Mâna săptămânii în poker: când pasivitatea te poate costa câştigarea turneului

2020-01-07 04:40:00 1,5k 0

manasapt.jpg

În fiecare săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)


Te-ai înscris la un super high roller, unde, în ciuda buy-in-ului de 1 milion de euro, participă doar amatori, doar jucători recreaţionali, ale căror averi au fost făcute în alte domenii decât pokerul.

Tu eşti unul dintre cei mai experimentaţi jucători şi ai ajuns deja la masa finală. Mai sunt 7 persoane în turneu, însă doar primii 6 intră în bani. Cel mai slab plătit loc e recompensat cu 1,5 milioane de euro, în timp ce învingătorul va primi un cec cu 11.111.111 €.  

Cu 21.050.000 fise, te situezi pentru moment pe locul trei. Blind-urile sunt 250.000/500.000, cu un ante de 75.000 (ai la dispoziţie 42 de Big Blinduri). Dintre cei şase adversari rămaşi, unul e foarte short (doar 7 BB-uri), în timp ce alţi doi au în faţă în jur de 16 BB-uri.

Mâna discutată se desfăşoară după următoarele coordonate: toţi dau fold până la tine, care, din small blind, încerci să furi potul, cu J treflă - 7 pică: raise 1.400.000 chipuri. BB-ul nu renunţă şi dă call (are un stack de 27.700.000 fise). Pe un flop 6 pică - 5 romb - 4 cupă, dai check. Oponentul mizează 1.000.000, iar tu plăteşti. Turnul: J pică, care îţi oferă, pe lângă draw-ul de culoare din flop şi top pair. Dai check din nou, iar adversarul aruncă în pot 3.000.000 de fise. Potul are acum 8.325.000 chipuri, în timp ce stack-ul tău măsoară 18.575.000 fise.

Ce faci în momentul acesta? Fold, call sau raise? Dacă încerci să dai raise, va fi pentru valoare sau ca un semi-bluff? Dacă dai doar call, care e planul pentru river, neavând poziţie, dacă mâna nu se îmbunătăţeşte? Cam ce ar putea să aibă opozantul în mână, e posibil ca el să bluffeze? Ce mână i-ar fi permis să plătească raise-ul pre-flop iar acum să îl aducă în avantaj în raport cu tine? Eşti dispus să îţi pierzi o parte substanţială din pot şi să fii bubble boy, în condiţiile în care premiile sunt atât de mari? Iată o serie de întrebări pe care trebuie să le iei în calcul în momentul în care te gândeşti la acţiunea ta dinainte de river.


Decizia corectă


Din capul locului trebuie spus că mai inspirat, din punctul nostru de vedere, ar fi fost un C-bet, măcar pe flop. S-ar fi obţinut posibil informaţii importante şi acum am fi avut o idee mai bună despre situaţia din pot. Fiind pasiv, jucătorul al cărui rol îl interpretăm i-a dat ocazia adversarului să deţină el controlul, astfel că acum este greu să identificăm un range pentru opozant. Cel mai probabil suntem în faţă: este greu ca adversarul să aibă două perechi sau chintă deja completată, în condiţiile în care a plătit acel raise pre-flop. Posibil să aibă o pereche în mână sau un 6-7 suited, pentru top pair şi draw de chintă. Varianta cea mai nefericită e să fi lovit un set, lucru care ne mai oferă doar 8 outs-uri pentru river.

În orice caz, jocul pasiv de până acum nu a reprezentat cel mai fericit mod de a evolua, chiar dacă a păstrat potul jos. Lucru probabil dorit, în condiţiile în care iniţial s-a încercat un steal, iar acesta nu a reuşit. Însă acum considerăm că un check - raise e cea mai bună soluţie. Echitatea e de 45%, iar pot odds în cel mai neferict caz are o valoare de 27%. În plus, se obţin informaţii vitale despre mâna celuilalt, care nu poate să plătească un play atât de puternic doar cu o pereche, cum am estimat că ar avea.

 

Ce s-a întâmplat în realitate?


Mâna descrisă a avut loc săptămâna trecută la Big One For One Drop Invitational, din Monte Carlo, iar rolul interpretat mai sus l-a avut ca "erou" pe James Bord. Acesta a optat doar pentru call-ul de 3.000.000 de fise în faţa lui Anatoly Gurtovoy. Riverul a fost un 8 romb pentru o chintă, dar James a greşit din nou: în loc să încerce să ia valoare din pot, a preferat din nou să fie pasiv şi a dat încă o dată check (crezând probabil că întinde o capcană). Speriat de posibilitatea chintei, Anatoly a mizat şi el pe check şi a întors un set de pătrari.

Bord a câştigat potul, însă în condiţiile în care ar fi evoluat cum am explicat noi anterior, cel mai probabil s-ar fi dublat şi ar fi fost în pole-position pentru victoria finală. Aşa, Bord a terminat pe locul 4, câştigând 2.303.700 euro. De cealaltă parte, Gurtovoy a ajuns în heads-up, dar a pierdut în faţa lui Elton Tsang, "mulţumindu-se" cu un cec de 5.954.276 euro.