Când adversarul "cerşeşte" un pariu pentru valoare din partea ta. Mâna săptămânii în poker

2020-01-08 14:50:00 1,3k 1

aa.jpg

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim şi care sunt soluţiile corecte, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)


Te afli la un turneu mare, cu un buy-in de 5.000 de dolari. Au mai rămas în competiţie 22 de jucători, astfel că ai garantată o sumă de $13.000. Totuşi, diferenţa faţă de locul unu - care e recompensat cu $335.000 - e uriaşă, aşa că fiecare e setat astfel încât să se apropie cât mai mult de masa finală şi de premiile importante pe care aceasta le asigură.

Cu 945.000 de fise în faţă, la un nivel de blinduri de 6.000/12.000 şi un ante de 2000, eşti printre cei cu stack-urile cele mai mari din turneu (ai în faţă 78 de Big Blinduri). La această mână te afli în cutoff şi primeşti A pică - A treflă; cum toţi au foldat până la tine, nu vrei să faci un raise foarte mare care să îi arunce pe toţi din pot şi măreşti doar până la 26.000. Chiar şi aşa, următorii adversari aruncă, însă big blindul decide să se apere şi merge pe varianta call.

Flopul este K treflă - 10 cupă - 2 treflă, iar opozantul, care nu are poziţie, bate în masă (check). Fireşte, mizezi pe un continuation bet şi dai raise 22.000 de fise. Eşti plătit, iar dealerul întoarce următoarea "stradă": 4 pică. Şi de această dată adversarul alege varianta check, astfel că faci un nou pariu, de 59.000 de chip-uri. Şi acum primeşti doar call, iar după apariţia riverului - 8 de pică - celălalt jucător angrenat în mână "ia" din nou checkul.

Ce faci în acest moment? Te mulţumeşti cu potul de aproximativ 230.000 de fise de până acum sau mai lansezi un nou raise? Ai putea fi plătit de o mână mai slabă? Ce crezi că are adversarul şi de ce a preferat varianta check-call pe toate străzile? De ce nu a mizat pe river, având în vedere că nu a mai rămas cu foarte multe fise? Iată o serie de întrebări pe care trebuie să ţi le pui şi la care să încerci să identifici răspunsurile plauzibile înainte să iei o hotărâre finală.


Soluţia corectă

 

Trebuie spus din capul locului că situaţia în care te afli este una ideală. Ai extras foarte multe fise într-un pot în care ai plecat cu o carte premium, ai avut poziţie, iar adversarul a fost extrem de pasiv. În plus, niciunul dintre posibilele draw-uri nu s-a completat.

Mulţi ar fi tentaţi aici să dea check behind, considerând că potul e suficient de mare şi ar putea fi plătiţi doar de o mână mai bună. Parţial corect, însă un alt aspect care trebuie luat în calcul ne face să considerăm un raise aici drept soluţia de urmat. Adversarul a investit mai mult de o treime din stack-ul său, astfel că dacă ar fi prins două perechi sau set fără îndoială că ar fi jucat altfel. Ar fi fost probabil mai agresiv pe flop sau turn sau măcar ar fi încercat un pariu pentru valoare pe river.

Cum nu a făcut-o, e foarte posibil fie să fi stat într-un draw necompletat - şi atunci să nu mai extragi vreo fisă de la el; în măsura în care nu a vrut să bluffeze pe river, e greu de crezut că va face un check-raise - sau, mai probabil (şi ideal pentru tine), să aibă top pair, cu un kicker decent, dar care nu l-a tentat să îşi joace tot stack-ul. Nu este exclusă nici varianta A-10 în mâna sa, perfect justificabilă dacă ne raportăm la deciziile luate.

Ca atare, fără îndoială că sunt şanse foarte mari să fii în faţă, astfel că un value bet se impune. Poţi încerca chiar un all-in, care îi va da impresia adversarului că vrei să îl arunci din pot, că bluffezi. În măsura în care acesta are top pair, îi va fi foarte greu să renunţe, având în vedere că a investit deja multe fise.
 

Ce s-a întâmplat în realitate


Mâna descrisă a avut loc la World Poker Tour Caribbean main event, iar rolul pe care l-ai interpretat i-a aparţinut lui Troi Quenneville. Într-adevăr acesta a împins pe river, iar adversarul - Ari Engel -, după minute bune de gândire şi analiză, a plătit. Când a văzut perechea de aşi, Ari nu a întors cărţile, ci le-a aruncat spre dealer, astfel că putem doar să presupunem că a avut popi.

În cele din urmă Engel a terminat pe 22, asigurându-şi un cec în valaore de 13.000 de dolari, în timp ce pentru Quenneville acest pot câştigat a fost doar preambulul unei evoluţii de excepţie. El s-a oprit abia în heads-up, unde a fost învins de Niall Farrel, dar a obţinut o sumă uriaşă: 220.000 de dolari.

Discutii