Cum să joci top pair în hold'em când ești în afara poziției

2020-01-14 08:00:00 1,5k 0

Despre avantajele poziției în poker am discutat pe larg aici, astăzi vom încerca să vedem care e cea mai bună strategie de a evolua din afara poziției, când lovim o top pair pe flop.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În general, dacă nu ai suficientă experiență în poker sau dacă blindurile nu devin prea mari astfel încât să te îndemne la acțiune (să le aperi), te sfătuim pe cât posibil să eviți să intri în poturi când ești out of position. Evident, dacă nu ai o carte solidă, care să justifice prezența ta în mână. Pentru că de obicei vei avea foarte puține date despre ceea ce dețin ceilalți. Ești într-un tărâm al nimănui și vei pica foarte des în capcane care îți afectează de multe ori iremediabil stack-ul.

În articolul de astăzi vom analiza o mână jucată din afara poziției de un profesionist. Jonathan Little are peste 6.700.000$ câștigați în turnee live de poker. În paralel el se ocupă de coaching, dar și găzduiește un podcast pe care îl poți urmări la adresa JonathanLittlePoker.com. În această săptămână, eroul nostru analizează o mână în care a fost protagonist: flopează perechea superioară, dar este în afara poziției. Mai jos vei vedea cât de complicat îi este și unuia dintre cei mai buni jucători de poker din lume să evolueze out of position. Să îi dăm cuvântul.

Când te implici cu o mână marginală

"Mâna din această săptămână am jucat-o la începutul unui turneu și m-a găsit încercând să abordez o situație în mai multe moduri. Am lovit pe flop top pair, dar dețineam un kicker slab. 

La un nivel de blinduri de 25/50, toți aveam stack-uri de aproximativ 15.000 de fise. Un jucător a limpat din UTG+2 și toți au foldat până la mine, care mă aflam în small blind. Am dat call cu K pică - 6 pică, big blindul a bătut check, iar flop-ul a venit K romb - 9 treflă - 7 romb.

Aveam o mână marginală, cu care are sens să fii prudent, astfel că am bătut check pe flop. Big blind-ul mi-a urmat exemplul, apoi jucătorul din UTG+2 a făcut un bet de 100. Atât eu, cât și bigul am plătit, potul ajungând la 450 de fise.

Turn-ul a fost 4 de romb, care aproape sigur nu avea cum să îi ajute pe adversari. Aici am decis să fiu agresiv, pentru că oponenții puteau avea o mulțime de draw-uri. Astfel, am făcut un bet de 400, aproape cât potul. În mod normal, aș da check în acest scenariu, dar am crezut că voi părea foarte puternic cu un asemenea pariu. Betul făcut îmi protejează echitatea, dar, în general, aș prefera să continuu să rămân prudent. Pentru că eram la început de turneu, un check-call ar fi fost poate mai indicat într-o asemenea situație.

Jucătorul din big blind m-a plătit, iar agresorul inițial a foldat, potul ajungând în acest moment la 1250 de chipuri. Pe un river J de pică eram primul care trebuia să acționeze. Ce era de făcut?

Ce decizie a luat 

Sunt mâini care s-au completat pentru adversar odată cu apariția acestui river. 10-8 a făcut chintă, cu J-9 a prins două perechi, cu K-J de asemenea, dar eram oricum deja bătut dinainte la o asemenea mână. Și Q-10 ar face o chintă, dar această mână e puțin probabil să fie deținută de opozant. Ea se înscrie în rangeul celuilalt doar în măsura în care ar fi fost dublată de un draw de culoare, ambele cărți să fie de treflă.

Dar în același timp sunt o serie de drawuri necompletate. În primul rând toate combinațiile de două trefle și de două romburi din mâna oponentului. Cred că în această situație, cel mai bine e să dau check. Dacă nu ar fi fost cele două drawuri pe board, probabil aș fi apelat la un value bet. Pentru că în acele cazuri, rangeul oponentului s-ar fi diminuat considerabil, ar fi avut de obicei o pereche: o mână ca 10-9, Q-J sau un popă, împotriva căruia aș fi pierdut de obicei. 

Dar acum sunt șanse mari să stea pe un draw necompletat și să fie tentat să fie creativ. Cu o mână ca a mea e foarte greu să răspund la un re-raise, chiar dacă știu că e posibil să fiu bluffat. Dacă aș fi avut un kicker mai bun, să spunem K-Q, cu siguranță aș fi pariat. Dar în această situație, cred că cea mai bună variantă e check-ul. În funcție de cât cere adversarul, voi folda în unele cazuri, dar la fel de bine voi și plăti. Cred că m-am asigurat că opozantul știe că nu am dat acest check doar cu intenția de a arunca la orice raise îmi face. Pentru că în acest caz singurul lucru pe care adversarul trebuie să îl facă e să plaseze un bet. 

Așadar, am bătut în masă și, după 10 secunde de gândire, adversarul a spus "check". Am câștigat mâna, dar senzația e că puteam juca altfel.

Gânduri de final

Privind retrospectiv, cred că ar fi trebuit să dau check pe turn. Riverul nu a completat vreun draw, astfel că probabilitatea ca adversarul meu să plătească un pariu pentru valoare pe ultima stradă creștea. Posibil să fi luat mai multe fise cu o asemenea abordare.

Această mână arată cu siguranță că jocul din afara poziției - cu perechea superioară, dar fără kicker - nu este la fel de ușor cum ar părea. Am jucat ciudat pe turn, de aceea este foarte important să îți examinezi mâinile în care evoluezi. Aduni date despre eventualele erori comise și găsești alternative pentru o mână viitoare, cu un scenariu similar. Asigură-te în egală măsură că ești focusat și înțelegi acțiunea de la masă pe deplin, astfel încât să nu te expui unor greșeli care îți pot schilodi foarte mult stackul.