De ce nu trebuie niciodată, când ai un stack mare, să mergi all-in cu A-K. Mâna săptămânii în pokerul mondial

2020-01-07 08:40:00 1,5k 0

poza.jpg


Săptămână de săptămână analizăm o decizie extrem de grea luată, în zilele anterioare, de unul dintre jucătorii profesioniști de poker. Este vorba de hotărâri la limită, pe care aceștia sunt nevoiți să le ia în momente cheie ale turneelor.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA CUNOŞTINŢELE LA MASA DE JOC!

Întoarcem decizia pe toate fețele astfel încât să vedem în ce măsură aceasta a fost una corectă, dar încercăm să găsim și alternative viabile, astfel încât la rândul vostru să vedeți care este mecanismul de urmat în clipele de cumpănă la masa de joc. Puține decizii sunt ușoare și foarte des vor exista împătimiți ai jocului care vor avea păreri diferite în aceleași situații.


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători ești chiar tu)


Te afli într-un turneu cu un buy-in de 5000 de dolari, iar în competiție au mai rămas doar 19 persoane. Ai garantată o sumă de 16.380 de dolari, însă fără îndoială de gândești la marele premiu, de 354.335 dolari. Iar așteptările îți sunt justificate de stack-ul din față: ești al doilea ca număr de fise, deținând 1.183.000 chipuri (stack-ul mediu e de aproximativ 500.000 fise).

Te afli la un nivel de blinduri de 6000 - 12.000, cu o valoare a ante-ului de 2000 (ai, așadar, 98 de big blind-uri, ceea ce îți oferă un confort psihic).

Primești A-K offsuited în poziția de cutoff, însă un jucător din early position, cu un stack foarte mare la rândul său, face un raise de 27.000 de fise. Toți dau fold până la tine, iar tu consideri că ar fi momentul pentru un play: apelezi la un three bet, mărind până la 85.000 de fise. Următorii jucători dau fold, iar acțiunea ajunge din nou la agresorul inițial. Acesta nu stă mult pe gânduri și aruncă în pot 237.000 de fise (4-bet).

Ce faci în acest moment? Este call-ul o mișcare inspirată? Te gândești chiar să împingi all-in? Ce ar putea avea adversarul astfel încât să pleci în față? Merită să riști o bună parte din fisele din față, poate chiar toate, pe A-K offsuited? Ce faci pe flop dacă ești pus all-in și nu se completează nimic? Ai garanția că dacă pe flop apar fie A, fie K ești în față? E capabil adversarul să blufeze în această situație?  Iată o serie de întrebări la care trebuie să îți răspunzi înainte să iei o decizie.


Decizia corectă


Din modul în care adversarul a acționat există, din punctul nostru de vedere, doar două mâini posibile pe care le poate deține: A-A sau K-K. Ca atare, decizia de fold ar trebui să fie de departe ușor de luat. Este un adversar cu foarte multe fise și a investit deja o pătrime din stack în pot. Astfel, fără îndoială, deși nu are poziție, va apela la un C-bet consistent, independent de flop.

Împotriva unei perechi de popi vei pleca cu sub 30% șanse de câștig, iar împotriva așilor vei ieși învingător în sub 10% dintre cazuri (chiar sub 6%, dacă unul dintre așii lui e de aceeași culoare cu K-ul din mâna ta).

Nici măcar dacă simți că opozantul stă pe o pereche mică (extrem de puțin probabil, după cât de solid a jucat) call-ul nu se justifică, nici măcar matematic. Doi doiari împotriva unei mâini de A-K offsuited pleacă favoriți, urmând a se impune în 52,35% din cazuri.

Ca atare, call-ul în această situație nu se justifică din niciun punct de vedere, fiind mult prea riscant având în vedere câți bani trebuie să investești. Deocamdată ai alocat în pot sub 100.000 de fise, ceea ce reprezintă abia 10% din întregul stack. Astfel, nu ar trebui să îți fie greu să foldezi.

Ideal ar fi fost, având în vedere că un singur jucător a intrat în pot până să îți vină rândul, să dai doar call (ai poziție), dar raise-ul efectuat nu e neapărat greșit. Ai vrut să vezi unde se situează adversarul, să iei informații suplimentare, lucru pe care l-ai reușit. În acest moment, însă, sunt mult prea puține mâini pe care acesta să le poată avea și tu să pleci cu o șansă decentă în ceea ce ar putea fi un pot pentru toate fisele tale.


Ce s-a întâmplat în realitate


Mâna descrisă anterior a avut loc la World Poker Tour bestbet Bounty Scramble main event, iar Kory Kilpatrick, cel al cărui rol l-ai interpretat, a decis să împingă all-in cu A-K offsuited. Adversarul, Sam Panzica, nu a stat prea mult pe gânduri şi, cu pocket kings (pereche de popi), a plătit, lăsundu-i opozantului doar speranţa apariţiei unui as din cei trei rămaşi în pachet. Acesta nu a venit, iar Kilpatrick a devenit short stack. Din fericire pentru el, s-a dublat în două rânduri şi a reuşit să ajungă la masa finală, unde a terminat pe locul 8 (43.827 dolari).

În schimb, Panzica şi-a folosit stack-ul uriaş acumulat pentru a pune constant presiune pe adversari şi, în cele din urmă, a câştigat turneul şi cecul aferent de 354.335 dolari.