Mâna săptămânii. Când flopul nu te lasă să pleci din pot

2020-01-29 09:10:00 2,0k 0

mana-saptamanii.jpg

Mâna săptămânii vine de la WPT Borgata Poker Open main event, turneu care s-a încheiat pe 23 septembrie şi care a adunat la start 1179 de jucători (premii totale de 3.773.979 dolari).

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Vom analiza în cele ce urmează decizia luată de unul dintre concurenţi într-o situaţie în care, foldul, aparent, nu era o variantă.


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre concurenţi eşti chiar tu)


Au mai rămas 21 de jucători în turneu, iar tu, cu 1.110.000 fise în faţă, ai un stack situat la jumătate (locul 11 momentan). Blind-urile sunt 15.000-30.000, iar antele este de 5000, ceea ce înseamnă că deţii aproximativ 37 de big blind-uri.

Din middle position, un jucător decide să deschidă, dând raise 65.000 de chip-uri. Cu 9 romb - 7 romb, din button, alegi să plăteşti, lucru făcut şi de jucătorul situat în big blind.

Flopul este unul pe gustul tău: 9 pică, 5 romb, 2 romb, oferindu-ţi top pair şi draw de culoare. Cel situat în big blind bate în masă (check), în timp ce agresorul iniţial aruncă încă 115.000 de fise în pot. El are în faţă după această mişcare 455.000 de chip-uri, astfel că, dacă pierzi un all-in contra lui, mai rămâi cu 470.000 de fise.

Ce faci în cazul acesta, care este decizia corectă? Dai doar call sau te gândeşti la raise? Există vreun motiv să renunţi la mână? Dacă decizi să măreşti potul, cât ar trebui să ceri? Care sunt şansele să ai cea mai bună mână aici? Ce ar putea să aibă adversarii? Iată o serie de întrebări cât se poate de întemeiate, la care vom încerca să răspundem mai jos.
 

Decizia corectă


Trebuie spus încă din start că, în condiţiile în care ai decis să mergi în pot cu 9-7 suited, nu foarte multe flop-uri ar fi putut să fie mai convenabile pentru tine. Decizia de a da call pre-flop e discutabilă, însă având în vedere că eşti în poziţie, iar adversarul avea un stack mic, prin comparaţie, hotărârea pare să aibă sens. În acest moment, însă, nu poţi să te sperii de foarte multe mâini pe care celălalt/ceilalţi să le aibă. Să te lupţi cu un set ar fi cea mai rea variantă pentru tine, cum neplăcut ar fi să ai în faţă pe cineva cu o pereche mai mare decât ce e jos. Chiar şi aşa, în această din urmă ipoteză, ai o mulţime de outs-uri; toate romburile îţi creează culoare, în timp ce orice "9" sau "7" apărut va face ca mâna ta să învingă o "overpair".

Ca atare, într-o variantă nefericită, cu adversarul având perche mare din mână, tot rămâi cu aproximativ 40% şanse să iei mâna, după ce şi riverul va fi coborât. În celelalte cazuri, inclusiv presupunând că opozantul ar avea la rândul său un draw (fie de chintă, fie de culoare) eşti în faţă. Ca atare, considerăm că se justifică un raise, unul suficient de mare totuşi încât să închizi mâna aici. Pentru că, dacă pe turn nu ţi se va completa culoarea, vei fi posibil dominat de o paletă mai mare de mâini. Şi, fără îndoială, după ce a băgat atât de mulţi bani în pot, combatantul va continua să fie agresiv (moment în care procentele s-ar putea să nu mai fie de partea ta).

În plus, un re-raise din partea ta cel mai probabil îl va izola pe big blind, care altfel ar putea fi tentat el să mărească potul.


Ce s-a întâmplat în realitate?


Leif Hetland, cel al cărui rol l-ai interpretat mai sus, a gândit probabil similar, considerând că adversarul din middle position a mers pe un continuation bet. Leif a dat raise până la 250.000 de fise, big blind-ul a renunţat rapid la mână, în timp ce agresorul iniţial ( Zachary Gruneberg) a mers all-in.

Omul nostru a avut doar varianta call-ului, iar opozantul a întors într-adevăr o pereche mare: Q-Q. Din nefericire pentru Leif, turn-ul şi river-ul nu l-au ajutat (8-Q, fără romb), astfel că opozantul s-a dublat.

Chiar dacă jucătorul ale cărui acţiuni le-am urmărit îndeaproape a pierdut mâna, deciziile sale au fost cele corecte. Avea pot odds favorabile şi a acţionat în consecinţă, având totodată şi confortul că va rămâne cu un stack decent, din care să poată reveni în caz de eşec. Însă, dacă ar fi luat potul, stack-ul său ar fi crescut substanţial şi ar fi fost cu un pas mai aproape de masa finală şi de un premiu consistent.

În cele din urmă, Leif Hetland nu a avut răbdare şi, ceva mai târziu, a făcut un bluff care l-a costat toate fisele. El a terminat turneul pe 17 (a câştigat $20.191), în timp ce Gruneberg a ajuns la masa finală.