Când opţiunea "hero fold" nu pare să existe. Mâna săptămânii în poker

2020-01-17 10:10:00 1,4k 0

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)

Te afli la masa finală a unui important turneu televizat de poker. La un nivel de blinduri de 25.000/50.000 (ante:5000), eşti al patrulea din punct de vedere al numărului de chipuri, din cei şapte rămaşi încă în competiţie. Ai garantată, astfel, suma de 207.163 dolari, însă visezi - ca toţi ceilalţi concurenţi - la marele premiu de 1,9 milioane de dolari.

Din cutoff, la o mână în care te afli în Big Blind şi primeşti K-9 offsuited, un adversar măreşte la 110.000 de fise. Chip leader-ul, poziţionat în button, decide să dea call, iar tu hotărăşti să îţi aperi bb-ul şi plăteşti la rândul tău.

Flopul este unul menit să îţi asigure două perechi: K romb, 9 pică, 7 pică. Fără poziţie, eşti primul care vorbeşte şi împingi 220.000 de fise în pot. Agresorul iniţial plăteşte, iar opozantul din button îşi ia timp de gândire nu mai puţin de 4 minute. După ce se cere "timp", acesta optează pentru un re-raise, urcând până la 510.000 de fise. Atât tu, cât şi adversarul din cutoff mergeţi pe varianta call.

Turnul este reprezentat de un 4 de cupă, iar primii doi jucători "la vorbă" bat în masă (check), până la re-raiserul de pe flop, care pariază din nou 510.000 de chip-uri. Cu două perechi (cele mai mari) şi fără vreun draw completat, iei hotărârea de a împinge all-in.

Este aceasta cea mai bună variantă, având în vedere că e un three way pot? Puteai să te protejezi mai bine şi să nu se ajungă atât de deep în acest pot sau, din contră, ar fi trebuit să acţionezi încă de pe flop? Exista varianta unui fold înainte de apariţia cărţilor comune? Ce ar putea să aibă adversarii? Consideri că pleci favorit şi dacă da, cu ce ar putea oponenţii să te plătească? Iată câteva întrebări pe care trebuia să ţi le fi pus fără doar şi poate înainte de decizia finală, care te poate costa ieşirea din turneu.

Decizia corectă

Trebuie spus, înainte de analiza propriu-zisă a mâinii, că hotărârea de a intra în pot pre-flop e perfect justificabilă. Ai de completat doar 60.000 de fise într-un pot care "sare" de 350.000 de chipuri, iar echitatea este în ceea ce te priveşte de aproximativ 40%.

Singurul lucru care trebuia să îţi fi dat de gândit e poziţia, fiind în situaţia cea mai puţin profitabilă dintre toate (în big blind). Totuşi, acest lucru a fost repede remediat de apariţia primelor trei cărţi comune, care ţi-au oferit cele mai mari două perechi. Check-ul aici e o opţiune, în măsura în care doreşti să întinzi o capcană, însă considerăm că era mai indicat să ceri, ceea ce s-a şi petrecut. Joci împotriva a doi adversari şi există posibilitatea ca aceştia să aibă fie draw de culoare, fie de chintă.

Personal am fi optat pentru un four betting pe flop, după re-raise-ul celui din button, aici comiţându-se o eroare care putea să fie foarte costisitoare. Dacă pe cel din poziţia de dealer cu greu puteai să îl pui pe un draw, judecând după acţiune, call-ul tău pe flop i-a oferit echitate agresorului iniţial: care, ca atare, a şi plătit, în speranţa că i se completează mâna. Acesta trebuia izolat, dar per total, odată cu apariţia turnului neutru, lucrurile au revenit la normal. Nu înainte ca cel din big blind să ofere din nou o portiţă unuia dintre adversari: din punctul nostru de vedere trebuia să fie mult mai agresiv şi să împingă de la început, nu să încerce slow play.

All-in-ul final nu este de discutat, având în vedere textura board-ului. Poţi fi bătut doar de set, lucru pe care cu greu puteai să îl anticipezi. Sunt unele mâini din care pur şi simplu nu poţi găsi argumente suficiente să pleci, iar aceasta este fără îndoială una dintre ele. Cum big blind-ul este şi chip leader, agresivitatea lui poate fi perfect justificată de stack, care să fie dublat de o mână premium (A-K) sau de un draw.

În concluzie, suntem de părere că jucătorul din big trebuia să fi fost mult mai agresiv încă de pe flop şi considerăm că decizia de shove, deşi întârziată, îşi găseşte suficiente argumente.

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna discutată a avut loc la WPT Five Diamond World Poker Classic, din Belaggio, iar rolul interpretat de tine i-a aparţinut lui Chris Klodnicki.

All-in-ul său de pe turn l-a aruncat pe Jake Schindler, agresorul iniţial, însă chip leader-ul, James Romero, nu avea cum să foldeze setul de şeptari.

Chris a fost, astfel, eliminat pe locul 7, dar puţini jucători din lume ar fi găsit puterea să dea - cândva pe parcursul acestei mâini - un hero fold. James Romero, care după acest pot deţinea 41% din fisele puse în joc (restul de cinci jucători aveau împreună 59%), s-a impus în cele din urmă, asigurându-şi cecul de $1.938.118 aferent primului loc.