Cum trebuie să joci cu o pereche mică pe un flop în care un adversar face C-bet

2020-01-07 05:10:00 1,6k 0

Una dintre cele mai comune situații în hold'em se referă la momentele în care deții o pereche, dar flopul nu te ajută. De foarte multe ori se întâmplă ca unul dintre opozanți să mizeze pe un continuation bet, iar în această situație puțini știu să ia decizia corectă. Call, fold sau raise? În cele ce urmează vom încerca să răspundem clar la această dilemă. Pentru că foarte mulți intră într-o adevărată capcană în astfel de momente, nereușind să realizeze unde se află cu adevărat.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!

Pentru a înțelege mai bine unde te situezi și care sunt lucrurile de care trebuie să te ferești în această situație atât de comună, ne vom raporta la un exemplu. Să ne imaginăm că te afli la o masă de tip cash, în cutoff. Din UTG, cineva face minimum raise, iar până la tine se foldează. Cu 6 romb - 6 cupă, decizi să plătești, este o situație ideală pentru un set mining. Buttonul merge la rândul lui pe varianta call, iar flopul e unul aparent "neutru": 3 treflă - 8 treflă - 3 romb. Agresorul inițial va miza pe un C-bet, iar tu trebuie să iei o hotărâre. Exemplul propus e unul atât de comun încât te vei confrunta cu o situație similară probabil la fiecare sesiune de poker online. Din păcate, cei mai mulți dintre jucători găsesc cu greu soluția corectă.

Capcanele perechii din mână

Una dintre cele mai mari erori comise de jucători e reprezentată de faptul că obișnuiesc să gândească pe fiecare stradă. În situația expusă anterior, cei mai mulți își vor pune următoarea întrebare: "Sunt în față?". Și, în funcție de board, de imaginea și rangeul adversarului, vor acționa în consecință. O astfel de abordare e fără îndoială una care pe termen lung îți va crea o adevărată gaură în buget.

Există doar două metode să câștigi poturile în poker:

  • toți în afară de tine foldează;
  • la showdown, după apariția riverului, deții combinația mai bună.

Având asta în minte, nu ar trebui să te întrebi niciodată dacă ești în față pe o anumită stradă. În schimb, întrebările corecte la care ar trebui să îți răspunzi ar suna în felul următor: "Pot să îmi fac oponentul/oponenții să foldeze aici?" sau "E profitabil să ajung cu mâna pe care o am la showdown?".

Decizia corectă în fața unui C-bet

În cazul discutat mai sus, noi deținem o pereche de șesari. O mână foarte puternică din punct de vedere speculativ, oferindu-ți prilejul să lovești un set pe flop și să obții multe fise de la ceilalți. Decizia de a da call înainte de apariția cărților comune e indiscutabil bună, pentru că îți oferă perspective foarte mari. Evident, condiția e ca cel din UTG să nu fi făcut un raise enorm sau să își fi împins toate fisele în față.

În măsura în care raise-ul a fost unul decent, având în vedere că avem și poziție, am luat decizia cea mai bună dând call. Dar ce facem acum, după apariția flop-ului, odată setul necompletat? Ne confruntăm cu un C-bet din partea agresorului inițial, iar boardul e unul care nu sperie.

Profesioniștii consideră că întotdeauna - când ratezi flopul în momentele în care deții o pereche mică sau medie -, ar trebui să foldezi dacă te confrunți cu un continuation bet din partea unui adversar. "Sunt oare în față?", te vei întreba, fără îndoială. Este posibil, având în vedere că în range-ul celui din UTG se înscriu mâini de genul A-K sau A-Q, iar el nu a completat nimic încă.

Dar, cum spuneam mai sus, nu contează foarte mult dacă ești sau nu în față. Ceea ce trebuie să ai în minte în astfel de situații e dacă îi poți face pe ceilalți să foldeze sau dacă mâna ta are valoare la showdown. Cel mai probabil, răspunsurile sunt "nu" și "nu". Gândește-te în perspectivă, ce vei face dacă plătești aici, iar pe turn opozantul va continua să "tragă"? Merită să plătești în speranța că vei lovi un 6 sau că celălalt va renunța la agresivitate. Mai mult ca sigur că pe termen lung nu se justifică o asemenea decizie.  

În concluzie, trebuie să joci o pereche mică pe un flop în care un adversar face C-bet cu multă precauție. Nu uita care ți-a fost de fapt planul inițial. Ai avut o mână speculativă, iar scopul era set mining-ul (jucarea perechilor mici şi, eventual medii, astfel încât să ai şansa să câştigi un pot cât mai mare prin completarea a trei bucăți). Aceasta e unicul obiectiv aici. În condiţiile în care agresorul iniţial face un raise prea mare - fie înainte de apariţia cărţilor comune, fie pe flop (iar setul nu e completat) - te sfătuiesc să dai fold la mână fără prea multe regrete.