Cum să joci A-K în poker? Cât de puternică este de fapt această mână

2020-01-16 09:00:00 2,5k 1

Află cum trebuie să joci A-K (As-Popă) în no limit hold'em astfel încât să ai şanse mari să câştigi pe termen lung.

Între majoritatea jucătorilor de poker şi A-K se dezvoltă o adevărată "poveste de dragoste", mâna fiind extrem de apreciată de cei mai mulţi pentru forţa pe care ţi-o oferă pre-flop. Totuşi, există capcane pe care trebuie să le iei în calcul şi momente ideale pentru a merge all-in cu o astfel de carte, astfel că suntem de părere că este extrem de util un ghid care să urmărească aspectele esenţiale pe care ai nevoie să le ştii înainte de a te implica într-un pot cu o astfel de mână.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. De unde mirajul pentru A-K
2. Ce spun procentele
3. Cum ar trebui să joci A-K în general
4. A-K în turneu sau la mesele cash
5. Avantajele păstrării unui pot mic
6. Strategia "așteaptă și vezi" nu e slow play

1. De unde mirajul pentru A-K în poker

Cunoscută sub denumirea de "Big Slick" sau, în cazul în care este suited, "Super Slick", mâna A-K este supraevaluată de peste 90% dintre jucătorii de poker. "Dificultatea majoră să joci cu A-K o întâmpini în cadrul turneelor de tipul deep-stack sau la mesele de cash", sintetizează excelent Tom Leonard - unul dintre cei mai buni teoreticieni ai pokerului - marile deficienţe ale unei astfel de mâini de start.

Deşi mulţi o consideră mână premium - doar avem de-a face cu o suită alcătuită din primele două cele mai mari cărţi din poker - , în realitate ea se situează la graniţa dintre primele două categorii de cărţi de start. Astfel, David Skalnsky încadrează doar A-K suited în prima categorie, alături de A-A, K-K, Q-Q şi J-J. Drept urmare, potrivit acestuia, A-K offsuited face parte din următoarea clasă, ceea ce ar trebui să îţi tragă un semnal de alarmă în momentul în care vrei să împingi all-in cu o astfel de carte. Evident, în multe momente se impune shovarea, însă, aşa cum vom explica mai jos, sunt o serie de elemente pe care trebuie să le iei în calcul înainte să joci pentru toţi banii cu o asemenea mână.

Concret, în prezentul articol vom încerca să te ajutăm să identifici capcanele şi să îţi oferim o serie de argumente pentru care mirajul reprezentat de A-K ar trebui, uneori, să dispară. Să nu uităm că A-K este una dintre cele mai comune mâini (din punct de vedere statistic) din cauza căreia jucătorii sunt eliminaţi din turnee. În paralel vom găsi împreună cadrul prielnic pentru a beneficia la maximum de puterea oferită de această carte de start.


2. Ce spun procentele

Sunt 16 variante ca tu să deţii această mână (atât suited, cât şi offsuited), astfel că vei vedea mult mai des A-K decât A-A sau K-K combinat. Fie şi numai prin această perspectivă, este de la sine înţeles că A-K nu este nici pe departe la fel de puternic prin comparaţie cu cele mai mari perechi din poker. Dar unde ne aflăm din punct de vedere matematic, atunci când ne confruntăm cu mâinile "monstru"?   

  • A-K offsuited ("Big Slick") este "underdog" în confruntarea cu A-A;

  • A-K suited ("Super Slick") are aproape de două ori mai multe şanse faţă de suita de simboluri diferite, însă, chiar şi aşa, pleacă outsider contra perechii maxime;

  • Şansele cresc când vorbim de A-K offsuited vs K-K, însă deţinătorul primei mâini rămâne în spate;

  • A-K suited depăşeşte bariera celor 30% situaţii de câştig în disputa cu K-K, dar tot nu este o variantă pe care să ţi-o doreşti;

Abia în confruntările cu Q-Q sau J-J, combinaţia As-Popă se apropie de "coin flip", dar rămâne în spate:

