Cele mai supraevaluate mâini în poker. Pe ce cărți nu ar trebui să îți pui banii

2020-01-09 05:50:00 2,1k 0

În trecut am vorbit despre o serie de "mâini problemă în poker", cele care îți creează o serie de dificultăți și te atrag în numeroase capcane. Astăzi vom discuta despre cărțile de start supraevaluate, cele pe care cei mai mulți dintre amatori le consideră ca fiind mâini de start premium. În fapt, ele nu îți oferă nici pe departe perspectivele dorite și îți pot distruge cu ușurință stack-ul.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Cărțile de start pe care le luăm în considerare în dezbatere - A-J, K-10, K-J, J-J și A-Q - sunt mâini care cu greu pot fi gestionate cum trebuie de cei aflați la început de drum. Ele fac parte din categoria cărților "capcană" atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori. Diferența fundamentală e că primii sunt capabili să foldeze aceste mâini mult mai repede, fără a investi mult în pot.

As-Valet (A-J)

Pentru toți cei care se află încă în stadiul de învățare - numeroase concepte din poker fiindu-le neclare - cel mai solid sfat în privința acestei cărți de start e  următorul: A-J nu este niciodată o mână premium.

De fapt, nu este nici măcar o mână foarte bună. Știu că senzația când întorci pentru prima oară două "fețe", eventual după o perioadă în care dealerul ți-a împărțit doar "gunoi", e una de exaltare. Ai impresia că e momentul tău și că ai într-adevăr o carte de start dominantă. În realitate, această mână creează mult mai multe probleme decât să îți aducă beneficii. Asta pentru că:

  • în cazul unui shove all-in, în cel mai fericit caz vei pleca coin flip. Să îți pui o mare parte din fise sau chiar toate în joc pentru 50% nu pare cea mai înțeleaptă decizie.
  • în cazul unui adversar extrem de agresiv, vei fi forțat să foldezi de foarte multe ori, dacă boardul nu e unul ideal. Pentru că mereu îți va fi frică de A-K, A-Q, set sau două perechi.
  • nu îți vei putea manifesta tu agresivitatea, știind că poți fi bătut. Sau, dacă împingi prea multe jetoane în joc, dorind să dai senzația că deții o mână foarte bună, te expui prea mult. Poți pierde foarte multe fise într-un timp foarte scurt.

Sfatul nostru e să te gândești la raise cu A-J doar din poziții târzii și să cauți pe cât posibil să controlezi potul. Să nu te arunci cu capul înainte, mizând pe forța de start a cărții tale. În fapt, cu excepția heads-up-ului, unde A-J are într-adevăr forță, ar trebui să tratezi această mână exact ca pe A-10 sau A-9. Mulți o suprestimează și se comportă ca atunci când ar dețin A-K, ceea ce le aduce foarte frecvent o adevărată gaură în buget.

Popă-zece (K-10)

Mai presus de toate mâinile cu potențial periculos, K-10 e cartea de start de care trebuie să te ferești. Unii profesioniști o numesc chiar "mâna fraierilor". 

Dacă deții această mână de start, există mult mai multe situații în care vei realiza la showdown că ai fost bătut decât cele care îți vor câștiga potul. K-10 duce din punct de vedere statistic la cele mai multe bad beaturi, iar acest lucru nu îți afectează doar stack-ul pe moment. Dacă nu ești echilibrat, vei trata această înfrângere fără înțelepciune, iar întregul tău joc va fi afectat. În consecință, nu vei mai juca pokerul tău de tip A, iar rezultatele pot fi dramatice din punct de vedere al băncii tale.

Cu K-10, dacă nu îți completezi o chintă încă din flop, ești într-o situație dificilă. Dacă flopezi  perechea de popi, este foarte probabil să fii învins de un alt popă, cu un kicker mai mare. O pereche de decari prinsă din primele trei cărți comune este rareori perechea de top; și dacă este, trebuie să vă feriți de adversarii care ar putea avea connectori și trag la chintă.

Flopparea a două perechi pare a fi un moment prielnic. Se va întâmpla rar asta, totuși, dar și în acest caz ești departe de un cadru ideal. K-10 pe flop înseamnă șanse uriașe pentru cineva să aibă un draw de chintă. Nu mai vorbim de posibilele două perechi mai mari decât ale tale sau un set lovit din flop.

Popă-valet (K-J)

Ne confruntăm cu aceleași probleme ca și în cazul lui K-10. Mulți consideră că riscul este mai redus decât la mâna discutată mai sus, dar de aici se generează și caracterul mai periculos al K-J. Pentru că exact această aparentă siguranță conferă mâinii aspectul de a fi mai puternică decât este cu adevărat.

