Când să nu apelezi la value bet pentru simplul motiv că doar o mână mai bună te poate plăti! Mâna săptămânii în poker

2020-01-15 05:10:00 1,5k 0

mana-saptamanii.jpg

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)


Au mai rămas patru jucători la un turneu cu buy-in de 1500 de dolari. Ai garantat faptul că vei câştiga $76.830, însă fără îndoială că obiectivul principal e primul loc şi cecul în valoare de $226.785. Cei trei adversari ai tăi sunt recunoscuţi în toată lumea pentru valoarea lor, unul dintre ei (chiar chip leaderul, care are un stack de 10.120.000 fise) fiind considerat printre cei mai buni jucători din ultimii 20 de ani. Ceilalţi doi oponenţi au stack-uri de 2.265.000 fise, respectiv 850.000 fise, ceea ce te situează în acest moment pe locul 3, cu 1.890.000 chip-uri. De menţionat faptul că la rândul tău eşti considerat unul dintre greii din circuit, iar imaginea pe care ţi-ai format-o e de loose-aggressive.

La un nivel de blind-uri de 40.000/80.000 (deţii 23 de big blind-uri) alegi să ridici din UTG cu K pică - 8 treflă până la 200.000. Buttonul şi small blindul foldează, dar chip leader-ul, care e în big blind în această mână, decide să dea un flat call. Flopul este unul ideal pentru tine: J treflă, 8 cupă, 8 pică, oferindu-ţi trips.

Oponentul acţionează primul şi alege varianta check, iar tu pariezi 150.000 de fise. După 30 de secunde de analiză, adversarul dă call, iar după apariţia turn-ului (3 de pică), bate din nou în masă (check). Faci un raise de 400.000 de fise, iar celălalt alege şi de data aceasta să plătească sec. Riverul este o carte care nu poate fi sub nicio formă pe placul tău (J de pică), însă şi de această dată cel din faţa ta "îmbrăţişează" varianta check.

Ce faci în acest moment? Mai ai 1.130.000 de fise în faţă, iar potul curent are o valoare de 1.580.000 chip-uri. Alegi varianta "check behind" sau apelezi la un nou raise? Dacă te decizi să ceri, cât de mare trebuie să fie betul pentru valoare? Poţi să fii plătit de o mână mai proastă? Ce ar putea avea adversarul de a ales pe fiecare stradă să dea check, dar totuşi pe primele două te-a plătit fără ezitare? Iată o serie de întrebări pe care trebuie să ţi le pui înainte de a lua o decizie finală în legătură cu acţiunea ta, pentru că ar putea să te coste ieşirea din turneu.


Soluţia corectă


Având în vedere cum s-a desfăşurat mâna, există o serie de date care să îţi spună că sunt şanse mari să fii bun şi după river. Adversarul e chip leader şi şi-ar fi permis să investească în pot şi să continue să plătească fără să i se fi legat ceva, având în vedere că ştie că eşti un jucător loose. Ideal pentru tine ar fi să i se fi completat un draw de culoare, în timp ce varianta cea mai nefericită ar fi să fi avut un valet în mână pe care să îl fi jucat slow. Alte opţiuni sunt să aibă o pereche de nouari sau de decari sau chiar un 9-10 şi să fi "alergat" după un draw necompletat.

Cu toate că există argumente solide care să îţi spună că există şanse destul de mari să fii în faţă şi în acest moment, de această dată nu recomandăm un value bet. Motivul este foarte simplu: nu există mână pe care adversarul să o aibă şi care să îl determine să mai pună fise în pot dacă nu este foarte puternic. Altfel spus, considerăm că te poate plăti în acest moment doar dacă are o mână mai bună, astfel că eventualul tău pariu pentru valoare nu îşi va atinge scopul. În schimb, te va expune foarte mult, nefiind deloc exclus ca celălalt să apeleze la varianta check-raise pentru toate fisele tale. Ne îndoim că, având în vedere textura boardului, o pereche în mâna adversarului sau un draw de culoare completat ar primi aici un call. În concluzie, un bet al tău are, în cele mai multe dintre situaţii, două efecte:

a. Îl arunci pe opozant

b. Acesta împinge all-in cu un valet şi pierzi toate fisele

 

esfandiari.jpg

 

Ce s-a întâmplat în realitate


Mâna descrisă mai sus a avut loc la World Series of Poker Circuit Main Event (Bicycle Casino, Los Angeles). Rolul pe care l-ai interpretat i-a aparţinut în realitate lui Jamie Gold, învingătorul din 2006 la WSOP Main Event.

El a ales să dea doar check, comentând înainte de showdown: "Cum să avem aşa un board? M-ai plătit două străzi doar cu un valet, iar riverul te-a salvat". Adversarul, "Magicianul" Antonio Esfandiari, a întors într-adevăr J romb - 6 romb pentru un full mai mare.

În ciuda pierderii acestui pot, Gold a reuşit să ajungă în heads-up, chiar în faţa lui Esfandiari. Nu a avut cum să îl întoarcă pe "Magician", acesta având un stack uriaş prin comparaţie, dar  s-a "mulţumit" cu un câştig de $139.820.