Ştii cât de importantă este poziţia la masa de poker?

2020-03-05 10:20:00 6,6k 1

Despre poker s-a vorbit mult şi se va vorbi în continuare deoarece este poate cel mai atractiv joc de masă dintr-un cazino. După numeroase articole în care am tratat tipurile de jucători sau gesturile care te trădează la masă astăzi voi vorbi despre importanţa poziţiei la masa de poker, un aspect pe care mulţi pasionaţi nici măcar nu-l iau în considerare.

JOACĂ POKER LA CAMERA RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!

Pierderea sau câştigarea anumitor mâini sunt determinate de acest factor, care este mult subevaluat de începători. Pentru distracţie pokerul este un joc extraordinar, dar dacă vrei profit de pe urma lui trebuie să alegi momentul potrivit să joci mâna. Asta ţine în primul rând de înţelegerea poziţiei la masă. Acesta este unul dintre puţinele lucruri din poker pe care le poţi specula în avantajul tău.

3.png

Poziţiile la masa de poker!

Sunt stabilite în funcţie de butonul dealerului. În imaginea de mai jos vezi toate aceste poziţii într-un exemplu de masă cu 10 jucători.

  • Blindurile - sunt primele două poziţii din stânga dealerului (Small Blind şi Big Blind), reprezentate prin culoarea albastru în imagine. Chiar dacă la prima vedere par avantajoase din punct de vedere al aşezării, adevărul este altul. Nu sunt chiar aşa de profitabile deoarece eşti obligat să pariezi fără a vedea cărţile. Chiar dacă au avantajul de a fi ultimele înainte de flop sunt primele care acţionează după el şi asta le transformă într-unele dintre cele mai slabe poziţii la masă. 
  • Poziţiile de început - următoarele trei poziţii după Big Blind, marcate cu roşu în imagine. Prima dintre ele este numită UTG (under de gun) şi se traduce “în bătaia puştii”. Numele ei spune totul şi vei acţiona primul după împărţirea cărţilor, în momentul în care n-ai nicio idee despre intenţiile adversarilor. Cu siguranţă trebuie să plusezi doar mâinile cu adevărat puternice (premium hands).
  • Poziţiile de mijloc - următoarele trei poziţii, marcate cu galben în imagine. Ai avantajul poziţiei faţă de categoria anterioară dar dezavantaj faţă de următoarea. Este dificil de jucat şi la mijloc. Te poţi întâlni foarte frecvent cu situaţia în care cei din poziţiile de început dau Fold şi tu eşti obligat să acţionezi primul. Egalează Big Blind doar dacă ai o mână care îţi poate aduce ceva. Dacă ai o mână bună şi nimeni n-a mizat poţi da tu Raise pre-flop, însă dacă în final vine un Re-Raise este indicat să mergi doar cu una dintre cele mai mari mâini din poker. La fel şi în cazul în care un jucător din prima poziţie a pariat, pregăteşte-te să dai Fold cu orice în afară de premium hands. 
  • Poziţiile târzii – dealerul şi jucătorul din dreapta lui se află în această poziţie privilegiată, marcată cu verde în imagine. Acestea sunt considerate cele mai bune poziţii deoarece sunt ultimele care acţionează. Este momentul să te concentrezi să joci cel mai bun poker de care eşti capabil. Ai informaţii deja despre toţi jucătorii, iar informaţia înseamnă putere şi avantaj. Dacă nu s-a plusat poţi egala blindul cu orice mâini, poţi da Raise dacă nimeni n-a făcut-o pentru a fura potul. Poţi specula greşeala adversarului şi o poţi face chiar şi cu mâinile care nu se joacă în primele poziţii. Dacă ai o mână bună cea mai mare greşeală pe care o poţi face este de a plăti doar blindul şi să laşi adversarii să vadă flopul. Nu-ţi fie frică să dai Raise dacă toţi au dat Fold până la tine.

 

Poziția este cea mai importantă la Texas Hold'Em

La orice tip de poker poziţia este extrem de importantă, dar mai ales la Texas Hold'Em. Trebuie să ţii cont de ea atunci când te hotărăşti să joci o mână. Mulţi amatori trec cu vederea această parte a jocului, însă trebuie să ştii că deciziile pe care le iei (Check, Call, Raise, Re-Raise sau Fold) sunt strâns legate de poziţia la masă. Selecţia mâinilor se face în funcţie de ea şi se poate spune că este direct proporţională cu succesul. Să înţelegi poziţia este vital pentru a deveni un profesionist. Îţi poate oferi control, avantaj şi putere.

În mod cert este de preferat să joci mai mult pe măsură ce poziţia ta la masă se îmbunătăţeşte. Dacă eşti printre primii cu siguranţă nu vei avea la dispoziţie la fel de multe informaţii ca cei care acţionează ultimii. Dacă de exemplu eşti primul şi ai dat un Call, poţi avea surpriza să primeşti în schimb un Raise şi de ce nu, Re-Raise pe drum. Poţi fi nevoit să renunţi la o mână în care ai investit.

 

Ce cărţi jucăm în funcţie de poziţie!

Ai observat deja cât de mult diferă poziţiile la masa de poker şi cu siguranţă ai înţeles că trebuie să te foloseşti de ele pentru a avea succes. Dacă eşti începător cu siguranţă te întrebi care sunt mâinile de jucat pentru fiecare poziţie în parte. Pentru început îţi recomand să faci o selecţie a mâinilor de start şi să te foloseşti doar de cele mai bune dintre ele, care ar arăta cam aşa:

Poziţiile de început 
  • Raise - AA, KK, QQ, JJ, TT, AK, AQ, AJ, KQ

Poziţiile de mijloc
  • Raise - AA, KK, QQ, JJ, TT, AK, AQ, AJ, KQ , KJs, QJs
  • Call - AT, KJo, QJo, KTs, 99, 88, 77

Poziţiile târzii
  • Raise - AA, KK, QQ, JJ, TT, AK, AQ, AJ, KQ , KJs, QJs, AT, KT, KJo, QJo, 99, 88
  • Call - 77, 66, 55, QT, JT, J9

Cu siguranţă îţi vei mări şansele de câştig dacă te rezumi la aceste mâini în momentul în care restul jucătorilor până la tine au egalat blindul şi n-au plusat. În concluzie, dacă vrei să fii un jucător bun de poker trebuie să înţelegi mai întâi importanţa poziţiei la masă. Sfatul meu este să joci din poziţie de fiecare dată cu adversarii mai experimentaţi decât tine.

JOACĂ POKER LA CAMERA RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!

Autor

Discutii