Jocul din poziţie în poker. Ce faci când se dă raise în faţa ta

2022-01-05 10:27:00 2,1k 0

Jocul din poziţie în poker se referă la acele momente când după flop acţionezi ultimul sau printre ultimii. Astfel, ai ocazia să beneficiezi de o serie de avantaje. Ştii foarte bine ce se întâmplă în faţa ta şi poţi lua o decizie corectă, în cunoştinţă de cauză. Despre puterea poziţiei la masa de joc am discutat pe larg aici, acum ne vom canaliza energiile pentru a răspunde la o întrebare extrem de complicată: cum şi când să joci din button atunci când înaintea ta se face un bet. Oricine are ABC-ul pokerului înţelege beneficiile date de poziţie, însă e mai complicat să identifice variabilele care trebuie luate în considerare înainte de a acţiona.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

 

Cât cere celălalt

Eu, în general, sunt tentat să măresc cu orice carte dacă sunt în button, iar în faţa mea toţi foldează. Consider că e o oportunitate bună pentru un steal, mai ales dacă în blinduri sunt jucători mai degrabă tight. Dar ce faci atunci când ai o mână relativ decentă, în poziţie, însă înaintea ta cineva face un raise?

Primul lucru pe care îl iau în considerare e mărimea betului făcut de adversarul dinaintea mea. Nu poţi intra într-un pot cu mâini marginale, dacă cineva a dat un raise de 4xBB sau a împins. Chiar dacă e short stack. Pe termen lung, un astfel de call al tău nu este profitabil. Cu siguranţă, de cele mai multe ori, opozantul are o mână mult mai puternică, iar procentele sunt de partea lui.

În general, eu tratez orice alt raise decât unul standard cu mare atenţie. Chiar dacă ştiu că pot recupera post-flop, graţie jocului mai bun. Astfel, chiar dacă mâini precum K-10 suited sau perechi mici sunt foarte tentante în astfel de situaţii, un raise mare al celui din faţă te pune într-o lumină nefavorabilă. Vei pleca, în cele mai multe dintre situaţii, cu şansa a doua. Drept urmare, vei fi departe de cadrul ideal dacă dai call, chiar dacă ulterior, pe fiecare stradă, "vorbeşti" al doilea. Faptul că vei putea înmagazina informaţii importante despre mâna adversarului nu e suficient. Pleci outsider din punct de vedere al probabilităţilor, handicap pe care jocul din poziţie în poker nu îl poate surmonta foarte des.

 

Jocul din poziţie în poker: cine măreşte

Uneori aleg să plătesc şi un raise mai consistent pre-flop, din poziţie, condiţia fiind să am în faţă un adversar extrem de loose. Astfel de adversari au un range mare de cărţi pe care se bazează. Asta face ca echitatea să fie mare, el apelând la astfel de mişcări cu o plajă foarte vastă de cărţi.

În astfel de cazuri poţi să îţi lărgeşti puţin range-ul de cărţi prin intermediul căruia să dai call. De exemplu, contra jucătorilor loose, mai ales dacă sunt şi agresivi, un K-10 sau o pereche mică poate însemna aur, chiar dacă efortul pre-flop e puţin prea mare pentru mâna ta de start. Dacă loveşti un set, e foarte posibil să câştigi un pot uriaş. Asta pentru că oponenţii loose-aggressive vor miza mereu pe un continuation bet pe flop. Vor construi aproape întotdeauna poturi mari, iar lucrurile pot deveni foarte favorabile pentru tine. Evident, în măsura în care boardul te ajută.

Graniţa între call şi fold în faţa unor asemenea adversari e totuşi subţire. Trebuie să ştii că vei fi pus sub presiune constant. Eu aleg să văd uneori un flop şi apoi renunţ la mână dacă C-betul vine şi are o valoare mare. Nu încerc să transform jocul într-o vânătoare, aştept ca terenul să devină din nou propice. Acum a fost, am văzut un flop mai scump decât de obicei, dar nu voi exagera cu plata. Este, în fapt, o atitudine similară cu strategia de set mining.

Evident, dacă în faţa ta cel care dă raise e un tip foarte tight, lucrurile se schimbă fundamental. În asemenea situaţii, foldul e varianta corectă mereu, chiar şi cu cărţi mai bune decât cele evocate anterior.

