Cum răspunzi pe river la un check-raise? Mâna săptămânii în poker

2020-01-07 08:10:00 1,4k 0

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc. 

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători ești chiar tu)

Te afli la un mare turneu de no limit hold'em și ai ajuns la masa finală. Rând pe rând jucătorii au părăsit competiția, astfel că acum ați mai rămas trei jucători în luptă pentru marele premiu. Ai deja garantată suma de 3,2 milioane dolari, însă pay-jumpurile sunt impresionante. De exemplu, locul doi va lua 5 milioane de dolari, în timp ce marele câștigător va pleca acasă cu uriașa sumă de 7,5 milioane de dolari. 

Tu ai în acest moment aproape 9 milioane de fise, la fel ca adversarul dinaintea ta. Oponentul din stânga deține doar 3 milioane de chipuri, astfel că ești într-o poziție foarte bună să ajungi în heads-up.

La mâna pe care o vom analiza te afli în big blind, la un nivel de 60.000/120.000 și un ante de 10.000. Buttonul, jucătorul care are cele mai puține jetoane, foldează, iar acțiunea ajunge la small blind. Acesta completează blindurile, iar tu, din big, bați în masă (check). Nu te tentează să încerci vreun play, având o carte slabă: 8 pică - 5 treflă.

Pe un flop 9 pică - 7 treflă - 7 romb, oponentul merge pe varianta check și consideri că e o oportunitate bună să încerci să furi potul, mai ales că ai un gutshut (cu orice 6 faci chintă). Hotărăști să faci un bet de 225.000 de fise, într-un pot de 270.000. Oponentul plătește, iar turnul este unul ideal pentru tine: 6 de romb, care îți completează chinta. Opozantul decide să meargă din nou pe varianta check, iar tu vii cu un nou raise, de această dată complet întemeiat, având în vedere forța mâinii. Arunci 455.000 de jetoane în pot și, spre surprinderea ta, adversarul plătește din nou, fără să stea prea mult pe gânduri. 

Riverul este o carte aparent neutră, care nu are cum să îi îmbunătățească prea mult mâna celuilalt: K de pică. Opozantul bate pentru a treia oară în masă, iar tu faci un bet de 1,1 milioane, pentru valoare. Doar că în acest moment se întâmplă un lucru pe care sub nicio formă nu îl anticipai. Oponentul optează pentru un check-raise, mărind până la 2,9 milioane de fise. Potul este acum de aproape 5,7 milioane și tu trebuie să pui încă 1,8 milioane pentru showdown.

Ce faci în acest moment, știind că o înfrângere aici ar putea să scadă mult din șansele de a ajunge în heads-up? Ce mână are adversarul, care să îi permită o astfel de abordare? Ce ai putea bate în acest moment? Ai putea învinge ceva care să îi fi permis celuilalt să evolueze astfel? E capabil oponentul de un bluff aici? Iată doar câteva dintre întrebările pe care trebuie să ți le pui înainte de a lua hotărârea finală.

Decizia corectă

Un check-raise pe river, într-o situație ca asta, te cam pune cu spatele la zid. Adversarul doar a completat blindul pre-flop, ceea ce face ca range-ul său să fie unul foarte vast. Cu siguranță că ar putea să aibă K-7 sau 7-6 și să fi prins un full, astfel că ești departe de a fi într-o situație ideală.

În stabilirea deciziei corecte, trebuie să ai în vedere două aspecte. Jocul oponentului pre-flop și pot odds. Din moment ce doar a completat big blindul înainte de apariția cărților comune, este corect să eliminăm din range-ul său cărți precum 9-9, 7-7, 6-6 sau K-K. Mai mult ca sigur cu asemenea mâini de start ar fi optat pentru un raise, ceea ce nu s-a întâmplat.

Așadar, pentru a te învinge rămân doar variantele 7-9, 7-6 sau 7-K. Întrebarea este: cu astfel de mâini, ar fi fost capabil să lase din nou riverul liber, în speranța unui nou "foc" al tău? Tindem să credem că nu, odată completată o mână atât de bună ar fi căutat în majoritatea situațiilor un value bet.

În concluzie, ce ar putea avea oponentul, judecând după range-ul său și după cum a jucat? El știe că te-a adus cu spatele la zid, astfel că nu este exclus să dețină "aer" și să încerce un bluff de zile mari. Știe că e foarte posibil tu să încerci să furi în această situație, astfel că se bazează pe acest play al tău pentru a câștiga potul fără showdown. În fapt, la un asemenea check-raise tu nu poți răspunde decât cu o carte foarte bună. Există și posibilitatea ca el să evolueze așa cu trips (trei bucăți), alături de care are un kicker mare. Caz în care îl vei fi bătut.

În ceea ce privește suma pe care trebuie să o completezi, lucrurile stau în felul următor: trebuie să mai pui 1,8 miloane într-un pot care se ridică deja la 5,7 milioane. Pot odds de aproximativ 3,3/1. Cu alte cuvinte, dacă o dată din trei încercări adversarul bluffează sau e sub tine în această situație, se justifică un call. 

Punând cap la cap informațiile, credem că decizia corectă este call-ul, chiar dacă nu ești într-o situație ideală. 

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna discutată a avut loc la Super High Roller Bowl, iar tu l-ai interpretat pe Scott Seiver. După minute bune de gândire, acesta a concuzionat "am o mână uriașă, dar simt că sunt bătut". Adversarul a cerut "timp" și, în cele din urmă, deși simțea că e înfrânt, Seiver a plătit pentru showdown. A întors chinta sa, iar oponentul a aruncat cărțile spre dealer, recunoscându-și înfrângerea. El avea Q-7 de cupă și a crezut că oponentul bluffa și i-a întins o capcană. Un play puternic, dar care s-a întors împotriva lui.

Seiver a adunat astfel fisele aferente unui pot uriaș și și-a garantat prezența în heads-up, în condițiile în care adversarii împreună nu adunau jetoane cât el. În cele din urmă Rast și Seiver au ajuns să se lupte pentru premiul cel mare, iar Rast și-a luat revanșa pentru mâna discutată, câștigând turneul cu A-9 suited; și, evident, premiul de 7,5 miloane dolari (foto jos).