Să le întinzi capcane jucătorilor loose-aggressive nu e suficient, dacă nu ai puterea să împingi all-in! Mâna săptămânii în poker

2020-01-08 14:50:00 2,3k 0

vayo.jpg

În fiecare săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)


Te afli în heads-up la cel mai mare turneu al anului, unde câştigătorul va primi un cec de 8 milioane de dolari, iar locul secund (pe care îl ai garantat) se va alege cu 4,6 milioane de dolari. Stack-ul tău este în acest moment de 119.300.000 de chipuri, ceea ce înseamnă aproximativ 50 de big blinduri (nivelul la care s-a ajuns e de 1.200.000/2.400.000, cu un ante de 400.000).

Imaginea pe care o ai la masă e de jucător extrem de precaut, foarte tight şi de multe ori pasiv, judecând după cum ai evoluat la masa finală. În schimb, adversarul e aproape "maniac", hyper-aggressive, capabil să facă beturi mari cu mâini marginale şi bluffuri extrem de dese.

Din button, acesta măreşte potul la 6.7000.000 fise, iar tu, din BB, te aperi, cu Q cupă - 9 romb. Flopul este unul extrem de favorabil: 9 treflă - 4 treflă - 2 romb. Dai doar check, iar opzantul nu stă pe gânduri, mizând 9.700.000 chipuri. Plăteşti, iar turnul este un 10 de cupă, care te determină să dai din nou check. Cel din faţa ta împinge în pot alte 27.700.000 fise şi, după ce cântăreşti atent oportunităţile, hotărăşti din nou să dai call. În acest moment potul este de 89.000.000 de chipuri, în timp ce stackul tău a scăzut la 73.200.000 fise. Riverul: 5 de pică.

Ce faci în acest moment? Preiei iniţiativa şi ceri? Dacă da, cât de mult? Pariezi pentru valoare sau încerci un bluff? Există varianta unui blocking bet? Dacă mizezi pentru a treia oară consecutiv pe varianta check, ce faci dacă adversarul cere din nou? Dar dacă merge all-in? Cu ce mână ar putea bluffa, ce ar putea avea opozantul? Iată o serie de întrebări la care trebuie să îţi răspunzi înainte de a lua decizia finală, pentru că în joc este o sumă imensă.


Decizia corectă


În acest moment, fără doar şi poate "eroul" nostru se află într-o situaţie ingrată. Are doar a doua pereche de pe board, cu un kicker decent, dar ar putea fi nevoit să joace pentru toate fisele sale.

Trebuie spus că, din punctul nostru de vedere, s-a comis o mare eroare încă de pe flop. Cu top pair, în faţa unui adversar atât de agresiv, varianta corectă ar fi fost check-raise. S-ar fi preluat controlul potului, iar pot odds şi echitatea ar fi fost de partea noastră.

Pe turn, check-call-ul dat a trădat din nou slăbiciune. O a doua oportunitate ratată să îi arăţi adversarului că i-ai întins o capcană şi posibil să câştigi mâna fără showdown.

Plătind o sumă atât de mare pe turn reprezintă o mare greşeală în măsura în care nu eşti decis să mergi până la capăt. Stackul îţi este schilodit, adversarul urmând a avea de trei ori mai multe fise dacă câştigă potul. Dar ce ar putea el să aibă, asta e probabil întrebarea care nu îţi dă pace înainte de a lua o hotărâre pe river? Având în vedere stilul acestuia - extrem de agresiv - este greu să răspunzi cu precizie. Range-ul de mâini pe care îl joacă e uluitor de mare, dar acest lucru era deja cunoscut în momentul în care s-a dat call pe flop şi turn. Probabil s-a dorit întinderea unei capcane, astfel încât să se profite de agresivitatea celuilalt, care a mers pe C-bet. Acum, având în vedere textura boardului, nu poţi spune sub nicio formă cu certitudine că perechea de nouari cu kicker Q este mâna mai bună.

De aici şi decizia teribil de grea care trebuie luată. Din punctul nostru de vedere, însă, având în vedere toate aspectele jocului, un fold este exclus din partea perechii de "9". Un value bet este o variantă de luat în calcul, fără doar şi poate: după două străzi doar cu call, un bet aici e foarte tricky. Poate reprezenta o mână puternică, dar şi un draw de culoare necompletat.

Un blocking bet este şi el o opţiune, cum şi checkul reprezintă o soluţie. În acest din urmă caz, îi transmiţi destul de clar opozantului că nu vrei să mai investeşti în pot (altfel, cel mai probabil ai fi încercat să mai extragi ceva de la el, printr-un pariu pentru valoare), aşa că te poţi aştepta fără doar şi poate la un all-in din partea acestuia.

În oricare dintre variante - niciuna nu spunem că este fundamental greşită - ai intrat mult prea adânc în pot, în faţa unui adversar loose-aggressive, astfel încât să dai fold. Să te arunci aici înseamnă să faci gambling în continuare, având în vedere cât de puţine fise îţi rămân. În schimb, poţi risca aici şi, în caz de câştig, vei întoarce balanţa de la masă: 2,4/1 în favoarea ta ar fi diferenţa de stack-uri, dacă învingi.   


Ce s-a întâmplat în realitate?


Mâna mai sus menţionată a avut loc la masa finală a WSOP Main Event 2016. În heads-up Qui Nguyen, cel care a cerut pe fiecare stradă mai sus, l-a pulverizat pur şi simplu pe Gordon Vayo (cel al cărui rol l-am interpretat împreună). Originar din Vietnam, cel care avea să devină campion mondial chiar la primul său main event, a furat poturi mari, mizând mereu pe pasivitatea adversarului.

Astfel s-a întâmplat şi acum, în mâna noastră. Speriat, Vayo a ales din nou varianta check, iar lui Qui i-a fost foarte clar că are o singură şansă să ia potul: blufful. Cu J romb - 5 romb, sportivul rezident în Nevada a împins all-in, iar mult mai tânărul său opozant, după minute bune de gândire (el ştia foarte bine cât "furase" Nguyen anterior, în fiecare pauză fiind updatat de cei din staff-ul său în legătură cu evoluţia de la masă), a renunţat la pot.

O decizie care a fost cât se poate de neinspirată şi care a stabilit, în mare măsură, învingătorul (AICI AI CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE DE LA MASA FINALĂ A WSOP MAIN EVENT 2016). Cu siguranţă mulţi ar spune că Vayo a luat decizia corectă, în condiţiile în care putea să bată practic doar un bluff. Însă, având în vedere stilul jucătorului advers şi background-ul, suntem de părere că un call reprezenta soluţia corectă. Să nu uităm că Vayo a vrut să se ajungă aici, el i-a întins capcană opozantului, sperând să extragă cât mai mult de la el. Un check-raise pe flop sau turn ar fi închis probabil ostilităţile la masă, însă Gordon a preferat să joace slow, simţind că Qui e dispus să arunce cu fisele.