Amator vs profesionist. Cum joacă aceleași mâini în poker

2020-01-01 05:10:00 2,1k 0

Fiecare dintre noi s-a întrebat la un moment dat cum ar fi jucat unul dintre marii jucători de poker mâna în care tocmai am fost implicați. Modul de abordare al jucătorilor recreaționali e total diferit de cel al profesioniștilor, astfel că astăzi vom face un exercițiu extrem de interesant. Vom vedea cum a jucat un amator mâinile cheie într-un turneu mare, pentru ca apoi să ascultăm părerea unui expert.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Rolul amatorului este interpretat de Lee Davy, care evoluează destul de des la mese online și turnee live de peste 10 ani. Totuși, el nu trăiește din câștigurile aferente pokerului, fiind în paralel editor la pokerlistings.com. Deși are cunoștințe solide, nu este un regular, nu înțelege la fel de bine acțiunea, tellurile sau dedesubturile no limit hold'em-ului. Pentru aceasta, a apelat la Patrick Leonard, un profesionist care doar în 2017 a câștigat trei turnee în Las Vegas. În întreaga carieră, doar ca jucător de turnee live, el a adunat peste 2,2 milioane de dolari.

Turneul la care Lee Davy a participat a fost Grand Prix Poker Tour, din Cardiff, competiție la care s-au înscris 2104 jucători și care a avut un fond de premiere de 250.000 de dolari. A fost un turneu de tip second chance, în condițiile în care cei care erau eliminați aveau dreptul să facă un nou buy-in, pentru $109. Lee a fost eliminat după aproximativ două ore și nu a dorit să revină la masă. El a selectat mâinile importante jucate în această perioadă, a explicat de ce a evoluat așa cum a făcut-o, iar Patrick Leonard a încercat să îi arate unde a greșit.

Dar, înainte de a analiza mâinile, să plecăm de la niște sfaturi prețioase oferite de profesionist.  

"Nu spune nimănui că este primul tău eveniment (n.r. Lee nu mai evoluase la un turneu de aproape un an), rechinii vor asculta și vor acționa în consecință. Este bine să afli cine sunt ceilalți, să înveți care sunt profesioniștii de la masă, ei vor face cel mai probabil re-buy și vor fi dispuși mai mult la gambling, cu primul "glonț". Află cine s-a calificat prin intermediul sateliților, bugetul lor e limitat și poți pune mai multă presiune în mâinile contra lor. Dacă poartă un ecuson sponsorizat și a fost pe Twitter pentru întregul prim nivel, poți aduna o serie de informații despre el urmărindu-l pe Twitter. O să le explice celor care îi urmăresc diferite mâini. Sunt date importante pe care poți să le obții", explică Leonard.

Acum, să trecem la mâinile care i-au pecetluit soarta lui Lee.

Mâna 1

Blind-urile sunt 50/100. UTG-ul se mărește la 300, iar omul nostru dă flat call, cu A-K, dn middle position. Doi oameni plătesc în spate și în cele din urmă Lee a foldat pe un flop 7-7-3, după ce unul dintre adversari a făcut un bet.

Ce spune Lee

Când m-am uitat în jos la A-K atât de devreme în competiție, m-am gândit instantaneu la o mână în care am văzut un profesionist care a jucat într-un eveniment EPT A-K în același mod. Mai târziu, mi-a spus că nu are niciun motiv să joace un pot mare în această etapă.

De atunci, am început să joc astfel, excepție făcând mâinile monstru: K-K sau A-A. Privind înapoi la acest turneu, cred că ar fi trebuit să ridic pentru a subția fieldul. A-K nu pleacă bine post-flop într-un multi-way pot.

Viziunea lui Patrick Leonard

Nu sunt de acord cu faptul că vrem să jucăm un pot mic cu AK. Mulți vor să joace un pot mic în această fază, deci chiar dacă au Q-Q, este foarte probabil că nu vor apela la four bet.

Oamenii din turneele live nu foldează prea mult în fața unui three bet. Printr-un re-raise, ai fi jucat un pot mai mare cu A-K împotriva unui range mare al adversarilor. Poți câștiga cu un continuation bet împotriva unor perechi mici și medii, atunci când jos apar cărți peste 10. E o bună oportunitate să îți manifești agresivitatea pre-flop.

Mâna 2

Blindurile sunt 100/200. Cu 2-2, din UTG, Lee decide să dea limp, iar cinci persoane merg să vadă flopul. Omul nostru nu a lovit setul și a fost nevoit să foldeze când cineva a făcut un bet după apariția primelor trei cărți comune.

Ce spune Lee

Poate ar fi trebuit să dau fold la această mână. Nu mi-a plăcut să joc niciodată perechi mici din early position. În general, cineva va veni cu raise și va trebui să implic în pot mai multe fise decât mi-aș dori. Set miningul dintr-o poziție atât de incipientă nu mi se pare o strategie foarte bună.

