De la extaz la agonie la masa de poker! O mână cum rar s-a văzut

2020-01-10 10:10:00 1,5k 0

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc. 

 

Scenariul 

Te afli la un high roller de $25.000, la care au participat 116 dintre cei mai buni jucători din lume. În acest moment ai ajuns la masa finală şi în competiţie au mai rămas doar trei jucători.

Nivelul de blinduri este de 40.000/80.000, cu un ante de 10.000. Cu un stack de 2.355.000 de fise deţii aproximativ 30 de big blinduri şi te situezi pe locul secund ca număr de fise.

Primeşti 10-10 în big, iar short stack-ul (1.610.000 fise) decide să shoveze all-in. Ştiind că ai în faţă un jucător agresiv, ai mai multe opţiuni în acest moment. Care crezi că e decizia corectă, având în vedere că după tine, în big blind, se află chip leader-ul mesei, care stă la adăpostul a 7.635.000 de jetoane? Este un moment oportun să plăteşti acest raise uriaş? Care e range-ul opozantului şi în ce măsură ai şanse bune să pleci în faţă? Merită un eventual gambling având în vedere că ai totuşi 30 de big blinduri şi un oarecare spaţiu de manevră?

 

Decizia corectă

În jocul în trei, perechea de decari pe care o deţii devine o mână extrem de puternică. Presupunând că opozantul nu are o pereche mai mare, vei pleca favorit în orice dispută, chiar şi dacă are A-K suited. 

În al doilea rând, să împingi din button în această situaţie, fiind short stack, sună a o măsură disperată de a fura blindurile. O mână monstru, mai ales că deţinea poziţie, ar fi mizat aproape întotdeauna pe un bet, nu pe o măsură atât de radicală precum all-in-ul. Din button, chiar şi un jucător agresiv preferă să construiască un pot mare sau să facă slow-play în aceste situaţii decât să nu fie plătit. Este posibil ca adversarul să deţină o pereche mică sau medie, cazuri în care pleci mult în faţă sau să fii mărit cu două cărţi random, situaţie de asemenea favorabilă ţie.

Drept urmare, având în vedere forţa mâinii tale şi range-ul destul de mare pe care se presupune că îl are cel situat în poziţia de dealer, considerăm că decizia corectă e să plăteşti. Mai mult, având în vedere că ai mai rămâne cu mai puţin de 700.000 de fise, este perfect justificat să împingi şi tu all-in. Îi vei transmite astfel celui din big blind că ai o mână puternică şi vei avea şanse mari să îl izolezi pe oponentul din button. Astfel, pleci favorit pentru a-l elimina şi te apropii sensibil - în caz de succes - de stack-ul chip leader-ului.

 

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna descrisă mai sus a avut loc la Seminole Hard Rock Poker Showdown 2017, un high roller cu buy-in de $25.000.

În ipostaza interpretată de tine anterior s-a aflat Jason Mercier, care s-a văzut în faţa unei decizii importante, în momentul în care tânăra Loni Harwood (o jucătoare extrem de talentată şi agresivă) a ales să îşi pună toate jetoanele la bătaie.

Aşa cum am explicat şi noi anterior, lui Mercier îi era imposibil să plece din acest pot, matematica şi range-ul adversarului indicând un singur lucru: să îţi pună la rândul său fisele "la lucru". Mercier a shovat şi el, însă a avut marele ghinion ca Justin Bonomo (opozantul din big blind şi chip leader detaşat) să aibă dame în mână (Q-Q). Acesta la rândul său nu a avut alternative şi a trebuit să plătească, în condiţiile în care, dacă mâna sa ar fi rezistat, ar fi însemnat finalul turneului. 

Într-adevăr Bonomo a plătit şi el şi a plecat cu 57,35% şanse să câştige competiţia, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus. 

Flopul a fost unul de vis pentru el, şansele mărindu-se la aproape 80% (foto jos). 

Turnul a fost unul miraculos pentru frumoasa Loni Harwood, care a lovit unul dintre cele trei outs-uri salvatoare. În acest moment, înainte de apariţia ultimei cărţi, ea deţine 90% şanse să se tripleze. Mercier şi Bonomo aveau fiecare câte două outsuri la dispoziţie (cei doi decari, respectiv cele două dame disponibile în pachet).

Riverul a fost unul miraculos pentru Mercier, care altfel ar fi fost eliminat din turneu. Chiar dacă mâna ar fi fost câştigată de reprezentanta sexului frumos, el a împins la rândul său all-in pre-flop şi se crease un side pot care, în cazul în care nu apărea un decar, i-ar fi revenit lui Bonomo. 

Harwood s-a văzut astfel nevoită să părăsească competiţia (în ciuda turnului miraculos), dar s-a consolat cu un premiu extrem de mare: $348.000.

Mercier a luat controlul în heads-up, iar Bonomo a acuzat din plin soarta potrivnică din mâna descrisă de noi. În cele din urmă, s-a ajuns la un clasic all-in, în care Mercier cu A-K romb a rezistat în faţa opozantului (A treflă - 2 romb). 

Originar din Florida, Mercier, care a câştigat de-a lungul carierei impresionanta sumă de $18.252.390 din poker (al 8-lea american din toate timpurile din punct de vedere al câştigurilor), mai deţinea doar 5% şanse să nu fie eliminat după turn. A avut mare noroc, însă decizia pre-flop, pe care am comentat-o, a fost cea corectă. Diferenţa de la agonie la extaz în poker e uneori extrem de fină, iar Mercier e cel mai bun exemplu în acest sens. El s-a ales în urma acestui turneu cu un premiu de $794.600, în timp ce oponentul din heads-up s-a mulţumit cu "doar" $556.800.