O decizie greşită pe flop te poate costa tot stack-ul. Mâna săptămânii în poker

2020-01-22 14:20:00 1,3k 0

În fiecare săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim şi care sunt soluţiile corecte, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)

Au mai rămas trei jucători la un turneu cu buy-in de 5000 de dolari, astfel că fiecare dintre cei aflaţi în cursă au o sumă garantată de $200,640. Diferenţa dintre ultimul loc de pe podium şi marele câştigător este destul de mare, însă, locul 1 fiind recompensat cu $564,227.

Din big blind, tu primeşti K treflă - Q pică, o mână foarte bună (premium) în trei; cum în ultima perioadă ai avut cărţi destul de mici, care nu ţi-au permis foarte multe play-uri, este o oportunitate pe care nu vrei să o ratezi. Stack-ul tău este de 5,9 milioane de fise şi, deşi eşti al treilea ca număr de chip-uri, ai un total de aproape 30 de big blinduri în faţă, ceea ce înseamnă că nu eşti nici pe departe forţat să apelezi la shove-all-in.

Buttonul (7,2 milioane de fise) foldează, iar oponentul din small blind decide să meargă pe varianta limp, completând blindurile. Acesta este şi chip leaderul, deţinând 9,5 milioane de chip-uri. Având în vedere mâna pe care o deţii, un raise aici e absolut necesar, astfel că măreşti la 685,000, iar adversarul rămas în pot se hotărăşte să dea call.

Pe un flop K pică - 9 cupă - 5 pică, nu doar că loveşti top pair (şi deţii un kicker mare), dar ai şi poziţie. Astfel, oponentul este primul care "vorbeşte" şi decide să bată în masă (check). Dai un bet de 535.000 de fise, iar smallul plăteşte imediat, fără să stea prea mult pe gânduri. Turnul este J de romb, iar acţiunea de pe flop se repetă: adversarul dă check, iar tu împingi în pot de această dată 905.000 fise. Din nou oponentul decide să plătească, de această dată după momente bune de gândire.

Riverul este reprezentat de un 3 de pică, iar cel din faţa ta apelează pentru a treia oară pe board la varianta check. Ce faci în acest moment? Există premisele să iei valoare din acest pot? Crezi că eşti în faţă? Ce ar putea avea adversarul astfel încât să fi dat două call-uri succesive? De ce a apelat la varianta check pe river dacă i s-a completat draw-ul? Ai putea să îl arunci chiar dacă are o mână mai bună? Iată doar câteva întrebări pe care trebuie să ţi le pui înainte de a lua hotărârea finală, una extrem de grea, având în vedere că ai mai rămas cu 3.840.000 fise.  

Soluţia corectă

Până să prezentăm varianta noastră asupra acţiunii care se impunea pe river, trebuie spus din capul locului că s-a comis o eroare pe flop. Cu top pair şi un kicker foarte bun să se ceară doar 535,000 de fise, într-un pot de aproape trei ori mai mare, e o eroare care nu se justifică. I se oferă, astfel, oportunitatea adversarului să dea un call uşor, chiar dacă probabilitatea să fie în faţă aici e mică. Există două posibile draw-uri pe board, astfel că, deşi pot odds sunt de partea ta acum, echitatea este în favoarea lui la un raise atât de mic.

Revenind la decizia care trebuie luată pe river, suntem de părere că un value bet nu este o soluţie viabilă. Doar un popă mai slab ar putea plăti, însă, având în vedere componenţa board-ului, e foarte puţin probabil să mai fim în faţă. Totuşi, adversarul a jucat extrem de înşelător, cu "check" pe fiecare stradă, transmiţându-ne că nu e foarte puternic. Ca atare, deşi simţim că suntem bătuţi, putem să ne gândim la un semi-bluff, în ideea în care vom putea arunca două perechi într-o mână în care ambele draw-uri - de chintă şi culoare - s-au completat.

Totuşi, având în vedere că am investit doar puţin peste două milioane de fise, situaţia în care suntem nu impune o decizie radicală. Altfel spus, putem să revenim uşor în lupta la vârf dacă pierdem acest pot, unul în care cărţile comune sunt foarte "tricky". În concluzie, check behind ar fi varianta de preferat, oferindu-ţi cea mai bună rată risc vs recompensă.

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna mai sus descrisă a avut loc la Hard Rock Poker Open, iar rolul interpretat i-a aparţinut în realitate lui Upeshka De Silva.

Omul nostru a simţit probabil că e în spate pe river şi a vrut să folosească draw-ul de culoare completat în avantajul său. A mizat aproape sigur că îl va arunca pe adversar din pot, dacă acesta nu are flush (check-ul dat de opozant, în realitate  Patrick Mahoney, l-a trimis pe această falsă ipoteză). Astfel, De Silva a împins all-in (3,8 milioane de fise), iar Mahoney, care deţinea J pică - 9 pică a avut de îndeplinit o simplă formalitate: call.

De Silva a fost astfel eliminat pe locul trei, iar în heads-up Mahoney s-a impus, câştigând peste 550.000 de dolari. Mâna finală a fost un "coin flip", în care valeţii lui Patrick au rezistat împotriva unei mâini puternice: A treflă - K treflă în mână la Humphrey, cu all-in pre-flop.