Raportul de forţe între mâinile de la masa de poker. Cine şi în ce proporţie e favorit pre-flop

2020-02-12 09:50:00 1,7k 0

poza-principala.png
În tentativa de a deveni un jucător de poker mai bun, care să reuşească în mod constant clasări în bani la turneele online, trebuie să înţelegi cât de importantă e matematica. Dincolo de orice altă abilitate - de a-i citi pe alţii, de a face play-uri spectaculoase sau de a reuşi să îţi ascunzi atât de bine emoţiile, astfel încât ceilalţi să nu primească vreun tell de la tine -, aritmetica e esenţială. Tot timpul trebuie să îţi calculezi şansele şi să iei decizii în consecinţă, altfel nu vei avea succes pe termen lung.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM ŞI TESTEAZĂ-ŢI CUNOŞTINŢELE LA MASA DE JOC!

În ceea ce urmează vă vom prezenta cele mai comune dueluri din poker, într-un heads-up al mâinilor, care îţi va permite să înţelegi mai bine de unde pleci înainte de flop, în funcţie de cărţile primite de la dealer. Ştiind care sunt şansele din punct de vedere matematic înainte de board, vei avea o şansă în plus să iei deciziile corecte pe durata desfăşurării mâinii, dar şi să faci beturile sau raise-urile care se impun, respectiv să renunţi la unele mâini.

1. Pereche vs pereche


poza1.png
Întotdeauna perechea mai mare va pleca favorită în proporţie de 80%. Lucrurile se pot schimba puţin în măsura în care perechea e foarte mare, în sensul că aceasta nu mai are şanse la fel de mari să completeze o chintă. Însă diferenţele sunt nesemnificative, aproximativ 1%.


2. Pereche vs două cărţi mari


poza2.png
Scenariul clasic pentru fazele avansate ale turneelor, când jucătorii iau foarte des decizia să meargă all-in pre-flop. Mulţi numesc această situaţie "coin flip", însă în realitate perechea pleacă favorită şi va câştiga în 55 de cazuri din 100.

 
3. Pereche vs două cărţi mici


poza3.png
Perechea e în acest caz favorită în proporţie de aproximativ 5 la 1, lucrurile putând să se schimbe uşor în măsura în care cărţile mici sunt conectate sau de aceeaşi culoare (atunci procentul acestora creşte spre 20%).

4. Pereche vs carte mare şi carte mică


poza4.png
La o primă vedere, doar trei cărţi ajută mâna din dreapta (cei trei K rămaşi în pachet). În realitate, procentele mai cresc, ca urmare a faptului că sunt două cărţi libere care pot să lege o culoare. Dacă pui la socoteală şi outsurile reprezentate de posibila apariţie a doi de "8" pe board, o să ajungi la 30 de cazuri din 100 în care perechea e învinsă.

5. Pereche vs carte mare şi carte din perechea anterioară


poza5.png
Un alt exemplu clasic de cărţi care duc la all-in pre-flop extrem de des. Nimeni nu vrea să aibă în mână big slick (AK), iar adversarul să întoarcă doi cowboy (KK). Din nou aparent doar trei outsuri salvează mâna din dreapta, însă per total se ajunge la un raport 70-30 în favoarea perechii mari.

6. Pereche vs carte mică şi carte din perechea anterioară


poza6.png
O situaţie ideală pentru cel care deţine perechea. Practic, mulţi ar crede că doar cei trei nouari pot să îmbunătăţească vizibil mâna din drepta, condiţia să fie pe board doi dintre ei. În realitate şansele ajung la 10% pentru mâna "underdog", dar nu graţie lor, ci a posibilităţilor de chintă şi culoare.

7. Pereche vs connectori suited mai mici


poza7.png
Se ajunge la situaţii de all-in pre-flop în fazele târzii ale turneelor, cel care deţine connectorii estimând că are şanse bune să se dubleze prin intermediul lor. Nu şi dacă are în faţă o pereche, pentru că şansele sale sunt în acest caz de doar 22%.

8. Pereche vs connectori suited mai mari


poza8.png
Abia aici putem vorbi cu adevărat de situaţie de "coin flip". Perechea rezistă în 51 de cazuri din 100.

Mai jos îţi vom prezenta alte cinci variante de heads-up-uri între diferite variante de cărţi, fără a intra prea mult în detalii. Calculele pentru a stabili ponderea în care o mână câştigă a fost făcută de specialişti, după algoritmi sofisticaţi.

1. Două cărţi mari vs două cărţi mici

poza9.png

2. Carte mare şi varte mică vs două cărţi medii

poza10.png

3. Carte mare şi carte medie vs carte medie şi carte mică

poza11.png

4. Carte mare vs carte mică (a doua carte e comună)

poza12.png

5. Carte mare vs carte medie (prima carte e comună)

poza13.png