Mâna săptămânii: adversarul nu poate pleca din pot, chiar dacă ştie că e posibil să aibă cartea mai slabă

2020-01-07 14:00:00 1,3k 0

mana-saptamanii.jpg

Mâna săptămânii vine de la cel mai important high roller din Europa în 2016. Vom analiza în cele ce urmează decizia luată de unul dintre concurenţi într-o situaţie în care avea o serie de alte opţiuni.


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre concurenţi eşti chiar tu)

Eşti în heads-up la un turneu high roller, unde miza este uriaşă. Iniţial au fost 102 jucători, fiecare plătind pentru buy-in 50.000 de euro. Ai garantat 900.000 de euro (premiul pentru locul secund), însă campionul va pleca acasă mai bogat cu 1,3 milioane de euro. În heads-up întâlneşti un jucător extrem de solid, cu multă experienţă la turneele high-roller şi care are un stil de joc tight-aggressive.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A-ŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Este a 15-a mână din heads-up, iar raportul de fise îţi e net favorabil: 4/1. Blind-urile sunt 100.000 cu 200.000, iar ante-le are o valoare de 25.000. Stack-ul tău numără 20.775.000 fise (103 big blind-uri), în timp ce adversarul mai are doar 4.725.000 chip-uri.

Oponentul limpuieşte pre-flop din button, iar tu, cu Q cupă - 4 pică, din big blind, decizi să dai check. Flopul este 8-7-5, toate cărţile de cupă, iar tu eşti primul care vorbeşte. Hotărăşti să dai check, iar jucătorul din button împinge 300.000 de fise în pot. Având un draw de culoare, dar şi gutshot straight draw, alegerea pentru tine e simplă: nu poţi pleca din pot şi anunţi "call". Turn-ul este un 6 de pică, completându-ţi chinta. Nu vrei să îl sperii pe celălalt şi dai doar check, moment în care acesta plasează alte 625.000 de fise în pot. Mergi pe varianta call, iar river-ul este o carte care completează o serie de alte posibile mâini: 6 de cupă. Ai prins astfel culoare, cu Q-ul de cupă din mână, iar potul a ajuns la 2,3 milioane de fise. Ce faci în acest moment, ştiind că vorbeşti primul.   


Decizia corectă

Cu toate că 6-le s-a dublat, oferind posibilitatea unui full să apară, iar un K sau A de cupă te-ar învinge, considerăm că decizia care se impunea fără prea multe reţineri era un value bet.

Sigur, trebuie să îţi pui întrebări legate de posibilitatea ca adversarul să fi prins un full sau o culoare mai mare, însă o analiză atentă îţi va arăta că ai şanse mari să fii în faţă. Asul sau popa de cupă în mâna celuilalt sunt opţiuni improbabile, în condiţiile în care a ales doar să limpuiască flopul. Fiind short stack, mai mult ca sigur că o asemenea mână ar fi impus un raise pre-flop, poate chiar un push all-in. Aşadar, rămâne doar varianta ca el să te poată învinge cu un full, lucru care i-ar justifica în mare parte acţiunile de pe fiecare stradă. Astfel, pe flop a cerut corect, cu o pereche şi draw de chintă, pentru ca apoi, pe turn, să prindă două perechi. Chiar şi aşa, varianta prezentată are o probabilitate mică, iar situaţia de la masă îţi permite să rişti. Eşti lider detaşat, iar acesta poate fi un pot care să se dovedească decisiv. Adversarul a plasat deja în el mai mult de o pătrime din fisele avute, astfel că îi va fi greu să renunţe foarte uşor, chiar dacă se simte dominat.

În măsura în care mergi all-in, probabil că va da în spate şi, dacă nu are o carte care să te bată, va folda. Este foarte probabil, însă, ca el să fi prins o mână decentă, graţie căreia tu poţi lua valoare din acest pot. Sunt mult mai multe variante de mâini care să îi ofere opozantului o suită bună, dar insuficientă să te bată, decât opţiuni prin care să te învingă. Orice "9" sau "4" îi completează chinta, orice cupă îi oferă o culoare, iar orice "6" îl duce în trips, mâini pe care cu greu le poate folda dacă tu ceri un număr de fise rezonabil. Trebuie să îi induci senzaţia că merită să plătească având cartea mai slabă: a investit deja peste 1 milion de fise în pot şi nu e în poziţia în care poate folda fără luptă. Astfel, mărirea potului cu 600.000 - 700.000 de fise ni se pare a fi hotărârea rezonabilă, care se impune în acest moment.


Ce s-a întâmplat în realitate?

Mâna descrisă mai sus a avut loc la EPT Barcelona high roller event, săptămâna trecută, iar acţiunea a fost exact cea evocată. Pe river, Fedor Holz (cel al cărui rol l-ai interpretat, cu Q cupă - 4 pică) a ales într-adevăr un bet pentru valoare. A optat să ceară 625.000 de fise pe river, exact suma pe care adversarul o împinsese pe turn.

Sam Greenwood - opozantul din heads-up - a părut bucuros că nu a fost împins all-in şi a luat decizia în doar câteva secunde: call. Acesta a întors 9 romb - 7 pică (chintă) şi a pierdut pot-ul, rămânâd cu un stack foarte mic, din care cu greu putea să mai revină.

Nici nu a făcut-o, la mâna următoare, împingând toate fisele pre-flop şi pierzând, oferindu-i astfel prilejul lui Fedor Holz să obţină al 6-lea său titlu din 2016, dar şi premiul uriaş de 1,3 milioane de euro (ducându-i câştigurile totale obţinute din poker la impresionanta sumă de 15,9 milioane de euro).