 

Jocul din poziţie în poker: minim raise

De destule ori te vei confrunta cu un minim raise înaintea ta. Acum lucrurile se schimbă fundamental. Pentru că e rezonabil să joci şi cărţile care se află în treimea inferioară a range-ului obişnuit. Chiar şi în faţa oponenţilor de tip "bunker", tight. Nu ai nevoie de echitate mare, pentru că efortul pe care îl faci e scăzut şi nu implică multe fise.

De obicei, un astfel de raise standard indică în mâna adversarului o carte speculativă. Astfel, şansele să ai acces la pot vor fi mult mai mari. În asemenea momente, chiar şi connectorii mici pot fi cărţi de start acceptabile. Ei îţi pot oferi oportunitatea să legi o mână valoroasă, dacă primele trei cărţi comune te ajută.

 

Jocul din poziţie în poker: three betting

Uneori, când sunt în faţa unui minim raise, jocul din poziţie în poker îmi spune că decizia corectă e să fac un three betting. Consider că am ocazia să câştig potul aici, fără luptă. De destule ori cel care a mărit atât de puţin vrea să construiască un pot, sperând că va fi ajutat de cărţile comune. Drept urmare, în faţa unui re-raise, va ceda.

O asemenea tactică e profitabilă, dar doar dacă ştii foarte bine împotriva cui lupţi în pot. Un adversar loose va dori aproape întotdeauna să vadă flopul, chiar dacă nu are poziţie. În consecinţă, împotriva lui strategia poatea avea efect de bumberang. Pentru că nu merită să investeşti atât de multe chip-uri, cu o mână marginală, doar pentru a-l arunca pe un opozant care vrea să vadă flopul. În plus, vei avea doi jucători (cei din blinduri) care acţionează după tine şi care pot să deţină un "monstru".

Adversarii tight sunt în acest caz o ţintă, stealul funcţionează foarte bine în cazul lor. Chiar şi aşa, nu abuza de re-raise cu mâini marginale, chiar şi din poziţie. E posibil să fii citit de ceilalţi şi totul să se întoarcă împotriva ta.

 

Poziţia la masă a agresorului iniţial

Jocul din poziţie în poker trebuie să fie influenţat, pe lângă valoarea betului făcut de opozant şi tipologia lui (tight sau loose), şi de poziţia de la masă a agresorului iniţial.

Nu poţi trata niciodată la fel un adversar din UTG+1, de exemplu, ca pe un opozant din cutoff. Primul ştie că după el urmează o multitudine de alţi jucători care pot avea pretenţii în pot şi nu va mări decât foarte rar cu o mână care să nu fie premium (se va expune mult prea des unui posibil re-raise şi va fi nevoit să foldeze sau să vadă foarte scump board-ul. Aşadar, va intra de cele mai multe ori în pot când e convins că poate să "suporte" un re-raise din partea celor care urmează). Din cutoff, lucrurile se schimbă fundamental; mulţi jucători doresc să "fure" buttonul şi să beneficieze de avantajul dat de jocul din poziţie în poker după apariţia cărţilor comune.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Experţii sunt de părere că un jucător va creşte din early position cu doar 15% din mâinile de start posibile; în acelaşi timp, din cutoff acelaşi jucător va da un bet cu până la 35% din cărţi. Primul procent reprezintă, concret, o plajă foarte restrânsă de posibile cărţi (perechi peste 10, A-K, A-Q sau A-J - suited sau nu-). Ca atare, cu o mână marginală, tu vei pleca outsider, astfel că nu este deloc înţelept să te implici în pot în astfel de momente. În schimb, când opozantul se află în proximitatea din dreapta ta, lucrurile se modifică exact ca în cazul în care ai de-a face cu un minim raise.

 

Concluzie

În concluzie, forţa dată de poziţie, atunci când te afli în button, nu e suficientă. Trebuie să iei în calcul valoarea betului opozantului, tipologia sa şi locul ocupat la masă. Doar aşa vei avea de câştigat pe termen lung.

TU CUM TRATEZI JOCUL DIN POZIŢIE ÎN POKER ATUNCI CÂND TE CONFRUNŢI CU UN RAISE ÎNAINTE

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult