Cum să joci A-K din afara poziției când te confrunți cu un three bet?

2020-01-14 14:00:00 1,6k 0

O mână precum A-K pre-flop în hold'em reprezintă o carte de start excelentă, însă în foarte multe situații aceasta e supraevaluată. Să știi care e adevărata forță a unei asemenea mâini de început este o misiune extrem de dificilă.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În prezentul articol, vom încerca să analizăm ceea ce trebuie să faci când te confrunți cu un re-raise din partea adversarului, iar tu ești în afara poziției. Cei mai mulți dintre jucători vor apela la varianta call sau re-raise, dar este oare această soluție cea câștigătoare? Vom analiza mai jos.

Forța A-K 

Să ai as-popă e de obicei o situație favorabilă și dorești cu siguranță să te implici în pot. E genul de mână puternică pre-flop şi justifică un raise. Ea poate fi bătută însă cu destulă uşurință după flop, astfel că, dacă la raise-ul tău se răspunde cu un re-raise, ai mare grijă şi ia chiar în calcul să foldezi. 

Este de preferat să mizezi cu precădere pe raise-uri cu asemenea carte din middle și late position și trebuie să ai mare grijă să nu te "îndrăgostești" de ea. Deși în cele mai multe dintre cazuri îți oferă procente în plus de partea ta, A-K poate fi uneori dominată încă dinainte de flop. Concret, o pereche de doiari, spre exemplu, va pleca în fața unui A-K suited, astfel că trebuie să fii destul de precaut, mai ales la o masă de 9 persoane sau în fazele de început ale turneelor.

Dar ce faci în momentul în care nu ai poziție, iar în fața ta s-a declanșat deja "un tsunami"? 

Cât de puternică e o astfel de mână din afara poziției

Puterea exemplului ne ajută întotdeauna, astfel că ne vom raporta la asta pentru a înțelege care e calea de urmat într-o situație destul de comună de la masa de joc.

Să spunem că ești în small blind, la o masă cash de nouă persoane, iar blindurile sunt de 1$/2$. Din UTG, un adversar mărește la 8$. Acest raise este plătit de alți trei jucători până în button. Poziția de dealer e cea mai bună, așa cum am discutat aici, iar oponentul aflat în această poziție privilegiată face un re-raise până la 25 de dolari. Care este soluția corectă pentru tine, aflat în small blind: call, fold sau raise?

Analiza mâinii

În general e excelent să deții A-K carte de start. Cum am spus mai sus, justifică o abordare extrem de agresivă pre-flop, dominând o mulțime de mâini din range-ul adversarilor. 

Totuși, dacă analizăm foarte atent situația noastră, ar trebui să fim cât se poate de reticenți în legătură cu șansele avute de această dată.

Concret, a existat un raise din early position, ceea ce indică faptul că acel jucător are o mână extrem de solidă. O pereche mică ar vâna un set mining, așa că nu e greșit să punem acel adversar pe o carte mare (99+ sau A-Q suited, respectiv A-K).

Problema nu e doar că la raise-ul inițial au răspuns trei oponenți, ci că un al patrulea a venit cu three bet, ceea ce complică foarte tare șansele tale, din small.

Call-ul, cea mai proastă variantă

Dintre cele trei opțiuni pe care le ai la dispoziție în acest moment, să dai call e cel mai slab play posibil. Dacă procedezi așa, le oferi opozanților de după tine pot odds: se vor fi strâns o mulțime de fise jos, iar mulți adversari vor fi tentați să participe, chiar dacă pleacă sub tine. Și un multy-way pot cu tine out of position e un scenariu de coșmar, după apariția flopului.

Presupunând că ai prinde top pair - top kicker, e foarte posibil să fii în spate din moment ce te confrunți cu atât de mulți adversari. Astfel, vei ajunge foarte probabil să îți joci toate fisele într-o conjunctură care e departe de a fi ideală. Practic, nu ai ce să aștepți de la flop, încât să justifice call-ul. Doar două perechi - și nici atunci nu vei avea siguranța că ești în față 100% - sau trips te pot face favoritul clar al mâinii. Dar probabilistic acest lucru se va întâmpla mult prea rar încât să justifice call-ul.

E four betul varianta bună?

În general, un nou raise din partea ta cu A-K s-ar putea justifica. Dar doar dacă ai poziție față de oponenți și nu ai de-a face cu atât de mulți oameni implicați în pot.

În cazul nostru, o asemenea decizie aici nu va fi pe termen lung profitabilă gândind în termenii de range al adversarilor. Dacă mai sus vorbeam despre posibila mână a agresorului inițial, un four bet al tău ar trebui să aibă în vedere în primul rând range-ul celui din button, care a venit cu re-raise. Judecând după cum s-a jucat, paleta lui de cărți în această situație va fi de obicei restrânsă la QQ+ sau A-K.

În concluzie, ai pleca în spate în majoritatea cazurilor, dacă te raportezi la rangeul buttonului. În consecință, să apelezi la rândul tău la un raise ar fi o variantă greșită. Se va ajunge cel mai probabil la un all-in pre-flop și vei pleca de cele mai multe ori în spate. Iar în joc vor fi toate fisele tale.

Așadar, deși A-K este de cele mai multe ori considerată o mână premium, când te confrunți cu o situație ca cea mai de sus varianta corectă e foldul. Nu ai poziție și nu vei pleca în față, judecând după gama de cărți pe care ar trebui să o dețină adversarii. Așteaptă o altă oportunitate, în care să controlezi tu potul și să ai oportunitatea de a aduna mai multe informații post-flop.