Cum să joci o pereche mare, după ce nu ești suficient de agresiv pre-flop

2020-01-14 09:00:00 1,8k 0

În fiecare săptămână îţi prezentăm o mână importantă din poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!

În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)

Te afli în button la masa finală a unei competiții, cu doar 6 jucători rămași în joc. Ai un stack de 170.000 de fise, ceea ce te situează pe locul 5 din punct de vedere al chipurilor. Totuși, nivelul blindurilor e de doar 2000/4000, astfel că ai suficient spațiu de manevră (deții peste 40 de BB-uri). 

Primești de la dealer K treflă - K pică, dar toți în fața ta foldează. Ridici doar până la 10000, iar adversarul din big blind, un jucător tight-aggressive foarte bun, mărește până la 30000. Acesta are un stack de 130.000 de fise, astfel că te gândești că dacă vei shova all-in pre-flop s-ar putea să îl pierzi. Tu la rândul tău ai o imagine de "bunker", astfel că un four bet aici ar indica clar o mână premium.

Așadar, hotărăști să dai doar call, având și poziția de partea ta, urmând a îl stoarce ulterior pe adversar de fise. Din păcate, flopul coborât de dealer e unul departe de a fi ideal: 5 cupă - 7 cupă - 9 cupă. Oponentul e primul care acționează și face un raise de 50000 de jetoane. Ce faci în acest context? Evident, ai doar trei opțiuni: call, raise all-in sau fold. Dar care este decizia corectă, judecând după informațiile adunate până acum, după valoarea mâinii tale și după rangeul adversarului?

Decizia corectă

Trebuie spus din capul locului că "smooth call-ul" de dinaintea flopului a fost departe de a fi o soluție corectă din partea ta. Se impunea un raise all-in, chiar cu riscul de a-l pierde pe adversar. Ai fi câștigat suficiente fise fără luptă, în cazul în care acesta ar fi foldat. Iar în condițiile date - el shortstack -, era o situație win-win, independent de decizia lui. Presupunând că renunța, rămânea cu și mai puțin spațiu de manevră pe viitor; în cazul unui call, plecai mare favorit în majoritatea situațiilor.

Din moment ce decizia a fost să dai un flat call la three bet-ul oponentului, acum te confrunți cu o situație complexă. În condițiile apariției unui asemenea flop, toate opțiunile tale sunt  mai degrabă rele. Să le analizăm mai jos:

- Call: Fără îndoială, cea mai proastă alegere, pentru că în continuare nu vei avea prea multe indicii despre locul în care te afli. Ai poziție, însă oponentul se poate folosi de un scare card pe turn pentru a te determina să foldezi. Devii în mare parte pot committed, dar informațiile pe care le-ai înmagazinat sunt foarte puține. În consecință, nu ar trebui niciodată să apelezi la această variantă.

- Fold: E posibil să fii în spate, iar adversarul să își fi completat deja culoarea sau să fi lovit setul. Dacă renunți acum, pierzi o mulțime de fise cu o mână care e posibil să fi fost cea mai bună. E o variantă de luat în calcul, mai ales că trebuie să ai în vedere pay-jump-ul între locul 6 și 5. Totuși, din punctul nostru de vedere, nici aceasta nu ar fi alegerea cea mai bună.

- Raise all-in. Spuneam mai sus că niciuna dintre opțiunile avute nu poate fi catalogată fără echivoc drept corectă. Chiar și așa, cel mai "mic rău" pentru tine în situația dată ar fi să shovezi. O culoare deja completată în mâna adversarului l-ar fi determinat probabil la un slow-play. În consecință, e foarte posibil să aibă o carte de genul A-Q sau A-K, cu asul care să îi ofere nuts în cazul apariției unei alte cupe. Există și posibilitatea să dețină Q-Q sau J-J, cu o cupă. Fără îndoială că astfel de mâini îți vor plăti all-in-ul, însă procentele vor fi de partea ta. În concluzie, cel mai mic rău în situația dată e să împingi all-in, fiind o oportunitate destul de bună să elimini un adversar și să te înscrii cu șanse mari în lupta pentru câștigarea turneului.