Poziţia în poker înseamnă putere! Când şi cu ce să te implici într-un pot

2020-01-15 14:40:00 2,6k 0

poker-pozitie.jpg

Poziţia reprezintă un concept fundamental în poker. În funcţie de locul în care te afli la masă în raport cu dealerul, îţi va fi mult mai uşor să alegi mâinile de start pe care le vei juca şi numărul fiselor pe care le introduci într-un pot. Jucând în poziţie, toate deciziile pe care le iei vor fi mult mai uşoare, permiţându-ţi să domini şi să controlezi masa.

Acţionând după opozanţii de la masă, vei avea informaţii extrem de preţioase despre ce ar putea avea ei în mână, în funcţie de deciziile pe care le iau, astfel că nu te vei afla în situaţia de a cere "în orb". Nu vei fi expus unor re-raise-uri, ci vei fi cel care decide ritmul într-un pot.

INTRĂ PE CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A VEDEA BENEFICIILE JOCULUI ÎN POZIŢIE!

Ignorată de începători, care nu au cunoştinţe avansate de poker, poziţia face de cele mai multe ori diferenţa între câştigarea unei mâini şi pierderea ei. Înainte de a trece mai departe, îţi prezentăm poziţiile de la masă, în funcţie de dealer (early position  - sau "under the gun", pentru că eşti în bătaia puştii şi e foarte periculos să joci în "orb" -, middle position şi late position). Nu întâmplător, vei oberva pe graficul de mai jos că fiecare poziţie respectă culorile semaforului. Cu alte cuvinte, în funcţie de locul ocupat la masă, ar trebui să iei decizia în consecinţă - fold (roşu), call (verde) -, bineînţeles, în condiţii normale, când nu ai în mână cărţi premium.

pozitie-la-masa.jpg

Poziţia şi cărţile de start

Decizia de a intra într-un pot este una dificilă, cum foarte greu este să optezi pentru call sau raise, în momentul în care te-ai decis că vrei să vezi, cu cele două cărţi din mână, flop-ul.

Poziţia însă te va disciplina şi îţi va oferi o serie de argumente într-o anumită direcţie. Exceptând cărţile "monstru" - AA, KK, QQ, AK suited -, cu care vei mări din orice poziţie, este foarte important să ai informaţii despre cum trebuie să acţionezi în general, când soarta nu este atât de generoasă.

Mulţi fac greşeala enormă să joace connectori din orice poziţie, mai ales dacă aceştia sunt de aceeaşi culoare. Ei îţi pot transforma mâna într-una premium, dacă pe board vor veni cărţile de care ai nevoie, dar, de cele mai multe ori, s-ar putea să fie prea scump, astfel încât nu merită să te implici, din punct de vedere probabilistic.

Concret, dacă eşti în early position şi deţii 67 de treflă, de exemplu, sfatul specialiştilor e să renunţi fără prea multe regrete. Există posibilitatea mare ca cineva care acţionează după tine să vină cu raise şi să trebuiască să investeşti prea multe fise pentru cât de puţine opţiuni ai în realitate cu asemenea două cărţi. Pe termen lung, dacă vei juca astfel de mâini, vei vedea cum stack-ul ţi se subţiază, de prea puţine ori urmând să "loveşti" ce ai nevoie pentru a se justifica fisele investite din UTG.

Lucrurile se schimbă, însă, fundamental când trebuie să joci aceleaşi două cărţi din late position. Dacă nimeni nu a mărit potul (sau chiar dacă a făcut-o, dar nu a investit un număr mare de chip-uri), se poate dovedi rentabil să participi la mână. Asta pentru că ai, în proporţie foarte mare, siguranţa că ştii exact cât trebuie să investeşti în pot. După tine nu mai acţionează (aproape) nimeni, astfel că riscurile asumate scad.

Până şi cei mai buni jucători de poker vor avea probleme să decidă cum să joace anumite mâini. Perechile mici sau connectori mari reprezintă o mare problemă şi nimeni nu are o soluţie miraculoasă pentru deciziile pe care trebuie să le iei. Astfel de cărţi îţi pot oferi posibilitatea să ai acces la un pot foarte mare, însă, dacă le joci din afara poziţiei, s-ar putea dovedi din nou prea scump. În schimb, jucate din poziţie, dacă nimeni nu a dat raise până la tine, aceleaşi cărţi pot fi jucate agresiv, cu mărirea potului.


Beneficiile post-flop

În cele scrise mai sus, am încercat să explicăm faptul că, jucând o carte din poziţie târzie, ai privilegiul de a vedea ce acţiuni au întreprins ceilalţi înaintea ta.

Poziţia îşi păstrează beneficiile şi după vederea flop-ului, modul în care ceilalţi pariază sau pasivitatea lor reprezentând informaţii extrem de valoroase, la care, dacă ai juca din early position, nu ai avea acces.

Astfel, nu doar că ţi se va uşura sarcina de a lua o decizie în funcţie de acţiunile celorlalţi, dar vei putea taxa destul de des şi lipsa lor de agresivitate. Astfel, în măsura în care toţi limpuiesc flopul, de cele mai multe ori acest lucru înseamnă că nimeni nu e dispus să rişte fise suplimentare în acel pot. Se creează astfel premisele perfecte pentru un bluff al unui jucător aflat în late position. Informaţia e putere, iar tu poţi folosi lipsa lor de reacţie: cu mâna cea mai slabă poţi cere, având astfel posibil acces la un pot la care, din punct de vedere matematic, nu ţi-ai mai fi permis să te gândeşti.


Combină poziţia cu agresivitatea

Poziţia îţi oferă control la masa de joc. Presupunând că ai dat raise din late position şi un singur opozant a mers, vei avea o serie de avantaje în faţa lui.

Pe un flop KJ4, de exemplu, el de cele mai multe ori va da check, conştient că tu, agresorul, ai putea să ai o carte foarte bună. S-ar putea să fi lovit ceva, într-adevăr, dar la fel de bine s-ar putea ca flopul să nu fie pe placul tău. Prea puţin contează, pentru că se creează cadrul ideal ca tu să mergi pe varianta continuation bet.

Mulţi vor şti că te foloseşti de poziţie pentru a fi agresiv, dar ei vor fi conştienţi, în acelaşi timp, că nu au suficiente gloanţe pentru această luptă. Cu alte cuvinte, se prea poate ca ei să îşi pună problema că tu încerci să vinzi o poveste care nu are de fapt legătură cu mâna, dar acţiunea ta justifică perfect o mână mare. Îşi vor risca fisele într-un pot unde au destul de puţine informaţii? De cele mai multe ori nu, oferindu-ţi astfel posibilitatea ca, folosindu-te de puterea dată de poziţie, să fii agresiv şi să câştigi cu uşurinţă anumite pot-uri.

În concluzie, iată cele patru mari avantaje ale jocului în poziţie:

  • 1. Când îţi vine rândul, ai mai multe informaţii despre adversari.
  • 2. Poziţia îţi oferă "bluff equity", o oportunitate de a face bluff-uri corecte, de a lua mâna cu mâna mai slabă, bazându-te pe informaţiile primite de la ceilalţi.
  • 3. Faptul că acţionezi ultimul îţi oferă privilegiul de a face value bet-uri cu o acurateţe mult mai mare.
  • 4. Poziţia îţi oferă control atât asupra mesei, dar şi a pot-ului. Acţionând ultimul ştii care e valoare totală a fiselor investite de ceilalţi şi poţi lua mai uşor decizia corectă de pariere a chip-urilor tale.