul de mare din mai multe motive, îți oferă perspective.

Un light three bet este asemănat de mulți cu un semi-bluff. Practic, primul tău obiectiv este să câștigi imediat potul. Dacă la value three bet voiai să mărești potul, pentru a beneficia pe deplin de forța cărții de start, de data asta ținta e alta: îți dorești ca adversarul să renunțe la mână și să câștigi jetoane fără luptă.

Astfel, adversarul tău ideal pentru un light three bet este un jucător loose, dar foarte analitic. Îi place să deschidă cu un range mare de cărți, însă identifică la timp pericolul și faptul că mâna sa nu are un potențial deosebit. Ca atare, va renunța la mână în cazul unui re-raise.

Imaginea ta și importanța mixării jocului

Să ne imaginăm că te așezi la o masă și, timp de două ore, nu joci mai nimic. Ai cărți de început slabe, nefiind totuși cel mai tight juător. Îți vei crea în harta mentală a celorlalți o imagine de bunker și un three bet al tău va fi plătit doar de mâinile mari.

"Trebuie să aibă o mână bună", vor gândi adversari când vei veni cu un re-raise pre-flop. De aceea, e bine să schimbi vitezele, chiar dacă uneori te expui unei pierderi. Important e ca  mica lovitură primită să îți aducă ulterior beneficii mai mari.

Să ne imaginăm că mergi cu un light three bet pe doi connectori suited, 10 romb - 9 romb. Lovești două perechi și ajungi la showdown. În momentul în care vei întoarce mâna de start, în creierul celorlalți se va produce un declick. "Tipul ăsta, pe care îl credeam atât de tight, tocmai a făcut re-raise pre-flop cu 10 high", își vor spune oponenți. În consecință, va fi o schimbare de paradigmă în modul în care te vor privi și vor fi tentați pe viitor să te plătească mai ușor. Dar pe viitor tu nu vei mai apela la light three bet, ci la re-raise pentru valoare, întinzându-le o capcană.

În concluzie, trebuie să reții că motivul principal pentru re-raise pre-flop e legat  de valoare. Vrei să obții cât mai mult din mâinile bune pe care le primești.

Cu toate acestea, dacă gama de three bet este prea strânsă, atunci adversarul se va adapta și va avea o decizie ușoară de fiecare dată când vii cu re-raiseul. Pentru astfel de situații există light three betul, care echilibrează gama ta. Un asemenea mix îi dezorientează pe opozanți, care nu vor ști când ceri cu o mână monstru și când faci un semi-bluff. Vor trebui să ghicească, iar acesta e un prim pas spre o eroare. Toate aceste greșeli ale lor se vor transforma pe termen lung în bani în contul tău online de poker.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!