De ce blufful nu e o variantă împotriva adversarilor tight pe un board "wet". Mâna săptămânii în poker

2020-01-15 09:50:00 1,3k 0

În fiecare săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim şi care sunt soluţiile corecte, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.

Scenariul

Au mai rămas 31 de jucători la un turneu european de prestigiu. ITM-ul e garantat, cel care va fi eliminat primul urmând a pleca acasă cu o sumă de 22.740 de euro (de peste 4 ori buy-in-ul de 5000 de euro). Marele premiu de aproape 1 milion de euro este însă ținta tuturor celor prezenți, această sumă fiind o miză imensă pentru orice jucător de poker, indiferent de nivelul la care se află.

Cu 886.000 de fise în față, te afli în jumătatea inferioară a fieldului, în condițiile în care blindurile sunt 12.000/24.000 (3000 ante). Deții astfel 37 de BB-uri, o sumă care nu îți permite să faci foarte multe play-uri. Totuși, marele avantaj pe care îl ai este că ai edge asupra tuturor celor din turneu, tu fiind de departe jucătorul cu cele mai bune rezultate obținute la masa de joc, de-a lungul timpului. Totodată, ți-ai creat imaginea de over aggressive, lucru care  reprezintă, ca întotdeuauna, o armă cu două tăișuri.

La nivelul de blinduri evocat anterior, un jucător tight, din UTG+1, mărește până la 54.000, iar toți ceilalți până la tine (te afli în button) decid să foldeze. Întorci cărțile care ți-au fost împărțite de către dealer și vezi K treflă - 4 treflă. Hotărăşti că e momentul unui three bet, astfel că mărești la 121.000. Blind-urile hotărăsc rapid să se arunce, iar acțiunea revine la agresorul inițial, care, după jumătate de minut de gândire, completează potul.

Flopul îți oferă draw de culoare și un runner-runner de chintă: J pică - 10 treflă - 3 treflă. Opozantul nu are poziție și alege varianta "check". Deși fără îndoială te gândești la un C-bett, optezi la rândul tău să bați în masă și să aștepți următoarea stradă. Dealerul întoarce as de cupă, iar adversarul refuză și de această dată să atace. Ca atare, împingi 142.000 de chipuri în pot, iar oponentul, după aproximativ un minut de gândire, merge pe opțiunea "call". Riverul este reprezentat de un as de romb, o carte care te lasă cu K high. Din nou cel din fața ta optează pentru check, astfel că ai de luat o decizie extrem de complicată.

La showdown, mâna e pierdută, nu ai ce să bați în acest moment. Ce faci: check sau bet? Dacă este să alegi să pariezi, care e suma corectă: alegi un value bet sau mai degrabă un overbet? Poate adversarul să foldeze un value bet? Ce ar putea acesta deține? Care e rangeul său posibil având în vedere poziția? De ce a jucat atât de pasiv pe fiecare dintre stăzi, dacă înainte de flop a putut răspunde three bet-ului tău? La ce mâini poate să renunțe dacă decizi să îl bluffezi? Iată o serie de întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a lua o hotărâre finală, una deloc ușor de luat având în vedere cum s-a desfășurat mâna.

Decizia corectă

Înainte de orice, trebuie spus că un three bet, cu K-4 suited, chiar și din poziție, este o eroare enormă. Având în vedere că adversarul a mărit din UTG, erau șanse infime să îl arunci, range-ul său fiind extrem de limitat (nu uitați că am specificat clar în debutul articolului faptul că este un jucător tight).

În al doilea rând, odată completat draw-ul de culoare, echitatea de a câștiga mâna crescuse la peste 40%, astfel că la checkul agresorului inițial trebuia fără îndoială să se răspundă cu un C-bet. În caz de call sau re-raise, ai fi obținut măcar informații prețioase despre mâna lui. Așa, am ajuns pe turn, cu foarte puține date. Putem doar să presupunem că mâini ca A-A, K-K sau Q-Q nu ar fi fost niciodată jucate atât de slow, judecând după cele două draw-uri prezente.

Rămân, astfel, în discuție două categorii de cărți pe care oponentul le poate deține: perechi mici (9-2) sau cărți de pe care nu îl vei putea arunca niciodată și care pot fi reprezentate de o paletă foarte diversificată (de la un set prins pe flop la A treflă - Xtreflă, care i-ar fi completat cel puțin trips pe river).

Așadar, întrebarea pe care trebuie să o iei în calcul - înainte de a fi orbit de faptul că la showdown nu deții vreo șansă de a câștiga potul - este cât de rezonabill este să aibă perechi sub 10? Un jucător cu tipologia și background-ul său ar fi putut să dea call pe turn, pe un board atât de "wet" cu astfel de cărţi? Din punctul nostru de vedere, răspunsul este cât se poate de clar: nu. Chiar dacă deciziile sale pot fi catalogate drept "fishy", cel mai probabil a apelat la această strategie tocmai datorită faptului că își cunoaște foarte bine adversarul și știe cât este de agresiv. Ca atare, suspectăm o mare capcană și considerăm că decizia care se impune e check behind, chiar dacă șansele de câștig ale potului sunt nule.

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna descrisă anterior a avut loc la 2016 EPT Grand Final main event Monte Carlo, iar rolul interpretat i-a aparținut în realitate Vanessei Selbst, una dintre cele mai agresive jucătoare din lume.

Aceasta nu a rezistat tentației de a bluffa și a împins în pot 370.000 de fise, dorind să reprezinte asul, însă a primit un flat call de la Joao Vieira. Cu 10-10 în mână, acesta prinsese setul din flop și a decis să îl joace slow, cunoscându-și excelent adversarul. Chiar dacă s-a expus enorm - Vanessa putea prinde chintă sau culoare -, Joao a avut câștig de cauză iar decizia de pe river - când și-a transformat mâna din set în full, grație dublării asului - a fost una cât se poate de ușoară.

Selbst a rămas după această mână cu ceva mai puțin de 10 BB-uri și nu a reușit să își revină, fiind în cele din urmă eliminată pe locul 26 (a primit 26.850 euro). De partea cealaltă, Vieira, deși după această mână s-a luptat pentru fotoliul de chip leader o perioadă, nu a ajuns nici el la masa finală. El a trebuit să se mulțumească doar cu locul 13 și cu cecul de 53.310 euro aferent. Turneul a fost câștigat de Jan Bendik, care și-a asigurat astfel cel mai mare câltig al carierei, €961.800.