Nu bluffa niciodată un "calling station". Mâna săptămânii în poker

2020-01-08 14:10:00 1,4k 0

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc. 

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)

Au mai rămas opt jucători la un High Roller în care se plătesc doar primii şase clasaţi. Cu 1,8 milioane de fise în faţă, stai excelent în competiţie, deţinând nu mai puţin de 75 de blinduri (nivelul e 12.000/24.000, cu un ante de 4000). 

Primeşti în button A-2 suited (treflă), iar toţi dau fold până la adversarul din hijack, care măreşte la 54.000. Ştii despre el că este un jucător loose-passive, astfel că te gândeşti că ai o carte destul de bună, dublată de poziţie, astfel că faci un three-bet până la 144.000 de chipuri. Blindurile foldează şi acţiunea revine la agresorul iniţial, care dă doar call.

Flopul este întors, iar cei trei pătrari coborâţi îl determină pe opozant să bată în masă (check). Decizi să pui în joc alte 82.000 de fise, iar opozantul merge pe varianta call. Turnul este reprezentat de un 9 de pică, iar scenariul se repetă: adversarul "ia checkul în braţe", iar tu împingi alte 230.000 de chipuri, cu acelaşi efect: call din partea celuilalt.

Pe un river J de cupă, adversarul merge pentru a treia oară pe varianta check, iar tu acum ai de luat o decizie extrem de importantă. Dar, înainte, de aceasta, trebuie să îţi pui nişte întrebări cât se poate de legitime: eşti în faţă în această mână? De ce opozantul nu a mizat nici măcar pe river pe un value bet dacă i s-a completat cartea? Poţi să îl arunci din această mână şi dacă da, care e pariul corect? Care e rangeul celuilalt şi ce gen de cărţi ar putea folda? E momentul ideal pentru un bluff?

Soluţia corectă

Trebuie spus din capul locului că să măreşti un pot de o asemenea manieră doar cu "aer", împotriva unui adversar loose-passive, nu e cea mai bună variantă. Three-bet-ul dinaintea flopului nu a fost cel mai inspirat, dar ţi-a oferit câteva informaţii despre mâna celuilalt: nu a fost suficient de puternic încât să mizeze pe un four bet, însă are cu siguranţă o mână bună, din moment ce a apelat la opţiunea call. Atât pre-flop, cât şi pe următoarele două străzi, în care tu ai mizat pe C-bet.

Problema apare pe river, unde te-ai fi aşteptat la un value bet din partea lui, în măsura în care mâna i s-ar fi completat. Acesta nu a venit şi sunt argumente să crezi că nu poate fi atât de puternic. Totuşi, să nu uităm că este un jucător pasiv, care cu o mână de tipul A-9 suited sau 10-10 probabil ar fi jucat într-un mod similar. Ca atare, sunt şanse mici să fii în faţă, dar în egală măsură considerăm că sunt probabilităţi mici să îl mai arunci din acest pot. 

Ar fi trebuit să fii mai puţin agresiv, mai ales pe turn, contra unui jucător pasiv. Totuşi, ai pierde aproximativ 35% din stack, aşa că nu este o tragedie, încă rămâi cu şanse reale în competiţie. Drept urmare, considerăm că varianta check behind este cea corectă, chiar dacă suntem siguri că şansele să fii în faţă sunt mici. Raportându-ne la profilul celuilalt şi judecând după modul în care s-a desfăşurat mâna, chiar dacă tu ai reprezentat clar o pereche (sau două cărţi mari), suntem de părere că e aproape imposibil să îl mai arunci pe celălalt. Acesta se apropie de statutul de "calling station" şi ştii prea bine că astfel de opozanţi nu trebuie blufaţi niciodată. 

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna discutată a avut loc la 2017 Triton Super High Roller main event, în Manila, iar rolul interpretat de tine i-a aparţinut lui Wal Kin Yong, un jucător loose-aggresive. Acesta a simţit că adversarul nu e foarte puternic, dar a făcut greşeala menţionată mai sus: şi-a deghizat bluff-ul într-un pariu pentru valoare, cerând şi pe river 600.000 de fise. Cu A-K offsuited, Koray Aldemir nu a putut fi aruncat din pot, el decizând, după aproximativ un minut şi jumătate de gândire, să dea call. 

După mâna respectivă, Wai Kin Yong a mai rămas cu doar 460.000 de fise, dar a reuşit să facă ITM-ul, terminând pe locul 6 şi alegându-se cu un premiu în valoare de 289.120 dolari. Aldemir, în ciuda faptului că este catalogat de mulţi drept "calling station", a avut un run excepţional, reuşind câteva hero call-uri spectaculoase. În cele din urmă, el a reuşit să câştige competiţia, după un deal în ultimii trei, cu Sergi Aido (Spania) şi Dan Cates (SUA). El s-a ales cu 1,2 milioane de dolari pentru victoria sa, mărindu-şi considerabil "zestrea" pe întreaga carieră: a ajuns la 4,2 milioane de dolari din poker live.