Cum să joci top pair - top kicker în fața unui re-raise

2020-01-09 14:00:00 1,3k 0

Frecvent în no limit hold'em jucătorii se îndrăgostesc prea mult de momentele în care lovesc pe flop cea mai mare pereche și dețin un kicker excelent. Mulți sunt în stare să își joace toate fisele pe o asemenea carte, însă acest lucru este rareori productiv. În prezentul material vom analiza ce ar trebui să faci în momentul în care "prinzi" top pair - top kicker încă după apariția cărților comune, dar te confrunți cu un re-raise.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Situația inițială

Să presupunem că ești la o masă de tip cash, deși exemplul este la fel de valabil și pentru un turneu. Blindurile au valoarea de 1/2$, iar tu primești în middle position A cupă - 10 cupă. Cum toți au foldat până la tine, decizi să faci un open raise de 5$. Doi jucători răspund la betul tău: adversarii situați în cutoff și button.

Pe un flop 10 romb - 9 romb - 2 treflă, deții top pair - top kicker și poți crede fără îndoială că stai bine. În aceste condiții, un C-bet al tău aici pare perfect justificat. Să ne imaginăm că mărești la 10$, însă ceea ce se întâmplă ulterior te pune în fața unei decizii extrem de complicate. Concret, oponentul din cutoff dă call, iar cel din button hotărăște să meargă pe varianta re-raise: 25$. Ce faci în această situație: plătești, mărești la rândul tău sau renunți la mână? O situație complicată, care își va găsi răspunsul corect abia după o analiză atentă. 

Analiza mâinii

Întotdeauna trebuie să luăm în calcul imaginea adversarilor și rangeul lor de cărți, pentru a ști cu exactitate la ce să ne așteptăm de la ei. Presupunând că opozantul din button este un jucător extrem de tight, atunci cu siguranță că el ar putea avea aici o mână extrem de puternică prin intermediul căreia să fi făcut re-raiseul. Dar nici un adversar loose nu ar veni aici cu un astfel de play bazându-se pe o carte extrem de slabă, pe care să o dominăm. Așadar, independent de ce stil de joc are adversarul, cu siguranță că putem afirma din capul locului că nu "tragem" ideal.

Dar putem judeca valoarea relativă a mâinii noastre și prin evaluarea altor factori. Acest flop este foarte coordonat, ceea ce înseamnă că pot exista mai multe drawuri prezente. Acest lucru le crește foarte mult șansa celorlalți să se conecteze la board și scade valoarea unei perechi.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că avem doi adversari, ambii alegând să continue împotriva continuatioan betului nostru de pe flop. Într-un multiway pot valoarea unei perechi scade substanțial, deoarece puterea medie a unei mâini câștigătoare în no-limit hold'em crește odată cu numărul de jucători prezenți în mână. Având în vedere acest aspect, un call aici nu se justifică. Îi va oferi pot odds celui din cutoff și vom ajunge pe turn împotriva a doi adversari. De asemenea, un call aici ar putea să nu ne garanteze faptul că vedem turnul, în măsura în care al treilea jucător, care a dat call la C-bet, decide să împingă.

În concluzie, rămân de discutat două variante: re-re-raiseul sau foldul. Pentru a vedea care decizie e corectă considerăm că e util să identificăm rangeul celui din button. Cu alte cuvinte, trebuie să ne întrebăm cu ce ar fi răspuns el pre-flop la raise-ul inițial și ce l-ar fi determinat să facă un re-raise după apariția primelor trei cărți comune. O pereche mare în mână pare să nu fie în rangeul lui, ne-am fi așteptat probabil la un three bet înainte de board. Dar ce poate deține? Căutăm cărțile care ar justifica logica mâinii. Acestea ar fi: o pereche de valeți, set (decari, nouari, doiari), două perechi, draw de chintă, draw de culoare și top pair cu un kicker mai slab.

După cum se poate observa în simulările făcute de noi mai jos, într-o singură variantă plecăm în față. Două, de fapt, dacă luăm în calcul și un posibil bluff, cu mențiunea că sunt șanse mici pentru acesta. 

Vs pereche și kicker mai mic

Vs două perechi

Vs draw de chintă

Vs draw de culoare

Vs set

În exemplele de mai sus nici măcar nu am luat în considerare ce ar putea deține al treilea jucător aflat în pot, ne-am axat doar pe cel care a făcut three betul. În măsura în care și cel din cutoff s-ar implica în pot, șansele noastre ar scădea dramatic. Asta chiar și în condițiile în care niciunul dintre adversari nu ar avea în acest moment o mână mai puternică (am luat în calcul mai jos posibilitatea să ne lovim de două drawuri).

Decizia corectă

În concluzie, fără teama de a greși, un singur play din partea ta se justifică în această situație. În ciuda faptului că ai flopat top pair - top kicker, există doar o opțiune în această mână: foldul. Cu majoritatea mâinilor aflate în rangeul său, adversarul va plăti un eventual re-re-raise al tău, iar din punct de vedere procentual nu vei pleca deloc bine. Nu are niciun sens să îți riști o mare parte din stack într-un pot cu prea puține perspective.

Acesta este un caz clasic de reverse implied odds. Cu cât sunt mai multe jetoane care măresc potul pe străzile viitoare, cu atât este mai puțin probabil ca mâna noastră să fie cea mai bună.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!