Negreanu ne învață să jucăm cea mai "urâtă" mână de start în poker

2020-01-08 09:00:00 1,8k 0

Perechea de valeți este una dintre cele mai detestate mâini de start în poker. Despre ea și capcanele la care te expui am vorbit aici, astăzi ne vom opri asupra unor sfaturi prețioase date de unul dintre cei mai mari jucători din istorie, canadianul de origine română Daniel Negreanu.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Negreanu a început să producă o serie de episoade despre no limit hold'em pe canalul său de YouTube, iar noi considerăm că este extrem de productiv să îţi împărtăşim tips-urile date de una dintre legendele pokerului. Săptămâna aceasta, Daniel ne dezvăluie modul în care ar trebui să evoluezi atunci când dealerul îți împarte controversata pereche de valeți. Să îi dăm cuvântul maestrului.

"Mulți oameni îmi trimit mailuri sau îmi scriu pe rețelele de socializare despre cum trebuie jucată perechea de valeți. Ca și cum e o mână de start imposibil de jucat. Știți ce, o să vă dau trei tipsuri care să vă facă să nu urâți valeții din mână atât de tare precum o faceți acum.

1. Mărimea stackului

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare e dimensiunea stackului tău. Cu cât accesta e mai mare, cu atât ar trebui să joci cu mai multă precauție valeții. Nu vrei să faci un bet înainte de flop, cineva să îți facă un three bet, iar tu să apelezi la four bet. Dacă nu ai nici poziție, ești terminat. Pentru că vei fi în ipostaze foarte neprietenoase odată cu apariția cărților comune. În astfel de situații, când primesc o pereche de valeți, o tratez ca pe o pereche de șeptari, optari sau nouari. Asta în fazele de început ale turneelor. 

Dar dacă stackul tău e mic - să spunem că mai ai doar 20 de big blinduri în fața ta -, alta e abordarea. Dacă cineva face raise în fața ta, urcă în tren. E un loc bun să împingi all-in, totul ține de mărimea stackului și de cât de agresiv trebuie să joci în funcție de aceasta. 

În concluzie, când ai multe fise în față, trebuie să te protejezi, să joci liniștit, nu vrei să construiești poturi imense cu o astfel de mână. În fazele finale, când blindurile cresc, trebuie să devii mult mai agresiv cu o asemenea carte. Știi de ce nu te sfătuiesc să ai încredere foarte mare în valeți la începutul competițiilor? Pentru că oamenii evoluează mult mai tight. Dacă faci un raise mare, ghicește cu ce vei fi plătit de obicei? Poți să îți dai seama? Da, cu ași. Sau cu popi, uneori cu A-K. Împotriva primelor două mâini tragi foarte prost, în timp ce în cel de-al treilea caz e coin flip. 

2. Câți oponenți sunt în pot

Al doilea lucru pe care trebuie să îl ai în vedere când deții perechea de valeți e câți adversari sunt implicați în mână. Și care a fost acțiunea până la tine.

Să luăm un exemplu: dacă cel din UTG face un raise, un adversar foarte tight face un re-raise, tot din poziție de început, iar din middle position altcineva mărește la rândul lui, e haos. Chiar dacă ești în button, care e cea mai bună poziție de la masă. În astfel de momente, trebuie să foldezi imediat. În cel mai bun scenariu, te vei confrunta cu A-K, o situație de gambling. Dar, în general, valeții tăi vor pleca mult în spate, judecând după cât de agresivi au fost ceilalți.

În general, când ai valeți, ar trebui să îți dorești să mergi în heads-up, să ai un singur opozant, care să dețină o pereche mai mică sau un as slab. Dar dacă în pot sunt deja doi jucători, trebuie să fii mult mai precaut. Când cineva face raise, iar cineva vine cu three bet, mesajul transmis e clar: "Pot să înving valeții, plec în față". Dacă nu ești short stack, în momentele când se joacă foarte puternic, iar în mână sunt deja implicați mai mulți jucători, sfatul meu e să scapi de perechea de valeți. Cât mai devreme posibil; dacă nu vei lovi setul pe flop, cu greu vei fi într-o poziție ideală. Și să plătești atât de mult doar pentru set minning nu pare cea mai bună abordare. 

3. La ce să fii atent când ești blinduri

Ultimul lucru la care vreau să mă refer e la jocul din blinduri, atunci când deții valeți. Mulți dintre voi văd că s-a făcut un raise, iar alți doi jucători au dat call și decid să fure potul acolo cu o astfel de mână. Este una dintre cele mai proaste mișcări din poker. Să faci squeeze înseamnă să vrei să câștigi în acel moment, fără să apară boardul. Înțeleg ideea: crezi că adversarii nu au nimic, tu ai K-4 offsuited și vrei să furi. Fă-o!

Cu valeții, însă, e o problemă. Dacă reușești să câștigi potul acolo, e excelent. Dar dacă ești plătit, situația se schimbă. Cu K-4, lucrurile erau simple, încercai un play pre-flop și nu mai trăgeai mai departe, dacă erai plătit. Dar dacă ai valeți, situația se schimbă fundamental. Nu știi ce o să facă adversarul pe flop, tu ești în afara poziției, iar ăsta e un lucru foarte rău. Cu perechea de valeți nu vrei să joci poturi mari out of position. Mai bine, din blinduri, în astfel de cazuri, intră în modul "tranquillo". 

Când vrei să faci three bet cu valeții, asigură-te că ai poziție în raport cu adversarii. Nu face asta din blinduri sau, dacă totuși decizi să apelezi la o asemenea mișcare, ai grijă să faci un raise foarte mare. Pentru a pune presiune uriașă pe oponenți.

Acestea au fost sfaturile mele despre cum trebuie jucați valeții la masa de poker. Sper ca prin intermediul lor să începeți să aveți ceva mai multe sentimente pentru această mână de început. Nu puneți presiune inutilă pe voi. "Am a patra cea mai bună pereche", își spun mulți, dar există atâtea flopuri rele pentru valeții tăi. Nu supraestima această carte, să joci prudent valeții este cheia.