"Mâinile problemă" în poker: cum, când şi de ce să te fereşti de ele

2020-01-16 09:10:00 1,7k 0

sweet-sweet-paint.jpg
O serie de mâini, considerate de mulți dintre începătorii în jocul de poker drept bune sau foarte bune, sunt, în fapt, adevărate mâini problemă, care te vor împinge de multe ori să aloci sume importante în pot, fără a-ți oferi, pe termen lung, o recompensă pe măsură. Vom încerca în cele ce urmează să le identificăm și să oferim câteva sfaturi legate de utilitatea lor, dar și de modul în care ar trebui jucate.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Cu siguranță că fiecare dintre jucătorii de poker cu ceva experiență au câteva mâini pe care le detestă, pentru că de-a lungul timpului, acestea le-au pricinuit o serie de probleme. În funcție de tipologia celui prezent la masă (tight sau loose), plaja de mâini problemă poate fi mai mare sau mai mică.

În celebra carte "Super System", legenda pokerului Doyle Brunson vorbește la rândul său despre o serie de cărți pe care, dacă le primește în mână, evită să le joace sau le tratează cu foarte mare atenție, cu multă precauție. Pentru că granița până la pierderea unor sume mari este foarte subțire de cele mai multe ori și nu are sens să îți periclitezi stack-ul sau chiar turneul bazându-te pe așa numitele "trouble hands".

"Texas Dolly" identifică 10 astfel de mâini, pe care, în măsura în care le primești, trebuie să ai mare atenție. Range-ul identificat este destul de întins, plecându-se de As-Q, și continuându-se cu As-J, As-10, K-Q, K-J, K-10, Q-J, Q-10, J-10 și 9-8 (toate offsuited).


Mâini problemă în poker - La ce pericole te expui

Principala problemă care se ridică în momentele în care deții astfel de mâini e legată de poziție. Dacă ești în cut-off sau hijack, se presupune că ai putea să plătești un raise mic, eventual de la un jucător loose, pentru că s-ar putea ca procentele să fie de partea ta sau măcar să pleci în pot 50%-50%.

În schimb, din afara poziției, în măsura în care ți se dă un raise, ar trebui să fii mult mai atent și să te gândești de două ori înainte de a plăti. Dincolo de faptul că foarte posibil ca adversarul să aibă o mână cel puțin la fel de bună, te expui unui re-raise ulterior, care va face mult prea scump potul prin comparație cu probabilitatea de a pleca favorit. Evident, e greu să dai drumul la un A-Q din middle position în fața unui singur agresor, însă trebuie să privești totul cu mult mai multă rezervă. Fă tot posibilul (eventual cu un bocking bet) să păstrezi potul cât mai mic după flop, pentru că altfel s-ar putea să te trezești pierzând o mulțime de fise.

Ideea de bază de la care trebuie să pleci este că nu vei putea, în timp, să câștigi prea multe poturi mari cu astfel de mâini, însă vei fi extrem de vulnerabil de foarte multe ori. Ca atare, raportul recompensă (beneficii)/eşec nu este unul care să renteze.

Să luăm un exemplu: pleci la drum cu K-J ofsuited, iar pe un flop K-6-2 (cu două trefle) cu greu poți să spui cu certitudine că ești în față. Simți nevoia unui raise considerabil, astfel încât să arunci un draw de culoare (sau să îl faci pe posesorul lui să plătească foarte scump pentru a vedea următoarea stradă), dar știi foarte bine că poți fi bătut de K-Q, A-K, ca să nu mai vorbim de posibilele două perechi, dar și de seturi (mai puțin probabil). Ca atare, te vei afla într-o situație departe de a fi ideală, cu o serie de întrebări la care cu greutate poţi da un răspuns 100% valid. Prudența trebuie să fie în acest caz cuvântul de ordine, pentru că altfel riscul e mult prea ridicat.


Excepții

Câteva precizări trebuie făcute în ceea ce privește aceste mâini buclucașe. Poți fi ceva mai agresiv și mai curajos în măsura în care acestea sunt de aceeași culoare (suited). Astfel, vei avea o ocazie mult mai bună de a trage la culoare, ceea ce va adăuga niște procente la probabilitatea ca înainte de flop să ai mâna cea mai bună.

În al doilea rând, în măsura în care te afli la un joc de tipul short-hand (6 sau mai puțini jucători), mâinile problemă nu ar mai trebui considerate așa. Având mult mai puțini adversari, șansele să fii în față, să deţii cartea cea mai bună cresc exponențial; astfel că aceste mâini, care în general sunt aducătoare de belele când la masă sunt nouă jucători, acum pot fi catalogate întemeiat mâini mari.

O altă excepție are în vedere cadrul general în care se desfășoară acțiunea: momentul turneului, stack-ul tău (poți risca astfel de mâini cu un stack foarte mare sau mic - push all-in -, dar în măsura în care ai nevoie să crești natural, ar fi bine să fii mult mai precaut) sau cât de tight, respectiv loose sunt adversarii.

Chiar și așa, nu uita că mâinile discutate sunt destul de departe de a fi unele premium într-un joc cu alți 8 adversari, astfel că nu te arunca la bet-uri substanțiale decât dacă ai siguranța că sunt șanse mari ca potul să îți aparțină. Altfel, pe termen lung, vei constata că stack-ul și bugetul tău vor avea de suferit.  

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!