"Light" four-bet, strategia prin care obţii fise fără luptă, înainte de flop

2020-01-08 09:10:00 1,8k 0

4bet.jpeg

Odată cu înţelegerea importanţei agresivităţii în poker, o serie de play-uri pot fi folosite pentru a-i destabiliza pe adversari. Astăzi ne vom opri asupra strategiei "light" four-bet, pe care o poţi face înainte de flop. Poate fi comparată cu un bluff pre-flop, cu şanse mari să îţi aducă fise fără luptă.

EXERSEAZĂ ACEASTĂ STRATEGIE ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!

Pentru mulţi jucători începători raise-urile standard pre-flop sunt încă o enigmă. Însă, după ce aceştia vor fi înţeles că varianta "limp" este una care pe termen lung îţi aduce mai multe deservicii decât satisfacţii, vor începe să fie conştienţi de importanţa agresivităţii şi a raise-urilor înainte ca board-ul să fie dezvăluit de dealer. Însă tactica "light" four-bet este una care îi prinde nepregătiţi pe cei mai mulţi, fiind un bluff extrem de puternic, încă de la începutul mâinii.


Ce înseamnă exact ”Light” four-bet?

Tinde să devină un re-raise standard, chiar dacă încă puţini îl folosesc. Pentru a utiliza acest play ai nevoie ca imaginea să te ajute şi să ţii întotdeauna cont de poziţie (să fii în poziţie). Frumuseţea acestei strategii constă în faptul că poate fi folosită atât împotriva jucătorilor loose, cât şi tight, cu aceeaşi rată de succes.

Tactica se referă la un re-raise pe care tu îl faci din poziţie, după ce, în prealabil, un singur jucător din early position a făcut raise. Nu ai nevoie de mai mulţi combatanţi în pot, pentru că astfel şansele să fii plătit vor creşte considerabil. Astfel, după un raise făcut de un opozant, tu poţi veni cu un re-raise valorând de patru ori big-blind-ul, scopul fiind să îl arunci pe celălalt din pot încă de acum. Creşterea ta nu are justificare în mâna pe care o deţii, aceasta fiind departe de a fi una premium. Dar adversarul nu ştie asta şi va crede că ai pleca la drum super-favorit.

Aşadar, prin raise-ul făcut, tu îi vei transmite adversarului că deţii o mână premium, iar el va cântări foarte bine opţiunile, înainte de a merge mai departe. Îi dai senzaţia că deţii un "monstru" (Q-Q, K-K, A-A sau A-K), astfel că, procentual, foarte mulţi jucători vor folda aici, chiar dacă acţiunea a fost deschisă de către ei.

Marele atu al acestei strategii stă în faptul că te vei folosi de slăbiciunile celuilalt. Astfel, dacă e un jucător loose, care e obişnuit să joace multe mâini, şansele să aibă de această dată o carte bună nu sunt foarte mari. El va înţelege că va porni în pot în dezavantaj, punându-te pe o carte foarte mare, şi, în ciuda stilului său de joc, va alege de obicei să renunţe la mână. Dacă va continua cu o mână marginală, nu e nicio dramă: încă ai suficiente variante să îl învingi, mai ales că el nu te va pune niciodată pe o carte aşa de slabă precum cea pe care o ai şi poţi să "loveşti" combinaţii la care nu se aşteaptă niciodată. Însă scopul principal al acestui re-raise este să îl determini să foldeze, despre cum ar trebui să joci mâna în continuare, în caz de call, vom vorbi într-un articol viitor.

În ceea ce îi priveşte pe jucătorii tight, aceştia fac de obicei raise-uri cu cărţi bune. Însă, odată venit re-raise-ul tău de patru bb-uri, aceştia vor fi tentaţi să îţi dea credit şi nu vor mai investi în pot decât dacă au în mână un "monstru". Probabilitatea ca un jucător tight să dea fold la un astfel de play al tău este, paradoxal, mai mare. Asta şi ca urmare a imaginii pe care tu ţi-ai creat-o. Un asemenea adversar te percepe ca pe un jucător solid, care joacă în carte, iar el se regăseşte în mare măsură în stilul tău de joc. Punându-se în pielea ta, el ştie că ar face un astfel de raise doar cu mâini dintre cele mai bune. Ca atare, singura variantă care are logică pentru el în acest moment (condiţia să nu deţină cu adevărat perechi mari sau A-K) este foldul.


Beneficiile de după

În cazul în care îţi atingi scopul şi obţii foldul dorit de la adversari (fise acumulate fără luptă), totul este perfect. Însă, uneori, celălalt va plăti, lucru pe care îl vei considera, în teorie, o adevărată dramă.

Nici pe departe să fie aşa. Pe de-o parte vei avea ocazia să îţi completezi mâini marginale, la care adversarii nu s-ar fi gândit vreodată, dar, mai important, vei avea oportunitatea să vezi cărţi care să îţi îmbunătăţească mâna la un preţ modic. Speriaţi de re-raise-ul tău pre-flop, jucătorii care au acceptat totuşi să intre în mână vor fi mult mai circumspecţi. Ei vor crede că sunt în pericol să piardă un număr mare de fise în faţa mâinii tale excelente şi, ca atare, vor juca mult mai slow. Nu vor apela la raise-uri mari (decât în măsura în care au într-adevăr o combinaţie foarte bună), ba chiar, procentual, vor lua "checkul" în braţe. La acest lucru contribuie şi faptul că nu sunt în poziţie, un avantaj al tău care îşi arată încă o dată însemnătatea. Ca atare, vei putea controla pot-ul, vei putea să vezi cel puţin încă o carte fără a plăti prea mult, lucru de o importanţă capitală de multe ori.

În concluzie, apelează cu încredere la strategia "light" four bet, însă ţine în permanenţă cont de următoarele aspecte: fă-o din poziţie şi doar când un singur jucător a dat raise. Ai grijă ca imaginea pe care o ai să fie a unui jucător tight şi nu abuza de această tactică, pentru că la un moment dat ceilalţi vor înţelege că tu vrei de fapt să furi. Şi, la fel de important, nu apela la acest re-raise împotriva short-stack-urilor. Aceştia de multe ori vor fi tentaţi să împingă all-in, chiar dacă mâinile lor nu sunt dintre cele mai bune (nu vei putea da call niciodată la un re-re-raise, tactica pe care o adopţi e menită doar să încheie acţiunea înainte de flop şi să îţi aducă un număr important de chip-uri fără luptă). 

EXERSEAZĂ ACEASTĂ STRATEGIE ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!