  • A-K (suited sau nu) 44%  
  • Q-Q/J-J 56%

Frumuseţea dată de A-K este că domină categoric mâini mari, care în fazele finale ale turneelor, de exemplu, sunt folosite pentru a împinge all-in:

  • A-K (suited sau nu) 73,5%
  • A-Q/A-J 26,5%

Chiar şi aşa, credem că este important de menţionat faptul că, împotriva unei mâini de tipul 2-3 suited, A-K (offsuited) nu va câştiga decât în două din trei cazuri. Ca atare, cei care se grăbesc să supraevalueze mâna de start discutată, cu siguranţă că ar trebui să reflecteze puţin asupra procentelor pe care le-am oferit până acum.


3. Cum ar trebui să joci A-K la poker în general

Atât în cadrul turneelor, cât şi la mesele cash, în general cu A-K mizezi pe varianta raise din orice poziție. Dacă cineva apelează la un three bet (re-raise) sau four-bet (re-re-raise) trebuie să devii mult mai defensiv. În primul caz poți plăti pentru a vedea flopul, în timp ce în a doua situație sfatul e să foldezi, fiind șanse mici să deții cea mai bună mână. În general, te sfătuim să aplici strategia 3XBB pre-flop și să îți menții agresivitatea doar dacă pe flop ți se completează măcar una dintre perechi.

Deși extrem de puternică, mâna reprezentată de A-K e una care produce cele mai multe eliminări într-un turneu. În plus, la mesele de tip cash, jucătorii au tendinţa să joace mult mai loose, astfel că poţi pierde sume importante, chiar dacă ţi se pare că flopul este unul "prietenos".


4. A-K în turneu sau la mesele cash

Există cu siguranță o "poveste de dragoste" între cei mai mulţi jucători şi As-Popă. Puterea acestei mâini este supraevaluată inclusiv de profesionişti, care sfârșesc prin a îşi pierde tot stack-ul şi a fi eliminaţi din turnee.

Cadrul ideal pentru a juca A-K este reprezentat de finalul turneelor (fazele târzii), unde agresiunea pre-flop şi mutările all-in sunt foarte frecvente. Mulţi împing aici pentru a fura blindurile, cum destui o fac şi cu mâini din a doua categorie, pe care A-K le domină cu uşurinţă.

Dar dificultatea reală când deţii A-K este să evoluezi în stadiile incipiente ale unui turneu deep stack (nivelurile de blinduri se schimbă greu, iar fiecare are o muţime de fise în faţă), dar şi în jocurile cash. În astfel de situații, este probabil indicat să încerci să păstrezi potul mic și să îţi tratezi A-K-ul din mână ca o carte de draw. Altfel spus, abordează o strategiei a așteptării, pentru a nu te expune prea mult. Cu cât vei încerca să măreşti potul în primele runde de pariere (pre-flop şi după apariţia primelor trei cărţi comune), cu atât adversarii care sunt în mână vor fi mai "pot commited". Tu vei fi de cele mai multe ori agresorul şi te vei lovi de call-uri, nereuşind să obţii suficiente informaţii despre mâna lor. Chiar dacă loveşti top pair, te poţi confrunta cu set sau două perechi, ca să nu mai vorbim de draw-uri. Acestea din urmă formează o suită la care puţini renunţă atunci când stack-ul avut în faţă e unul important (turnee). Pe ring, draw-urile creează şi mai multă "dependenţă" în rândul jucătorilor, astfel că e posibil să ajungi în situaţii extrem de neplăcute.

Sunt destui care ne-ar contrazice afirmaţia anterioară şi ar spune că e ideal să ai o pereche cu top kicker pe flop, iar adversarul să mizeze pe un draw; pentru simplul fapt că procentele sunt în favoarea ta într-o astfel de ciocnire. Parţial adevărat, dar ideea de bază e că nu vei fi niciodată super-favorit în astfel de încleştări. Dar vei investi enorm şi vei deveni la rândul tău committed la acel pot. Ca atare, odată draw-ul completat, vei găsi cu greu foldul, fiindu-ţi dificil să înţelegi de ce opozantul a plătit atât de mult cu un simplu draw.

