Cât de profitabil e să mergi pe un draw de chintă!? Mâna săptămânii în poker

2020-01-09 14:10:00 1,8k 0

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.

 

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti tu)

Te afli în heads-up-ul unei mese finale la un mare turneu. Cu 10,5 milioane de fise în faţă, eşti chip leader, în condiţiile în care opozantul (un jucător tight) are ceva mai puţin de jumătate din chipurile tale (5,1 milioane). 

La un nivel de blinduri de 60,000/120,000 şi un ante de 20,000, te afli în button şi primeşti 5 cupă - 4 pică. Decizi să faci un raise până la 260.000 de jetoane, iar oponentul - fără poziţie - merge pe varianta call. Pe un flop Q pică - 7 treflă - 6 pică, stai într-un draw de chintă. Adversarul bate în masă (check), iar tu hotărăşti că e un prilej bun pentru un continuation bet: împingi 325,000 de jetoane în pot; celălalt face o mişcare neaşteptată, check-raise, mărind până la 975.000 de fise.

Ce faci în momentul ăsta? E posibil ca opozantul să fie "monstru"? Cât de rentabil e să plăteşti? Care e rangeul adversarului, în condiţiile în care, din big blind, s-a mulţumit doar să plătească şi nu a făcut un three bet? Iei în calcul un re-raise sau mai degrabă e indicat să renunţi la mână? Care sunt pot-odds? Iată doar câteva întrebări pe care trebuie să ţi le pui înainte de a lua o decizie finală, într-un pot ce se anunţă a fi foarte mare.

 

Decizia corectă

Fără îndoială că check-raise-ul adversarului semnalează o mână mai puternică decât a ta. Şi dacă are doar draw de culoare, tot dispune de mai multe outs-uri şi, drept urmare, e favorit în acest pot.

C-bet-ul tău a fost perfect justificat, păstrându-ţi imaginea agresivă clamată înainte de flop, însă acum trebuie să ne raportăm la pot odds şi matematică pentru a vedea care este soluţia corectă.

Concret, trebuie să mai pui 650.000 de fise pentru a câştiga un pot în care se află 1,82 milioane jetoane. Altfel spus, pot odds sunt 1,82/650 = 2,8, adică 2,8 la 1 odds (vei fi pe plus dacă vei câştiga o dată din ceva mai puţin de patru încercări). În procente, asta înseamnă peste 20%. Dar ce spun calculele în privinţa şanselor de a ţi se completa mâna mai bună pe turn? Ai la dispoziţie 8 outsuri (cei patru treiari, respectiv cei patru optari din pachet). Asta înseamnă şanse de aproximativ 17% să ţi se completeze draw-ul pe următoarea stradă. În plus, nu ai siguranţa că outsurile de inimă neagră (pică) nu formează o culoare în mâna celuilalt. În concluzie, matematica spune că un call aici nu este profitabil pe termen lung, pentru că vei ieşi pe minus. Totuşi situaţia - ai un avans liniştitor în privinţa fiselor din stack-uri - nu face complet greşit un call.

Ce s-a întâmplat în realitate 

Mâna discutată a avut loc la $10,000 No Limit Hold'em - WPT Championship Main Event 2017, turneu desfăşurat la Los Angeles în această primăvară.

Rolul interpretat de tine i-a aparţinut lui Daniel Strelitz, un jucător care a câştigat în întreaga carieră 1,6 milioane de dolari. Acesta a dat call pe flop - chiar dacă procentele nu erau de partea lui - şi turnul a fost unul miraculos: 8 de cupă. Adversarul - Simeon Naydenov - a mers pe varianta check-raise şi pe turn, ajungându-se la all-in. Strelitz a câştigat astfel mâna şi turneul, asigurându-şi un cec de 1 milion de dolari, cel mai mare din carieră.

De această dată, tânărul american a avut noroc, call-ul său marginal însemnând câştigarea competiţiei, însă pe termen lung cu astfel de decizii mai frecvent va pierde. Totuşi, Strelitz a găsit timingul perfect pentru a risca, iar recompensa a fost una pe măsură.