Din nou, dacă flopezi două perechi, va trebui să ai grijă de chinte sau seturi, și mereu trebuie să-ți faci griji cu privire la kicker, în măsura în care prinzi o pereche din flop.

Această mână este mai bine să o foldezi decât să faci vreun overplay cu ea.

Perechea de valeți (J-J)

Aici nu există vreun dubiu în privința forței de start. E în primele cinci cărți ca valoare înainte de flop, după A-A, K-K, Q-Q și A-K suited. Ea pleacă favorită deci cu majoritatea cărților împărțite random și care se regăsesc în mâinile adversarilor.

Multe din problemele care apar sunt datorate faptului că vei face aproape mereu raise înainte de flop. Începătorii chiar apelează la o mărire considerabilă, știind că o carte mare pe flop sperie. Doar că singurele mâini care îți vor da call, de obicei, sunt doar cele care te domină sau în fața cărora vei pleca "flip" (excepție 9-9 sau 10-10, unde adversarul probabil va plăti, dar va fi mult în spate).

Un "A", "K" sau "Q" pe flop îi debusolează pe mulți dintre începători, de aici şi jocul de multe ori ambiguu al celui care deţine perechea de valeţi drept mână de start. Sfatul nostru e să o tratezi, totuși, ca pe o carte premium. Mai ales din middle sau late position, dacă nu a existat prea multă acțiune înaintea ta, trebuie să fii agresiv. De obicei, din UTG ar trebui să mărești, pentru ca apoi, dacă cineva vine cu un re-raise să cântărești atent: poziţia jucătorului, stilul lui, mărimea stackului.

Mulţi dintre profesionişti împing all-in fără reţinere cu J-J, mai ales în fazele târzii ale turneelor. În schimb, dacă cineva face un push pentru toate fisele din faţă, iar tu deţii valeţi, trebuie să iei in calcul mai multe aspecte. Care e rangeul acelui individ şi cât de mult te costă să plăteşti? E în stare să împingă cu perechi medii sau mici, eventual chiar cu două cărţi suited conectate? Sau mai degrabă îl pui pe A-K, Q-Q, K-K sau A-A? Calculează raportul risc-beneficii în paralel cu transpunerea imaginii celuilalt în mâna prezentă.

As-damă (A-Q) 

A-Q creează poate cele mai multe probleme pentru începători. Pentru a înțelege de ce nu trebuie niciodată să o consideri o mână premium, pe care să mizezi o mare parte din stackul tău, trebuie să ai în vedere cărțile adversarului. 

Mereu vei fi tentat să mizezi pe open raise cu A-Q, chiar și din UTG. Ce poate avea cel care te plătește și care sunt așteptările tale de la pot? Să enumerăm mai jos variantele.

- mâini pe care A-Q le domină (A-J, A-10, K-Q, K-J, Q-J, J-10). Vei obține profit pe termen lung în fața unor astfel de adversari, însă nu vei lua  decât foarte rar multe fise de la ei. Așadar, câștigi jetoane puține.

- mâini care domină A-Q (A-A, K-K, Q-Q). Vei câștiga sub 5% din astfel de dueluri, dar de multe ori vei pierde multe fise în astfel de confruntări. În concluzie, pierzi multe chip-uri.

- situația de coin flip (contra perechilor medii sau mici). Problema aici e că oponentul cu o astfel de carte va renunța repede, pe un flop neprietenos, care conține o carte mare. Va înțelege că e în spate și nu va merge după set mining decât dacă îi oferi prețul potrivit. În schimb, cât există un board sub perechea lui, va fi extrem de agresiv, luând multe fise de la tine. În concluzie, chiar dacă vei câștiga 50% din poturi contra perechilor mici sau medii, când vei suferi un eșec vei pierde mai multe jetoane decât atunci când vei câștiga.

- contra  mâinilor slabe sau marginale (7-8 suited, A-9, etc). Oponenții cu astfel de cărți vor încerca să li se completeze o combinație greu de detectat, pentru a avea acces la un pot mare. Când nu se întâmplă asta, vor renunța. Astfel, contra  unor astfel de cărți rata de câștig a lui A-Q e bună, însă sumele aferente nu sunt foarte mari.

În concluzie, dacă ne uităm atent la cele discutate mai sus, vom vedea că nu sunt foarte multe locuri în care să obținem un profit cu adevărat însemnat atunci când deținem A-Q. În schimb, tratând această mână ca pe una premium, ne expunem și vom fi predispuși spre pierderea unei bune părți din stack-ul avut.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!