De ce nu trebuie să faci niciodată "check in the dark". Mâna săptămânii în poker

2020-01-12 05:50:00 1,4k 2

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.

 

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)

Te afli la masa finală a unui turneu mare, în care au mai rămas doar trei jucători. Blindurile sunt 60.000/120.000, cu un ante de 10.000. Cu un stack de 3.740.000, te situezi pe poziția secundă, aproximativ la egalitate cu cel situat pe locul trei. Lider detașat este cel aflat în mâna pe care o vom discuta în poziția de big blind, cu 13.120.000 de fise. 

Adversarul din button foldează, iar  tu, cu A treflă - 4 cupă, alegi să faci un raise de 300.000 de fise. Chip leader detașat, opozantul din big blind merge doar pe varianta call, iar flopul coborât este 5 romb, 5 cupă, 3 treflă. Înainte de a fi văzute primele trei cărți comune, anunți check in the dark, iar adversarul merge și el pe varianta check. Turnul este un as de romb, care îți oferă top pair și împingi în pot 300.000 de chip-uri, fără a-l arunca pe oponent. Pe un river Q de romb, mergi doar pe opțiunea check, iar cel aflat în big blind pune la bătaie 600.000 de jetoane.

Ce faci în acest moment? Ce carte ar putea avea adversarul astfel încât să îl învingi? Unde ai procedat greșit în acest pot (dacă ai făcut-o)? Este capabil oponentul de un bluff, știind că profilul său este tight-aggressive? Iată doar câteva întrebări la care trebuie să îți răspunzi înainte de a lua o decizie extrem de importantă pentru soarta ta în turneu.

 

Decizia corectă

Trebuie spus din capul locului că check-ul în orb dinainte de flop a fost eroare foarte de mare, transmițându-i clar opozantului că nu te afli pe o mână premium. Altfel, cu siguranță ai fi vrut să o aperi și ai fi mizat pe un continuation bet. Păstrarea agresivității imediat după apariția flop-ului ar fi încheiat foarte probabil mâna, adversarul avut în față fiind unul foarte disciplinat. Cu un board mic și rainbow, este greu de presupus că el a legat ceva. În plus, dacă ar fi fost monstru pre-flop, aproape sigur ar fi făcut un three bet, nu se mărginea doar la call. Așadar, s-a comis o eroare pe flop, care a fost corectată doar în mică măsură pe turn, când s-a completat o pereche.

Raise-ul de pe această stradă este unul care oferă pot odds favorabile celuilalt, care se bazează și pe un stack uriaș. Cel mai probabil ar fi fost mai indicat să se facă un raise mai mare, eventual cât potul.

Mișcarea de pe river, în condițiile în care se completează draw-ul de culoare, nu este una greșită. S-a încercat un bluff catch, check-ul din small blind obligându-l practic pe cel din big să facă un bet. Deține sau nu o carte mai bună decât tine? Cel  mai probabil celălalt are destul de puține cărți în range-ul său pe care tu să le bați aici, iar dacă bluffează, și-a deghizat mișcarea într-un value bet. Echitatea e bună pentru call, păcat că nu s-a păstrat agresivitatea de pe flop și s-a oferit prilejul ca oponentul să vadă o carte gratuit.

De menționat că un call aici nu îți schilodește ireversibil stack-ul, în caz de înfrângere urmând a deține în continuare suficiente fise pentru a spera la heads up.

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna discutată a avut loc la Poker Stars Championship Main Event 2017, iar actorii principali sunt Michael Vela (cel al cărui rol l-ai interpretat) și Christian Harder (chip leader-ul). Acesta din urmă a făcut un value bet excelent pe river, după ce și-a completat culoarea - cu J romb-8 romb -, iar Vela s-a văzut cumva obligat să plătească, deși s-a gândit peste un minut înainte să anunțe "call".

După cum se poate vedea, dacă Vela ar fi mizat pe un C-bet pe flop, erau șanse mari ca mâna să se fi încheiat acolo, Harder având puține argumente pentru a rămâne în pot.

În cele din urmă, Vela a fost eliminat pe locul trei, alegându-se cu un cec de $259.980, în timp ce Harder a avut un avans prea mare pentru a putea fi întors. El a câștigat turneul și a devenit mai bogat cu 429.664 dolari.    

Discutii