Viziunea lui Patrick Leonard

Îmi place cum ai jucat pre-flop. Cred că poți câștiga un pot foarte mare dacă ai lovit un doiar și este puțin probabil să pierzi multe fise în momentele în care nu ți se completează setul. Mai ales la început, când blindurile sunt mici, îți permiți o astfel de abordare. Vrei să vezi ce vine pe flop, la prețul corect, și apoi foldezi ușor, dacă nu ți se completează o mână puternică.

Mâna 3

Cinci persoane au completat blindul, iar Lee a decis să ridice la 800 cu 7-7, din small blind. Singurul jucător care a dat call a fost o doamnă asiatică, situată în big blind. Până în acest moment, Lee o văzuse întorcând un bluff cu 6-2 offsuited. Per total, fusese cea mai activă de la masă.

Pe un flop Q romb - 10 cupă - 4 pică, Lee a mers pe un C-bet de 1300. A fost plătit. Turnul a adus un A de treflă, iar eroul nostru a mai împins 2400 jetoane. Și de această dată a fost plătit. Riverul miraculos a fost 7 cupă, moment în care Lee a împins all-in. Adversara a foldat, întorcând una dintre cărți: o damă.

Ce spune Lee

Am considerat că asul de pe turn e o carte bună  pentru gama mea. Așa că am pariat și am plănuit să shovez all-in pe river, deoarece nu credeam că gama ei este la fel de puternică precum a mea. Am lovit un set și știam că am cea mai bună mână. Și acum gândirea mea s-a schimbat. Inițial, aveam de gând să mut all-in pentru a o arunca. Am cântărit mult și am decis să împing totuși, pentru că este un turneu cu re-buy, iar ea foarte activă, îi place acțiunea.

Câteva lucruri s-au întâmplat aici și mi se întâmplă foarte des:

1. În ciuda faptului că joc de peste un deceniu, încă nu creez range-uri pentru adversar. Cu ce ar fi putut să mă plătească?

2. Mă răzgândesc în mod constant în mijlocul unei mâini.

3. Când știu că am un adversar bătut, sunt întotdeauna prea dornic să îi iau toate jetoanele și pierd oportunitatea unui value bet.

Viziunea lui Patrick Leonard

În general, cu A-K și perechile între 2-2 și 7-7 voi folosi regula "8-Q". Voi apela la check-fold pe flop, dacă sunt două cărți între damă și opt. Pentru că sunt șanse mari ca adversarii să fi lovit ceva din acel interval.

Odată ce ajungem pe turn, putem să apelăm la un double barrel, doar că vom avea puțină echitate sau deloc. O astfel de abordare ne aduce doar necazuri. Tu plănuisei să mergi all-in orice ar fi fost pe river, practic îți jucai soarta în turneu pe un semi-bluff.

Mâna 4

Blindurile sunt 150/300, ante 25. Se deschide din early position, cu un raise de 650, iar Lee, din button, dă call cu Q pică - J pică. Din big blind vine un re-raise de 1600, iar toți foldează până omul nostru, care, din poziție, alege să plătească.

Pe un flop K romb - Q romb - J treflă, adversarul ridică la 2600, iar Lee vine cu un re-raise: 7000 de fise. Oponentul se gândește o vreme și plătește, moment în care Lee mai rămâne cu aproximativ 10000 de jetoane în față. Pe un turn 5 de treflă, Lee împinge și e plătit de A-K. Pleacă în față și are ocazia să se dubleze, dar pe river se dublează cinciarul, iar opozantul face două perechi la rândul lui, mai mari: popi cu cinciari. În consecință, Lee este eliminat după aproximativ două ore de joc.

Ce spune Lee

Nu sunt sigur de callul meu înainte de flop. Știu că gama lui domină mâna mea, dar simt că am șansele potrivite de call (în ciuda faptului că nu fac calcule matematice).

Pe flop, am simțit că are AK în gama sa în multe dintre situațiile de genul acesta. Nu am gândit mai mult decât atât, am crezut că e o oprtunitate bună să mă dublez.

Viziunea lui Patrick Leonard

Este important să vă luați timp la fiecare decizie și să înțelegeți situațiile. Să vă gândiți la acțiunea de pe străzile anterioare și să vă gândiți la modul în care adversarul vă vede jocul. Luați întotdeauna în plus 10-20 de secunde pentru a vă asigura că înțelegeți corect situația și implicațiile hotărârilor asupra stack-ului.

Pre-flop-ul este ok, mâna noastră joacă bine, putem și bluffa pe boarduri cum ar fi 876. Pe flop, probabil aș fi dat doar call. Pentru că sunt multe cărți rele care pot să apară pe turn. O astfel de abordare înseamnă că nu vom rămâne niciodată fără fise în momentul în care pe penultima stradă apare o scare card.

Supraviețuirea în turneu este atât de importantă, încât nu putem câștiga competiția decât dacă rămânem în viață. Iar mâna noastră, două perechi, nu e atât de bună precum am crede. El are toate seturile disponibile, are K-Q în gamă; practic nu plecăm mult în față în nicio situație, având în vedere rangeul lui. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!