Cum să răspunzi cu A-Q din poziție în fața unui three bet

2020-01-15 14:10:00 1,2k 0

Mulți cad în capcana oferită de puterea poziției și se implică în poturi pe care ar trebui să le evite. În special dacă au o mână mare, consideră că au suficiente argumente pentru a participa la joc, crezând că pleacă având prima șansă. Este o greșeală frecventă să răspunzi din cutoff sau button cu o mână de genul A-Q sau A-J atunci când în fața ta adversarii apelează la un raise și un three bet. De ce nu ar trebui să te expui la astfel de situații, deși deții o carte cu perspective? Vom analiza în ceea ce urmează una dintre cele mai comune erori din no limit hold'em, o greșeală care îți poate afecta stackul iremediabil.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Despre mâinile problemă din poker am discutat pe larg aici. A-Q și A-J, alături probabil de J-J, ridică cele mai mari probleme. Pentru că par a avea forță pre-flop, dar odată boardul coborât te pun în situații complicate. Unde, dacă nu ești foarte cerebral și calculat, poți comite o serie de acțiuni reprobabile.

Turneu vs cash

Înainte de a trece la exemplul propriu-zis și la analiză, considerăm că există o mică diferențiere care trebuie făcută. În general, poți apela la un range mai mare de call în situațiile în care te confrunți cu un raise și un three bet atunci când evoluezi la mese cash. Pentru că adversarii la rândul lor au tendința de a juca mai loose, iar astfel obții o echitate ceva mai mare. În plus, odată pierdute toate fisele din față, ai oricând varianta să faci un re-buy, în jocurile de tip ring. 

În turneu, de o astfel de mână poate depinde chiar supraviețuirea ta în competiție. În consecință, trebuie să ai un range mai mic la care apelezi în astfel de situații. Evident, multe depin de mărimea stackului tău, de nivelul blindurilor sau de imaginea adversarilor. Totuși, în general, ar trebui să fii ceva mai rezervat în momentele în care te afli într-o competiție eliminatorie.

Totuși, exemplul pe care noi îl vom analiza vine dintr-o competiție de cash, unde, teoretic, ai libertatea de a juca puțin mai loose. Nici măcar aici nu e profitabil să faci un call cu o mână aparent puternică, după un raise și un re-raise ale adversarilor din pozițiile de început.

De ce e atât de nociv să participi în astfel de poturi

Să ne imaginăm că te afli la o masă de 9 persoane, cu un nivel de blinduri de 2/4$. Oponentul din UTG deschide (15$), iar adversarul care vorbește după el apelează la un re-raise (35$). Se foldează, iar acțiunea ajunge la tine, care, aflat în button, deți A-Q suited. "O mână premium", vei spune, mai ales că în ultima perioadă ai avut parte doar de cărți marginale, pe care le-ai foldat fără vreun regret. Mulți vor fi tentați să plătească în această situație, folosindu-se ca argument de puterea poziției.

Într-adevăr, pe fiecare din străzile următoare vei fi ultimul care ia o decizie, astfel că vei putea să strângi informații prețioase despre cărțile celorlalți. Totuși, aici nu e o situație în care forța poziției să îți justifice un call. Pentru simplul motiv că rangeul re-rasier-ului indică o mână mult mai puternică decât a ta, lucru care anulează beneficiile date de faptul că te afli în button.

Analiza situației

Într-un joc de ring no limit hold'em, cel din UTG poate deschide cu un range foarte mare de cărți. Nu el este problema în această mână. Dificultatea maximă pentru ca tu să plătești aici vine din faptul că un alt adversar, tot din poziție de început, a apelat la un three bet. Fără a cunoaște vreun detaliu despre profilul acestui jucător, trebuie să îți fie clar că în mai mult de 90% din situații el va proceda astfel doar cu o mână premium (10-10+, A-Q+). 

Presupunând că agresorul deținde doar 10-10, tot va pleca în față. Dar dacă are Q-Q, K-K, A-A sau A-K? Vei trage foarte prost într-o mână în care nu investisei vreo fisă și în care fusesei informat de forța oponentului. Pur și simplu nu obții un preț corect pentru ca tu, cu A-Q suited, să participi la acțiune. Ar trebui să aveți amândoi două stackuri uriașe, pentru ca decizia ta de call să se susțină. Pentru că, având foarte multe fise, poți din când în când să mizezi și pe o mână speculativă. Pentru că exact asta e A-Q în această situație.

Concret, având în vedere forța pe care cel din UTG+1 o pretinde cu play-ul său, doar două perechi sau o combinație de culoare ar fi rațiunile pentru care ai merge mai departe. Prea puține outsuri disponibile astfel încât să se explice riscul pe care ți l-ai asuma.

În general, specialiștii sunt de părere că nu ar trebui să ivestești pre-flop mai mult de 5% din stack, când joci mâini speculative. Raise-ul făcut e cu mult peste această limită, dacă deții un stack rezonabil. Când iei în considerare rangeul adversarului, atunci cu siguranță că nu ai vreun temei real de a participa la pot. Deși este greu să renunți la o astfel de mână, A-Q în această situație nu îți oferă prea multe perspective. În schimb, îți poate crea o serie de probleme mari. Dacă iei în considerare și faptul că cel din UTG (raiserul inițial) va acționa după tine și nu e exclus să vină cu un four bet, eventual chiar un shove all-in, atunci hotărârea ta ar trebui să fie mult mai simplă.

În concluzie, mulți experți sunt de părere că în astfel de situații, callul nici nu ar trebui să facă parte din opțiunile tale. Cu alte cuvinte, ar trebui să vrei să participi la pot doar în măsura în care poți face un four bet. Iar A-Q nu îți oferă această variantă. În consecință, decizia de urmat este una ușoară: foldul.