Cât trebuie să ceri pe flop astfel încât să ai echitatea dorită. Mâna săptămânii în poker

2020-01-15 09:50:00 1,9k 0

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

În no limit hold'em fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc. 

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu) 

Au mai rămas trei jucători la masa finală a unui turneu mare, iar tu în acest moment eşti short stack, cu 5,9 milioane de fise (aproximativ 30 de blinduri; blindurile sunt 100.000/200.000, cu un ante de 25.000). Ai garantată suma de $200,640, aferentă ultimului loc de pe podium, însă cu siguranţă că speri să câştigi competiţia, ceea ce ţi-ar aduce un premiu aproape de trei ori mai mare.

Te afli în mâna discutată în big blind, iar acţiunea decurge în felul următor: buttonul foldează, iar adversarul din small limpează. Cu K treflă - Q pică, decizi să măreşti până la 685.000 de fise, iar jucătorul rămas în pot completează raise-ul tău.

Flopul este unul extrem de atractiv pentru tine: K pică - 9 cupă - 5 pică, iar poziţia te avantajează. Opozantul alege varianta check, iar tu hotărăşti că trebuie să ceri şi împingi 535.000 de chipuri în pot. Oponentul dă call, iar după apariţia turnului - J de romb -, adversarul bate din nou în masă (check). Vii cu un nou raise (900.000 de fise) şi eşti plătit şi de această dată. Pe river apare 3 de pică, iar cel din small blind alege pentru a treia oară opţiunea check. Ce faci în acest moment? Alegi varianta check behind sau încerci un pariu pentru valoare? Cât de sigur eşti că mai eşti în faţă odată cu apariţia ultimei cărţi? Cu ce mână ar putea opozantul să te plătească dacă alegi să ceri? Iată o serie de întrebări la care trebuie să îţi răspunzi înainte de a lua hotărârea finală, una care poate cântări decisiv în economia turneului.

Decizia corectă

Trebuie spus din capul locului că, din punctul nostru de vedere, s-au comis două erori fundamentale. Cu un stack destul de mic, nu ai voie să îi permiţi adversarului să aibă echitate în a-şi completa un eventual draw. Ca atare, trebuia un raise mult mai mare pe flop, în momentul în care eram aproape siguri că deţinem mâna cea mai bună (se impunea poate chiar un shove all-in). Acelaşi lucru valabil şi pentru turn, când de asemenea considerăm că s-a cerut mult prea puţin pentru a arunca un opozant care stătea pe draw. În cele mai multe dintre situaţii, un jucător de clasă ar fi împins pe turn, aceasta fiind decizia corectă (deşi, după cum vom vedea la finalul articolului nu ar fi ajutat. Dar această hotărâre se impunea).

Revenind la problema de bază - care este decizia de luat pe river -, putem spune fără teama de a greşi că varianta check behind e cea corectă. Atât draw-ul de chintă, cât şi cel de culoare s-au completat, iar adversarul ar putea deţine şi două perechi, fiind extrem de greu să îl determini să foldeze chiar dacă shovezi.

Despre pariu pentru valoare nu poate fi vorba, existând o paletă mult prea restrânsă de mâini pe care celălalt să o aibă astfel încât să plătească, dar să fie bătut. Ca atare, varianta cea mai bună e check behind, chiar dacă rămâi cu doar 19 blinduri.  

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna descrisă mai sus a avut loc la Hard Rock Poker Open, iar rolul interpretat i-a aparţinut în realitate lui Upeshka De Silva. Conştient probabil că e în spate şi că poate câştiga potul doar cu un bluff, acesta a împins all-in, dorind să reprezinte culoarea. Din păcate pentru el, adversarul (Patrick Mahoney) a avut exact culoare, cu J-9 de pică fiind în faţă încă de pe turn. 

De Silva a fost eliminat pe locul trei, încasând 200.640 dolari, în timp ce Mahoney a câştigat în cele din urmă turneul, mâna finală fiind una de coin flip: valeţii săi au rezistat în faţa unei alte mâini puternice (A-K suited), pentru ocupantul locului secund, Humphrey. Mahoney s-a ales astfel cu unul dintre cele mai mari cecuri din carieră, încasând nu mai puţin de $564.227.  

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!