Cât de frică trebuie să îţi fie de chintă sau culoare când ai două perechi!? Mâna săptămânii în poker

2020-01-11 10:10:00 1,9k 0

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.

 

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)

Te afli la masa finală a unui turneu uriaş, în care primul loc este răsplătit cu un cec în valoare de $1.373.000. Au mai rămas în competiţie trei jucători, iar tu, cu 14.100.000 fise, eşti chip leader, deţinând aproximativ 56 de big blinduri (blindurile sunt 125.000/250.000, cu un ante de 25.000).

Toţi cei trei rămaşi în cursă pentru marele premiu au un profil de jucători tight-aggressive, astfel că, deşi s-a ajuns pe final de turneu, range-ul de mâini utilitat e în continuare destul de limitat.

În mâna discutată, primeşti A-K suited (romb) în button şi decizi să măreşti până la 500.000. Opozantul din small blind (short stack, cu doar 3.000.000 de jetoane) dă fold, însă cel din big decide să se apere şi merge pe varianta call.

Flopul este A pică - 3 treflă - 2 treflă, iar adversarul bate în masă (check). Alegerea ta e uşoară, un C-bet în valoare de 500.000 de fise. Adversarul plăteşte, iar turnul este un K de pică, iar acţiunea se repetă: opozantul dă check, iar tu împingi în pot alte 950.000 de chip-uri. Riverul este reprezentat de un Q de pică, iar jucătorul din big blind alege şi de această dată opţiunea check. 

Ce faci în momentul de faţă? Mizezi pe un value bet sau eşti speriat de draw-urile de chintă şi culoare completate? Ce ar putea avea opozantul? Ce cărţi sunt în range-ul său astfel încât să te plătească dar să fie în spate? E genul de situaţie în care vei fi plătit doar de o carte mai bună? Iată doar câteva dintre întrebările la care trebuie să răspunzi înainte de a alege cum acţionezi.

 

Decizia corectă

Având în vedere modul în care a jucat această mână adversarul, fără check-raise pe flop şi turn, excludem varianta să deţină un set. Un draw completat este şi mai improbabil, având în vedere că pe flop erau două trefle, deci prea puţine argumente să răspundă la C-bet cu o carte suited pe pică. 

În condiţiile în care nu a atacat nici riverul, cel mai probabil opozantul deţine un as mediu şi speră să ajungă la showdown fără a mai împinge vreo fisă în pot.

O astfel de carte e extrem de vulnerabilă aici, pe un board atât de wet, însă din cele 7.000.000 de fise pe care le deţinea la începutul mâinii, a pus deja în pot aproximativ 2.000.000. Nu este pot committed, dar considerăm că e capabil să mai renunţe la aproximativ 1,5 milioane de fise dacă cartea identificată de noi este cea reală. Ca atare, considerăm că în foarte puţine variante eşti în spate, iar soluţia corectă este un value bet

 

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna discutată a avut loc la WPT Bay 101 Shooting Star main event, iar rolul pe care l-ai interpretat i-a aparţinut lui Sam Panzica. Pe river acesta a optat într-adevăr pentru un pariu pentru valoare, cerând alte 2,1 milioane de fise. Adversarul, Chino Rheem, s-a gândit mai multe minute înainte să ia o decizie finală şi, în cele din urmă, a dat call. Pazica a întors A-K pentru două perechi, iar Chino a aruncat cărţile. Deşi acestea nu au fost la vedere, mai mult ca sigur că americanul de origine asiatică deţinea măcar o pereche de aşi.

Panzica (foto sus) a ajuns să deţină după această mână aproximativ 75% din fisele disponibile la masă, astfel că victoria sa finală a fost previzibilă. El a câştigat al doilea său titlu din circuitul WPT (World Poker Tour), asigurându-şi un cec în valoare de 1.37 milioane dolari. În ceea ce îl priveşte pe Chino Rheem, el a ieşit câteva mâini mai târziu după potul descris anterior şi pierdut. Chiar şi aşa, graţie prezenţei pe ultima treaptă a podiumului, el a devenit mai bogat cu $521.660.

$3.346.261 a obţinut din poker Panzica în întreaga carieră, astfel că premiul câştigat la WPT Bay 101 Shooting Star a fost de departe cel mai mare.

De menţionat şi faptul că Panzica nu este pentru prima oară eroul nostru la mâna săptămânii. În octombrie 2016, el a fost protagonistul unei alte mâini spectaculoase, în care a învins un adversar cu A-K (vezi aici povestea completă).