Mâna săptămânii: o serie de greşeli duc la un final previzibil. Tu cum ai fi jucat?

2020-01-07 09:10:00 2,2k 0

mana-saptamanii.jpg

Mâna săptămânii vine de la Seminole Hard Rock Poker Open main event, acolo unde un jucător a comis o eroare foarte mare, cel puţin din punctul nostru de vedere. Vom încerca în cele ce urmează să analizăm mâna, deciziile luate la masă şi care ar fi trebuit să fie variantele corecte.


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre concurenţi eşti chiar tu)

Au mai rămas nouă jucători (masa finală) într-un turneu care a adunat la start 847 de concurenţi. Eşti deja în bani şi ai garantat cel puţin 75.000 dolari. Premiul 1, în schimb, e uriaş: 1 milion de dolari.

În acest moment ai în faţă 2.725.000 chipuri, ceea ce te situează pe locul 5 din punct de vedere al numărului de fise. Blindurile sunt 30.000/60.000, iar antele 10.000, ceea ce înseamnă că deţii aproximativ 45 de blinduri. Doi jucători au doar aproximativ 20 de blinduri în faţă, ceea ce îi transformă în short stack.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM ŞI EXERSEAZĂ-ŢI ABILITĂŢILE!

Jucătorul din "hijack" position (cu două poziţii înaintea dealer-ului) profită de faptul că nimeni nu a vrut nici măcar să limpuiască flopul şi ridică miza la 150.000 de fise (aproape trei BB). Stack-ul său este de 3.435.000 chipuri. Toţi foldează până la tine, care, din big blind, ai o pereche de J-J. Dai doar call, iar flopul văzut este 9-8-4, cu două pici. Baţi în masă, iar oponentul "aruncă" în pot alte 135.000 de fise. Plăteşti, iar turn-ul este un 2 de romb. Dai check din nou, iar adversarul se mulţumeşte şi el de această dată cu check. Riverul este K de romb, iar potul are în acest moment 690.000 fise. Ce faci mai departe?


Decizia corectă

Trebuie de la început spus că în acest moment nu există o formulă ideală pentru a găsi soluţia cea bună. Din capul locului jucătorul cu J-J a greşit, încă dinainte de flop, când indicat ar fi fost, judecând după poziţia adversarului, un re-raise considerabil.

Cel mai probabil şi-ar fi izolat opozantul sau, iar, în măsura în care acesta l-ar fi plătit, ar fi avut mai multe informaţii despre mâna lui. Doar plătind şi neavând poziţie, a greşit fără doar şi poate. A comis o eroare flagrantă şi pe flop, când, în loc să fie agresiv şi să încerce să închidă mâna acolo cu un raise considerabil, l-a lăsat pe adversar să vorbească primul. Acesta a cerut şi, încă o greşeală, i s-a plătit doar cu call.

Totuşi, jucătorul cu J-J a primit o informaţie pe turn, când check-ul adversarului pe o carte neutră a indicat clar faptul că acesta are nevoie ca mâna să îi fie îmbunătăţită.

În schimb, K de pe river schimbă în mare măsură tot. Poate fi un pretext excelent pentru bluff, dar poate să însemne şi completarea mâinii celuilalt.

Ca atare, jucătorul în pielea căruia ţi-am propus să intri iniţial are o decizie foarte complicată. Poate lua valoare din acest pot? Cam ce mână ar fi suficient de bună să plătească aici, dar să fie sub o pereche de J-J? Dar dacă adversarul bluffează, profitând că s-a întors un al treilea romb? Dacă îi oferi din nou prilejul adversarului să vorbească, mai eşti dispus (şi dacă da, cât) să inveşteşti fise în pot? Întrebări întemeiate la care, indiferent cât de priceput ar fi cineva, nu ar şti să garanteze pentru răspunsul dat.

Totuşi, având în vedere că jucătorul cu J-J a comis deja o serie de greşeli, considerăm că un bet în acest moment ar fi o variantă nu tocmai indicată. De pariu pentru valoare nu poate fi vorba, orice mână care ar plăti fiind mai bună decât J-J (excepţie 10-10, probabil, în mâna adversarului, însă puţin probabil ca acesta să deţină aşa ceva, având în vedere pasivitatea de pe turn). Chiar dacă te-ai expune unui bluff dând doar check, considerăm că cel mai puţin periculoasă variantă de joc ar fi fost aceasta, cu dreptul de a plăti un bet al adversarului, în măsura în care acesta e unul rezonabil. Alternativa ar fi fost un bet foarte mare, care să îi indice adversarului că mâna avută de cel care deţine J-J e foarte puternică şi a fost mascată/s-a completat. În orice caz, un bet mediu, care să arata ca un value bet, iese din calcul.


Ce s-a întâmplat în realitate?

În realitate, Tim Burt - căci despre el este vorba - a luat cea mai neinspirată decizie. La masa finală a Seminole Hard Rock Poker Open main event, lucrurile s-au desfăşurat întocmai cum v-am prezentat până pe river, unde Tim a făcut un pariu de 210.000 de fise. Acesta a fost exact pariul pentru valoare de care discutam mai sus, iar adversarul a dat call în mai puţin de cinci secunde, fericit că se ajunge la showdown atât de ieftin. Opozantul a întors K-J offsuited şi a luat potul, profitând de pasivitatea lui Timi din prima parte a mâinii.

Din fericire, Burt a supravieţuit în turneu suficient de mult încât să termine pe locul trei şi să îşi asigure un cec de 310.000 dolari. Adversarul din această mână, însă, Jason Koon, a reuşit să câştige masa finală şi să ia bonusul de 1 milion de dolari. La acest lucru a contribuit fără îndoială şi importantul pot pe care şi l-a asigurat în mâna de mai sus, când a fost lăsat de adversar până pe river, unde a lovit top pair şi i-a fost greu să nu plătească 210.000 fise într-un pot de aproape 700.000.