În exemplul de mai sus, deşi deţii A-K şi ai lovit asul pe flop, mâna ta nu este favorită. Este un caz dus la limită în favoarea draw-ului, însă trebuie să eviţi să investeşti enorm la începutul competiţiilor, când obiectivul e să creşti natural, pas cu pas (despre cum se abordează fazele de start ale turneelor am discutat aici). De asemenea, împotriva unui set, de exemplu, jucând agresiv cu doar A-K, şansele să întorci mâna sunt doar teoretice (imaginea de mai jos). Iar o asemenea carte în mâna adversarului e greu de detectat, vei fi tentat să ceri destul, astfel încât să arunci un eventual draw.


5. Avantajele păstrării unui pot mic

Există două avantaje principale pentru menținerea unui pot mic în no-limit, în cazul în care deţii A-K drept carte de start. În primul rând, nu vei fi la fel de legat de mână atunci când flopezi o pereche, iar un adversar, prin modul în care evoluează (tell-uri şi stil de joc) îţi dă senzaţia clară că a lovit două perechi (sau chiar un set, deşi menţionam anterior că acesta e greu de identificat şi de cei mai experimentaţi profesionişti).

În al doilea rând, jucând mai conservator vă veţi ascunde puterea mâinii şi veţi crea un cadru perfect pentru a prinde în capcane opozanţi care lovesc şi ei top pair, dar au un kicker mai slab. Cum de obicei cei mai mulţi preferă să evolueze foarte agresiv cu "Big Slick", ceilalţi vă vor pune arareori pe asemenea mână şi vor fi tentaţi să plătească, crezând că deţin un kicker suficient de bun. Această tactică te va ajuta să obții acţiune pe flop şi îi va determina pe oponenţii cu A-Q sau A-J să îmbrăţişeze ei statutul de agresori şi să piardă destule fise în favoarea ta.

Există o întreagă legiune de jucători de poker care cresc miza mult cu A-K, din orice poziție, şi devin astfel uşor de citit, predictibil. Comportamentul tău va fi acelaşi ca în cazul unei mâini din grupul doi valoric, astfel că puţini vor crede că eşti în posesia unui "As-Popă".


6. Strategia "așteaptă și vezi" nu e slow play

Nu ar trebui să se confunde această propunere conservatoare de a trata A-K cu un slow play. Evident că trebuie să măreşti pre-flop pentru a subţia concurenţa, însă mâna pe care o ai e una vulnerabilă. Ca atare este de preferat "să așteptăm și să vedem", pentru simplul motiv că ai nevoie de informaţii suplimentare despre ce deţin adversarii.

Este foarte dificil să știi unde stai cu A-K, deoarece, cum am spus şi mai sus, chiar dacă ai lovit un As sau Popă pe flop, s-ar putea să ai senzaţia falsă că eşti extrem de puternic. Din acest punct de vedere, poziţia la masă trebuie să fie un element-cheie atunci când se joacă "Big Slick", urmând a fi mai puţin agresiv când sunteţi out of position. Având poziție în raport cu adversarii, cu siguranță că această mână devine mai ușor de jucat, dar totuşi departe de a fi un task la îndemână.

În timp ce A-K reprezintă o mână de pornire preferată pentru mulți, cel mai bine este să reuşeşti să pui valoarea ei reală într-o perspectivă corectă. Elementele care trebuie să fie evaluate pentru a recunoaște cât de prielnic e momentul se referă la poziția ta, la numărul de adversari cu care te confrunţi, cu beturile făcute și, desigur, cu tendințele de joc ale "inamicilor". Joacă A-K prudent în fazele incipiente ale competiţiilor sau la mesele cash şi creşte progresiv agresivitatea odată cu înaintarea în cadrul turneelor. Ţine, totodată, cont de toate celelalte detalii menţionate anterior şi nu te arunca prea des cu capul înainte, aşa cum fac cei mai mulţi. Până la urmă, de cele mai multe ori, pentru a câştiga un showdown pe river, A-K are nevoie să se îmbunătăţească.

Discutii