Mâinile în poker. Care sunt cărţile cu cele mai mari şanse?

2020-02-12 09:00:00 8,2k 0

Mâinile în poker trebuie selectate cu mare atenţie pentru că ele reprezintă baza întregului tău joc. Extrem de mulţi jucători aleg un range prea mare pe care îl utilizează, iar pe termen lung pierd. Pentru că nu luptă doar contra adversarilor, ci şi a procentelor!

Personal, am o selecţie a mâinilor de start riguroasă, mai ales în turneele de poker. La cash lucrurile sunt puţin mai relaxate, în sensul că mă implic şi cu mâini ceva mai slabe, din poziţie.

Deschide cont și joacă la camera de poker recomandată de PariuriX.com!

Îmi aduc aminte că atunci când am început să joc prima oară hold'em mergeam aproape la fiecare mână. "Să văd un flop", îmi spuneam, în demersul de a mă convinge că e corect cum procedez. Însă de mult prea puţine ori plătind cu mâini marginale vei avea succes. Pe termen lung te costă prea mult şi îţi afectează puternic bankrollul. Ulterior, studiind, am înţeles cât e de important să pleci la drum favorit şi am scăzut drastic tipul de cărţi jucate.

"Cu ce cărţi joci", sună o întrebare pe care o aud frecvent. Deşi este uşor naivă, în esenţă ascunde un adevăr: oamenii vor să ştie clar pe ce şi când să mizeze. Mai jos o trec în revistă mâinile în poker care merită folosite şi în ce condiţii.


Perechile mari

Fără îndoială aşii şi popii sunt de departe mâinile cele mai puternice, pe care ai vrea să le vezi mereu. Îţi oferă un avantaj enorm înainte de flop, dar ele pot să nu reziste, mai ales dacă în mână sunt mai mulţi jucători. O greşeală frecventă făcută de începători e să le permită mai multor jucători să vadă flopul. Joacă extrem de agresiv întotdeauna aceste perechi. Altfel rişti ca cineva cu o mână marginală să intre în pot şi să lovească două perechi sau altă combinaţie puternică.


Agresivitatea e cheia

Aceste cărți se joacă, evident, din orice poziție, iar cheia către succes e reprezentată de agresivitate. Mulți se tem că un raise prea mare îi va arunca pe ceilalți adversari. Este de preferat să câștigi un astfel de pot mic decât să te expui. De destule ori jucătorii își maschează o astfel de carte, pentru ca apoi să nu poată să se despartă de perechea din mână. Deşi e foarte probabil ca cineva să fie în faţă.

Există, totuși, și un moment în care așii sau popii pot fi jucați slow: când ești UTG sau UTG+1 la o masă unde sunt jucători extrem de agresivi. Obişnuiesc frecvent în astfel de situaţii să dau doar limp. Există astfel șanse mari ca cineva să vină cu un raise, oferindu-mi posibilitatea unui three bet sau four bet.

Damele (Q-Q) și valeții (J-J) intră și ele în categoria perechilor mari, dar acestea fac parte din grupa secundară, pentru că te expun la mai multe capcane. În general la o masă de 9 persoane, cu una dintre aceste variante deţii cea mai puternică mână pre-flop. Este indicat să dai un raise consistent cu oricare dintre mâini, pre-flop. Ele nu îţi garantează aceeaşi siguranţă pe board, astfel că trebuie să le joci agresiv din timp. Sunt cărţi cu care, cei mai mulţi dintre profesionişti împing all-in fără reţinere, mai ales în fazele târzii ale turneelor.


Perechile medii

Sunt dependente de poziția în care te afli la masă și de numărul de adversari care au intrat deja în pot. Prea mulţi se îndrăgostesc de ele şi ajung să piardă foarte mult. Nu intra şi tu în această capcană. Iată cum obişnuiesc eu să le joc:


Early position

Foldul în poker e esenţial, astfel că eu uneori aleg această variantă, pentru că e posibil să trebuiască să investesc prea mult. Multe depind și de modul în care se joacă la masa la care sunt în acel moment. Cel mai frecvent aleg varianta limp, în speranța că voi vedea ieftin un flop care să îmi îmbunătățească sensibil mâna. În cazul unor raise-uri ulterioare, pun bine în balanță dacă merită efortul financiar de a mai plăti.


Middle position

Primul lucru pe care trebuie să îl observi e ce s-a întâmplat în fața ta. Dacă nimeni nu a dat raise sau a mers pe varianta limp, eu obişnuiesc să măresc destul de des. Astfel, fie voi fura blindurile, fie voi evolua în pot cu unul sau maximum doi adversari. Dacă cei care decid să plătească raise-ul tău sunt opozanții din blinduri, lucrurile stau cu atât mai bine, pentru că voi avea poziție în jocul post-flop.

