Când și de ce să renunți la K-K în poker, pre-flop. Nicolas Manion a uimit o lume întreagă, la WSOP Main Event

2020-01-08 09:10:00 1,4k 4

Nicolas Manion a fost chip leaderul neașteptat, ieri, atunci când s-a format masa finală pentru WSOP Main Event. Americanul a impresionat prin calitățile sale, dar și printr-o stăpânire de sine demnă de cei mai mari jucători din lume. O mână în special va rămâne în istorie: în ziua a 7-a, cu ceva timp înainte de a se ajunge pe bubble, eroul nostru a foldat o pereche de popi, pre-flop.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Să renunți la K-K, a doua cea mai bună mână de start din poker, înainte de apariția cărților comune, este un lucru pe care puțini dintre jucătorii de poker din lume l-au făcut vreodată.
 

În teorie, ar părea că nici nu există argumente pentru o astfel de hotărâre: pleci favorit împotriva tuturor mâinior, mai puțin A-A. Iar edge-ul pe care îl ai în fața perechilor mai mici e impresionant: perechea de popi va câștiga 8 din 10 astfel de dueluri. Nici în raport cu A-K popii nu stau rău, fiind favoriți să ducă mâna în peste 65% din cazuri.

Foldul deceniului

Dar Manion a făcut fără doar și poate alegerea corectă, judecând după context. Aflat la cel mai mare turneu din viața sa (e debutant la WSOP Main Event), omul nostru a ajuns prea adânc în turneu încât să își pună la bătaie toate fisele într-o dispută pre-flop. Pay-jumpurile sunt impresionante, simpla prezență la masa finală făcându-te milionar în dolari. Când te gândești că primul loc pleacă acasă cu peste 8 milioane de dolari, decizia omului nostru nu mai pare deloc atât de bizară.

Un adevărat grinder în turneele online, Manion a învățat să facă profit prin câștiguri mici și sigure. Aceeași filosofie a abordat-o și la cea mai importantă competiție din lume, iar acest lucru l-a adus în fața unui fold care va rămâne în istorie. Și care fără doar și poate a reprezentat decizia bună. Nu pentru că ulterior a devenit chip leaderul turneului, ci pentru că un jucător bun știe când să apese pedala de accelerație și când să spună stop. Nicolas a refuzat să își joace tot stack-ul agonisit în mai bine de 6 zile de competiție pe o singură mână, fără a vedea boardul. Mai mult ca sigur că a simțit că adversarul e foarte probabil să aibă perechea maximă în mână, însă discuția de fond e alta: pentru a face profit în poker, e nevoie de foarte multă disciplină. Puține lucruri trebuie lăsate la voia întâmplării, iar Manion exact asta a făcut. A refuzat să își pună toate jetoanele pe hazard, preferând să își continue drumul "muncitoresc", de a aduna fise în poturi mai degrabă mici. Un profit mai mic, dar sigur, care la final, când se trage linie, face diferența.

Dar hai să vedem cum s-a desfășurat exact acțiunea. La un nivel de blinduri de 100.000/200.000 și cu un ante de 30.000, Manion a deschis cu un bet de 500.000. Alex Lynskey a făcut un three-bet, ridicând la 1,5 milioane. Când acțiunea a ajuns din nou la Manion, acesta a încercat să își arate forța mâinii, mărind la 5 milioane. Moment în care Lynskey a venit cu 5 betul, pentru majoritatea fiselor lui Manion. Cu toate că probabil a fost cel mai greu fold din viața lui, americanul a găsit puterea să plece din mână, lucru pentru care va fi recunoscător toată viața, judecând după ce s-a întâmplat ulterior.

"Nu am arătat altceva decât mâini bune și foarte bune toată ziua. Când adversarul a ridicat la 16 milioane, mi-am zis că nu are rost să îmi joc tot stack-ul pe o singură mână. După cum a jucat, eram aproape sigur că are ași, însă oricum nu voiam să îmi joc toate fisele pre-flop, fără a deține mâna cea mai bună", a explicat Nicolas.

Ce se întâmplă când nu renunți la popi

Echilibrul extraordinar din jocul lui Manion a fost răsplătit în apropierea bubbleului. Din UTG, jucătorul din SUA a primit A-A și a avut norocul să atragă cu sine doi jucători în flop. O situație care cu siguranță nu i-a convenit, așii săi pierzându-și puțin din forță într-un multi-way pot. Dar, cu foldul de mai devreme încă în minte, lui Manion i-a fost imposibil să renunțe și la ași. Într-un fel decizia de a împinge all-in cu A-A pre-flop a fost în contradicție cu filosofia sa, însă pokerul e un joc de timing. Totuși, cea mai mare pereche îți oferă un edge important în orice dispută, astfel că Nicolas a considerat că de această dată merită să riște, chiar dacă își juca tot stack-ul într-o dispută pre-flop. Ce au avut adversarii, vă veți fi întrebat deja!? Amândoi au întors K-K, exact mâna la care Manion renunțase mai devreme. Astfel, oponenții s-au anulat, sperând doar la chintă sau culoare pentru a "sparge" așii.

"Când am fost plătit de amânoi, m-am ridicat de la masă, nici nu voiam să văd ce au. Nu îmi venea să cred că sunt all-in într-un pot în 3, pre-flop. M-am uitat pe un monitor deasupra și am văzut că ambii dețin K-K. Am fost norocos că jos nu a venit o suită de cărți care să îmi dea emoții, astfel că soarta mâinii a fost decisă încă de pe turn", a explicat Manion.

Prezență neașteptată

Interesant e că Manion nu avea în plan acum câteva luni să participe la WSOP, considerând că este o "pălărie" prea mare pentru el în acel moment. Totuși, runul bun din 2018 și inițiativa unui prieten i-au schimbat pentru totdeauna viața.

"Am un prieten din Muskegon, Michigan, și acum vreo două luni mi-a propus să participăm la doi saeliți de $2175. I-am jucat și am obținut biletele de intrare la WSOP de la amândouă. Îi spusesem că am început să joc din ce în ce mai bine și că am avut rezultate bune online", a explicat omul nostru.

Clasarea lui Manion la Main Event a fost mai degrabă modestă până în ziua a 6-a. A terminat prima zi pe locul 3361 (din 3470), apoi a fost al 1267-lea, cu 1655 de jucători rămași, pentru ca apoi să aibă un stack mediu în cea mai mare parte a competiției. La finalul zilei a 5-a se afla pe locul 95 din 109, dar ceea ce a urmat e demn de un scenariu hollywoodian. A avut un run fantastic în ziua a 6-a, intrând fără emoții în primii 30 (al 9-lea ca număr de fise). Și-a păstrat forma și pe bubble, înainte de masa finală, fiind chip leader odată ultimii 9 stabiliți.

Paradoxal, faptul că nu a avut niciodată multe fise până spre finalul competiției l-a ajutat. Nu a simțit niciodată presiunea și nu a trebuit să ia decizii foarte complicate. A încercat să joace ABC-ul pokerului, a evoluat îngrijit, fără a comite erori.

"Cel mai interesant  lucru la evoluția mea la Main Event e că nu am avut un stack mare în primele zile. Așa că mi-am jucat doar cartea, nu am încercat play-uri complicate și nu am intrat în mâini de unde să nu pot să ies. Acum, că am atât de multe jetoane, sunt puțin nervos, însă simt că evoluez bine, că sunt în zonă. Acest lucru ar trebui să anuleze emoțiile pe care le am", a spus Manion înainte de masa finală, într-un interviu pentru pokernews.com.

Acțiunea la masa finală de la WSOP se va relua vineri seară, în joc mai rămânând 6 concurenți. Manion are al doilea stack, iar printre adversari se numără Joe Cada, câștigătorul WSOP Main Event 2009. Acesta are doar 29 de blinduri în față, însă are avantajul de a fi cel mai complet jucător de la masă.

Situația la masa finală din WSOP Main Event

Premiile

1. $8,800,000
2. $5,000,000
3. $3,750,000
4. $2,825,000
5. $2,150,000
6. $1,800,000
7. $1,500,000 - Alex Lynskey
8. $1,250,000 - Artem Metalidi
A9. $1,000,000 - Antoine Labat

Discutii