Ce mâini au valoare de showdown în no limit hold'em

2020-01-14 14:40:00 1,6k 0

O mulțime de jucători nu reușesc să realizeze când mâinile lor au valoare de showdown. Ei risipesc banii în beturi și calluri în situații în care mai degrabă ar trebui să stea departe de respectivele poturi. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Când mâna ta are valoare de showdown, echitatea crește exponențial, astfel că obiectivul ar trebui să fie să ajungi la river doar în astfel de momente. Și, pe cât posibil, fără a investi enorm în respectivul pot.

Ce este o mână cu valoare de showdown?

O mână cu valoare de showdown este în esență o mână care nu este suficient de puternică pentru a face cu ea pariuri pentru valoare, dar e suficient de bună pentru a te aștepta să câștige la showdown.

"Ce mâini au valoare de showdown?", este întrebarea firească, pe care unii dintre voi v-ați pus-o deja. Depinde de mai mulți factori. Trebuie să ai în vedere textura bordului, acțiunea, adversarul, imaginea ta la masă.

Regula de aur a unei mâini cu valoarea de showdown este că este suficient de puternică pentru a câștiga la showdown, dar nu e suficient de valoroasă pentru a face value bets cu ea. Cu alte cuvinte, te poți ghida după următoarea formulă, pentru a determina valoarea de showdown a cărții tale: "O mână mai slabă decât ce ai tu nu va da call niciodată și o mână mai bună nu va folda niciodată".

Ce trebuie să ai în vedere

Să ne raportăm la niște exemple, pentru a înțelege mai clar despre ce este vorba. Să ne imaginăm că ai, la o masă cash, J treflă - J cupă. Mărești până la 6$ în button, iar cel din big blind e singurul care te plătește.

Pe un flop A-3-2 rainbow, adversarul dă check, iar tu faci un bet de 10$. Ești plătit, iar turnul este un K. Oponentul nu atacă nici acum, iar tu dai check behind. Riverul este o damă, iar bigul merge pe varianta check și pe această stradă.

La ce te vei gândi înainte să iei decizia finală? Firește, te vei întreba în ce măsură opozantul te va plăti cu o mână mai slabă, în condițiile în care vei plasa un bet. Nu se va întâmpla asta niciodată, mai ales după cum s-a jucat mâna.

Dar dacă dai check? Există vreo șansă ca valeții tăi să fie buni? Absolut. În cazul în care adversarul tău a avut niște connectori mici sau o pereche mică/medie, ai cea mai bună mână. Soluția e să ajungi la showdown gratuit, fără bet pe river, deoarece nu există nici o valoare în eventualul tău pariu.

Ce se întâmplă când ți se îmbunătățește mâna

Să analizăm o altă situație. Ai 7 cupă - 8 cupă, tot la o masă cash, și mărești din cut-off la $8, fiind plătit din nou doar de big blind.

Flop-ul vine 4 cupă - J treflă - 3 treflă. Adversarul bate în masă (check), iar tu mizezi pe un c-bet de 12 dolari. Ești plătit, iar turnul întors de dealer este 8 de romb. Ce ar trebui să faci?

Pe flop, ai făcut un continuation bet. În acel moment, mâna ta nu are valoare de showdown, iar singura valoare pe care o ai este reprezentată de fold equity. Pe care îl obții prin betul făcut. Vrei ca adversarul tău să foldeze, doar așa poți câștiga mâna.

Odată cu apariția turnului, însă, totul se schimbă. Dintr-o dată ai o pereche de optari și, în consecință, valoare de showdown. Dar ar trebui să pariezi? Nu. Probabil niciodată un jucător care se află în situația opozantului tău nu va plăti aici cu o mână mai slabă. Și, cu siguranță, nu o să dea fold la o mână mai bună decât a ta. Așa că soluția și de această dată e să vezi o carte liberă, cu intenția de a câștiga la showdown.

Unde greșesc cei mai mulți

Acest ultim exemplu este unul care merită o analiză suplimentară, pentru că o mulțime de jucători vor miza pe un double barrel pe acel turn, atacând din nou. Dar o astfel de abordare nu își găsește niciun argument solid.
 
Singurul mod în care faci bani în acel pot este dacă adversarul tău foldează. Și dacă adversarul tău renunță la mână, ca urmare a betului făcut de tine, în majoritatea cazurilor ai fi avut oricum cea mai bună mână.

Să "tragi" pe turn în situația de mai sus ar fi profitabil numai dacă opozantul tău ar fi fost mai slab și ar fi dispus să plătească din nou. Doar cu un draw de culoare, de exemplu. Dar, presupunând acest scenariu, vei construi un pot mare cerând, bazându-te pe o mână slabă. Chiar dacă drawul nu i se completează, el are varianta bluffului pe river, dimensiunea potului îndreptățindu-l să ceară, în speranța că va câștiga fără luptă. În concluzie, din orice unghi ai vedea această situație, singura decizie corectă pentru tine e checkul, în speranța că mâna ta are valoare de showdown.

Pune adversarul pe un range

De fiecare dată când iei o hotărâre în poker, cel mai important factor este legat de ceea ce are adversarul tău. Gama de cărți a celuilalt dictează care este decizia ta în fiecare mână pe care o vei juca.

Să îți pui oponentul pe un range este uneori o artă imprecisă. Pe măsură ce mâna progresează, în funcție de acțiune, imagine la masă sau stack, gama celuilalt se micșorează progresiv. În măsura în care vei putea să identifici corect posibilele cărți din mâna lui, vei avea un ascendent important și vei putea să înțelegi cu exactitate care e valoarea de showdown a mâinii tale.

Să luăm exemplul de mai sus, cu flopul 4-J-3. După call-urile date (pre-flop și pe flop), îl putem pune pe celălalt pe o pereche de valeți, draw de culoare, draw de chintă și o pereche în intervalul 5-5 - 10-10. Șansa să aibă set sau o pereche mare din mână e redusă; probabil ar fi jucat altfel, fie la startul mâinii, fie odată cu apariția drawului de culoare.

Când este întors optul care îți completează perechea, trebuie să nu uiți acest range idetificat inițial. Care ar fi gama lui de call, dacă ridici? În măsura în care el ar renunța aici la toate perechile mici și la drawuri, vei fi copleșit pe river din punct de vedere al șanselor. Concret, nu ai reuși absolut nimic cu betul tău, nu există nicio valoare în a paria.

Cel mai bun joc când ai o mână cu valoare de showdown e să încerci să ții potul la dimensiuni acceptabile, să îl controlezi, astfel încât să ai acces la fise fără luptă. Astfel de mâini nu merită implicarea multor fise pentru simplul fapt că vei fi aproape întotdeauna plătit doar de mâna mai bună.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!