În schimb, dacă mai mulți adversari au plătit doar blindul, mă limitez să completez, fără a mări. Astfel, pot odds vor fi de partea ta în încercarea evidentă de a lovi mult râvnitul set.

În măsura în care mai mulți adversari au dat raise în faţa mea, destul de frecvent renunţ la mână; cel mai probabil mâna îmi este dominată, din moment ce doi adversari out of position au decis să fie atât de agresivi.


Late position

Varianta fold: dacă unul dintre adversari dă raise, iar altul optează pentru re-raise; să intru într-un asemenea război cu o pereche medie ar putea fi extrem de costisitor.

Varianta raise: dacă înaintea mea unul sau mai mulți oponenți au mers pe limp. Șansa ca cineva după să aibă un "monstru" și să vină cu un re-raise e mică. Drept urmare, vreau să îi forţez pe cei care au completat doar blindul să pună fise suplimentare pentru a vedea un flop.


Perechile mici

Din fericire aceste cărţi nu sunt percepute la fel de bine precum perechile medii de către jucători. Tendința multora e să supraevalueze perechile medii, lucru care nu se întâmplă cu segmentul de cărți de același fel între 2 şi 6. Acesta e privit mult mai circumspect de către cei mai mulți, astfel că variabilele sunt mai puține.

Sfatul meu este să dai call la aceste mâini doar din poziție și dacă jucarea lor nu implică un efort financiar prea mare. Scopul principal e lovirea setului (set mining), altfel vei ajunge frecvent să apelezi la blufful în poker. Cu cât sunt mai mulți adversari în pot, posibilitatea ca unul dintre ei să prindă o carte bună crește. Iar șansele tale de a avea acces la un pot uriaș, cu un set completat, de asemenea. Asta pentru că jucarea perechilor mici are întotdeauna un singur obiectiv: să lovești setul (set mining). Ideal e să se întâmple acest lucru pe flop, fără să fi cheltuit prea multe fise până în acel moment.


Despre mâinile în poker mari

Ne referim la mâinile în poker care sunt de regulă puternice pre-flop şi justifică un raise (10-10, A-K suited și off suited, A-Q suited, A-J suited şi K-Q suited). Ele pot fi bătute cu destulă uşurință după flop - mai ales KQ -, astfel că, dacă la raise-ul tău se răspunde cu un re-raise, ai mare grijă şi ia chiar în calcul să foldezi.

Este de preferat să mizezi cu precădere pe raise-uri cu astfel de cărți din middle și late position. În paralel, ai grijă să te poţi despărţi de ele dacă miza e prea mare. Deși în cele mai multe dintre cazuri îți oferă procente în plus de partea ta, ele pot fi uneori dominate încă dinainte de flop. Concret, o pereche de doiari, spre exemplu, va pleca în fața unui A-K suited, astfel că trebuie să fii destul de precaut. Mai ales la o masă de 9 persoane sau în fazele de început ale turneelor.

Spre finalul competițiilor, când ai făcut ITM-ul, sau la mesele de tip short handed, lucrurile se schimbă. Poți fi mult mai agresiv cu astfel de cărți, deoarece șansele să deții mâna mai bună cresc exponențial.


Cărţile suited

"Am mers pentru că erau de aceeaşi culoare", e una din explicaţiile prietenilor fără experienţă, atunci când ne strângem la cineva acasă pentru o partidă de poker. Unele cărţi suited merită jucate şi, evident, este de preferat să începi o mână având două cărţi de aceeaşi culoare. Însă, matematic vorbind, este o şansă de 1 la 118 ca, având două cărţi de aceeaşi culoare în mână, să ţi se completeze mult dorita culoare. De multe ori se întâmplă ca aceasta să se întregească abia pe river, adversarii forţându-te prin raise-urile lor să dai fold până în acel moment. Fereşte-te de capcana intrării în pot cu două cărţi de aceeaşi culoare, dacă acestea nu sunt conectate, sau dacă nu sunt suficient de mari încât să îţi ofere şi alte perspective, altele decât culoarea.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker online din lume!

În general, specialiștii consideră că poți să te bazezi pe asemenea cărți în late position, când în fața ta nu s-au dat raise-uri mari.

Selectivitatea este cheia succesului în poker! Alege încă de la început doar mâinile de start valoroase, astfel încât şansele matematice să fie de partea ta.

Tu pe ce cărţi mizezi în poker?

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult